Research Article
BibTex RIS Cite

INVESTIGATION OF THE AWARENESS OF THE USE OF STONE SHEET IN BARTIN CUISINE CULTURE

Year 2021, Volume: 21 Issue: 3, 1121 - 1140, 30.11.2021
https://doi.org/10.11616/asbi.960799

Abstract

Traditional knowledge about culinary culture has been passed down through generations and has survived until today. However, there are also culinary traditions that have lost their importance over time. Stone sheet is a traditional kitchen equipment with a history of 200 years, adopted by the provinces of Bartın, Zonguldak and Kastamonu. This equipment has been used in the making of Bartın bread, pastries and dry phyllo dough from past to present. The aim of this study is to ensure the sustainability of the stone sheet, which is accepted as an equipment belonging to the culinary culture of Bartın province. The data were collected by interviewing 11 people who voluntarily participated in the women's market known as galla market in Bartın on 26.03.2021. The data were analyzed with the MAXQDA program. The results of the research show that the demand for stone sheet has decreased with the effect of urbanization in Bartın. In addition, it is seen that the importance given to this tradition has decreased. It is planned that the study will not forget the traditions that are about to disappear in the culinary culture and will contribute to the sustainability of these traditions.

References

  • Uyar, H., & Zengin, B. (2015). Gastronomi turizminin alternatif turizm çeşidi olarak değerlendirilmesi bağlamında gastronomi turizm indeksinin oluşturulması. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(17), 355-376.

TAŞ SACI KULLANIMININ BARTIN İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNDEKİ BİLİNİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ

Year 2021, Volume: 21 Issue: 3, 1121 - 1140, 30.11.2021
https://doi.org/10.11616/asbi.960799

Abstract

Mutfak kültürüne yönelik geleneksel bilgiler kuşaklar boyunca aktarılarak bugüne kadar gelmiştir. Ancak zamana yenilen ve önemi azalan mutfak gelenekleri de mevcuttur. Taş sacı Bartın, Zonguldak ve Kastamonu illeri tarafından benimsenen 200 yıllık geçmişe sahip geleneksel bir mutfak ekipmanıdır. Bu ekipman geçmişten bugüne kadar Bartın ekmeği, börek ve kuru yufka yapımında kullanılmaktadır. Bu çalışmada amaç, Bartın ili mutfak kültürüne ait bir ekipman olarak kabul edilen taş sacının sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Araştırmada veriler 28.05.2021 tarihinde Bartın'da galla pazarı olarak bilinen kadınlar pazarında gönüllü olarak katılan 11 kişi ile görüşülerek toplanmıştır. Veriler, MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, Bartın'da şehirleşmenin etkisi ile taş sacına olan talebin azaldığını göstermektedir. Ayrıca bu geleneğe verilen önemin de azaldığı görülmektedir. Çalışmanın mutfak kültüründe yok olmaya yüz tutmuş geleneklerin unutulmaması ve bu geleneklerin sürdürülebilirliği açısından da katkı sağlayacağı planlanmaktadır.

References

  • Uyar, H., & Zengin, B. (2015). Gastronomi turizminin alternatif turizm çeşidi olarak değerlendirilmesi bağlamında gastronomi turizm indeksinin oluşturulması. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(17), 355-376.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Menekşe Cömert

Duygu Kırmızıkuşak 0000-0002-7686-1160

Publication Date November 30, 2021
Submission Date July 1, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 21 Issue: 3

Cite

APA Cömert, M., & Kırmızıkuşak, D. (2021). TAŞ SACI KULLANIMININ BARTIN İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNDEKİ BİLİNİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ. Abant Sosyal Bilimler Dergisi, 21(3), 1121-1140. https://doi.org/10.11616/asbi.960799
AMA Cömert M, Kırmızıkuşak D. TAŞ SACI KULLANIMININ BARTIN İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNDEKİ BİLİNİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ. ASBİ. November 2021;21(3):1121-1140. doi:10.11616/asbi.960799
Chicago Cömert, Menekşe, and Duygu Kırmızıkuşak. “TAŞ SACI KULLANIMININ BARTIN İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNDEKİ BİLİNİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ”. Abant Sosyal Bilimler Dergisi 21, no. 3 (November 2021): 1121-40. https://doi.org/10.11616/asbi.960799.
EndNote Cömert M, Kırmızıkuşak D (November 1, 2021) TAŞ SACI KULLANIMININ BARTIN İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNDEKİ BİLİNİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ. Abant Sosyal Bilimler Dergisi 21 3 1121–1140.
IEEE M. Cömert and D. Kırmızıkuşak, “TAŞ SACI KULLANIMININ BARTIN İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNDEKİ BİLİNİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ”, ASBİ, vol. 21, no. 3, pp. 1121–1140, 2021, doi: 10.11616/asbi.960799.
ISNAD Cömert, Menekşe - Kırmızıkuşak, Duygu. “TAŞ SACI KULLANIMININ BARTIN İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNDEKİ BİLİNİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ”. Abant Sosyal Bilimler Dergisi 21/3 (November 2021), 1121-1140. https://doi.org/10.11616/asbi.960799.
JAMA Cömert M, Kırmızıkuşak D. TAŞ SACI KULLANIMININ BARTIN İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNDEKİ BİLİNİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ. ASBİ. 2021;21:1121–1140.
MLA Cömert, Menekşe and Duygu Kırmızıkuşak. “TAŞ SACI KULLANIMININ BARTIN İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNDEKİ BİLİNİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ”. Abant Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 21, no. 3, 2021, pp. 1121-40, doi:10.11616/asbi.960799.
Vancouver Cömert M, Kırmızıkuşak D. TAŞ SACI KULLANIMININ BARTIN İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNDEKİ BİLİNİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ. ASBİ. 2021;21(3):1121-40.