Research Article
BibTex RIS Cite

Sivas İlinde Buğday, Arpa, Şeker Pancarı ve Ayçiçeği Üretimi İçin Su Ayak İzinin Hesaplanması

Year 2022, Volume: 9 Issue: 1, 249 - 255, 30.06.2022
https://doi.org/10.35193/bseufbd.1010315

Abstract

Artan nüfus, küresel ısınma ve sanayileşme gibi nedenlerden dolayı mevcut su kaynakları her geçen gün hızla tükenmekte ve su ihtiyacı artmaktadır. Tüm dünyada suyun önemli bir miktarı tarımsal alanlarda kullanılmaktadır. Su kaynaklarının hızla tükenmesi sonucu önemi daha da artan suyun doğru kullanımı için “su ayak izi” (SA) kavramı son yıllarda gündeme gelmiştir. Su ayak izi bir ürünü üretmek için gerekli olan su miktarı olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada 2020 yılı için Sivas ilinde üretilen buğday, arpa, şeker pancarı ve ayçiçeğinin su ayak izleri hesaplanmıştır. SA hesaplamaları ile suyun daha verimli ve doğru kullanımı sağlanabilir ve ürünlerin ne kadar suya ihtiyacı olduğu belirlenerek mevcut su durumuna göre ekim-dikim yapılarak su daha sürdürülebilir bir şekilde kullanılabilir. Yapılan çalışma sonucunda en büyük toplam SA değerine 4147 m3 ton-1 ile ayçiçeği, en küçük toplam SA değerine ise 113 m3 ton-1 ile şeker pancarı sahiptir. Buğday ve arpanın toplam SA büyüklükleri şeker pancarının toplam SA değerinden büyük olmasına rağmen mavi SA değerleri 0 olarak hesaplanmıştır. Bu da buğday ve arpa üretimi için yağış sularının yeterli olduğu anlamına gelmektedir.

References

  • Cao, X., Huang, X., Huang, H., Liu, J., Guo, X., Wang, W. & She, D. (2018). Changes and driving mechanism of water footprint scarcity in crop production: A study of Jiangsu Province, China. Ecological Indicators, 95, 444-454.
  • Gheewala, S. H., Silalertruksa, T., Nilsalab, P., Mungkung, R., Perret, S. R. & Chaiyawannakarn, N. (2014). Water footprint and impact of water consumption for food, feed, fuel crops production in Thailand. Water, 6(6), 1698-1718.
  • Ewaid, S. H., Abed, S. A. & Al-Ansari, N. (2019). Water footprint of wheat in Iraq. Water, 11(3), 535.
  • Zhai, Y., Tan, X., Ma, X., An, M., Zhao, Q., Shen, X. & Hong, J. (2019). Water footprint analysis of wheat production. Ecological indicators, 102, 95-102.
  • Li, X., Chen, D., Cao, X., Luo, Z. & Webber, M. (2020). Assessing the components of, and factors influencing, paddy rice water footprint in China. Agricultural Water Management, 229, 105939.
  • Ridoutt, B & Garcia, J.N. (2020). Cropland footprints from the perspective of productive land scarcity, malnutrition-related health impacts and biodiversity loss. Journal of Cleaner Production, 260, 121150.
  • Nana, E., Corbari, C., Bocchiola & D. (2014). A model for crop yield and water footprint assessment: Study of maize in the Po valley. Agricultural Systems, 127, 139-149.
  • Paterson, W., Rushforth, R., Ruddell, B. L., Konar, M., Ahams, I. C., Gironás, J., Mijic, A. & Mejia, A. (2015). Water footprint of cities: A review and suggestions for future research. Sustainability, 7(7), 8461-8490.
  • Van der Laan, M., Jarmain, C., Bastidas-Obando, E., Annandale, J.G., Fessehazion, M. & Haarhoff, D. (2019). Are water footprints accurate enough to be useful? A case study for maize (Zea mays L.). Agricultural Water Management, 213, 512-520.
  • Govere, S., Nyamangara, J. & Nyakatawa, E. Z. (2020). Climate change signals in the historical water footprint of wheat production in Zimbabwe. Science of the Total Environment, 742, 140473.
  • [Lovarelli, D., Bacenetti, J. & Fiala, M. (2016). Water footprint of crop productions: A review. Science of the Total Environment, 548, 236-251.
  • Arunrat, N., Pumijumnong, N., Sereenonchai, S., Chareonwong, U. & Wang, C. (2020). Assessment of climate change impact on rice yield and water footprint of large-scale and individual farming in Thailand. Science of the Total Environment, 726, 137864.
  • Pardo, J. J., Martínez-Romero, A., Léllis, B. C., Tarjuelo, J. M. & Domínguez, A. (2020). Effect of the optimized regulated deficit irrigation methodology on water use in barley under semiarid conditions. Agricultural Water Management, 228, 105925.
  • Muratoğlu, A. (2020). Üretimin su ayak izinin incelenmesi: Diyarbakır ili için bir vaka çalışması. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 35(2), 845-858.
  • Perea, R.G., Poyato, E.C., Montesinos, P., Morillo, J.G. & Díaz, J.A.R. (2016). Influence of spatio temporal scales in crop water footprinting and water use management: Evidences from sugar beet production in Northern Spain. Journal of Cleaner Production. 139, 1485-1495.
  • Mekonnen, M. M. & Hoekstra, A. Y. (2020). Sustainability of the blue water footprint of crops. Advances in Water Resources, 143, 103679.
  • Pürlü K. (2013). Sivas’ ta kültür ve turizmi geliştirme strateji planı. Sivas Valiliği, Il Kültür ve Turizm Müdürlüğü; 49.
  • Bulut, A. P. & Canbaz, G. T. (2019). Hayvan atıklarından Sivas ili biyogaz potansiyelinin araştırılması. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, 9(1), 1-10.
  • Doğan, A. (2007). Sivas ili ekonomisinin makro-ekonomik göstergeler açısından Türkiye ve İç Anadolu Bölgesi’ ndeki yeri. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2007(3), 40-52.
  • TÜİK. Bitki Üretim İstatistikleri. Retrieved from Türkiye İstatistik Kurumu website: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=trParashar, (Erişim tarihi: 10.06.2020).
  • TAGEM, (2017). Türkiye’de Sulanan Bitkilerin Bitki Su Tüketimi Rehberi. Ankara 2017, 590.
  • Hoekstra A. Y., Chapagain A. K., Aldaya M. M. & Mekonnen M.M. (2011). The water footprint assessment manual, Water Footprint Network.
  • FAO, CLIMWAT 2.0, Food and agricultural organization of the United Nations, http://www.fao.org/land-water/databases and software/ limwat-for-cropwat/en/. [Erişim tarihi: 01 Temmuz 2021].
  • Chapagain, A. K. & Hoekstra, A. Y. (2011). The blue, green and grey water footprint of rice from production and consumption perspectives. Ecological Economics, 70(4), 749-758.
  • Allen, R. G., Pereıra, L. S., Raes, D. & Smıth, M. (1998). Crop evapotranspiration. In Irrigation and Drainage, 300.
  • Muratoglu, A. (2020). Assessment of wheats water footprint and virtual water trade: A case study for Turkey. Ecological Processes, 9(1), 1-16.
  • Mekonnen, M. M. & Hoekstra, A. Y. (2011). The green, blue and grey water footprint of crops and derived crop products. Hydrology and Earth System Sciences, 15(5), 1577-1600.
  • Yerli, C., Şahin, Ü., Kızıloğlu, F. M., Tüfenkçi, Ş. & Örs S. (2019). Van ilinde silajlık mısır, patates, şeker pancarı ve yoncanın su ayak izi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 195-203.
  • Muratoğlu, A., Yüce, M. İ. & Aytek, A. (2019). Türkiye’ nin uluslararası sanal su transferinin incelenmesi: Buğday için bir vaka analizi. 10. Ulusal Hidroloji Kongresi, 1-8, 9-12 Ekim 2019, Muğla.
  • El-Marsafawy, S. M. & Mohamed, A. I. (2021). Water footprint of Egyptian crops and its economics. Alexandria Engineering Journal, 60(5), 4711-4721.
  • Thaler, S., Gobin, A. & Eitzinger, J. (2017). Water footprint of main crops in Austria. Journal of Land Management, Food and Environment, 68, 1-15.

Calculation of Water Footprint for Wheat, Barley, Sugar Beet, and Sunflower Production in Sivas Province

Year 2022, Volume: 9 Issue: 1, 249 - 255, 30.06.2022
https://doi.org/10.35193/bseufbd.1010315

Abstract

Due to reasons such as increasing population, global warming and industrialization, existing water resources are rapidly depleting and the need for water is increasing. All over the world, a significant amount of water is used in agricultural areas. The concept of “water footprint” (WF) has come to the fore in recent years for the correct use of water, which has become more important as a result of the rapid depletion of water resources. Water footprint is defined as the amount of water required to produce a product. In this study, water footprints of wheat, barley, sugar beet, and sunflower produced in Sivas province for 2020 were calculated. With WF calculations, more efficient and correct use of water can be achieved, and the water can be used more sustainably by determining how much water the products need and planting according to the current water situation. As a result of the study, sunflower has the highest total WF value of 4147 m3 ton-1and sugar beet has the smallest total WF value with 113 m3 ton-1. Although the total WF values of wheat and barley were greater than the total WF values of sugar beet, the blue WF values were calculated as 0. This means that rainfall waters are sufficient for wheat and barley production.

References

  • Cao, X., Huang, X., Huang, H., Liu, J., Guo, X., Wang, W. & She, D. (2018). Changes and driving mechanism of water footprint scarcity in crop production: A study of Jiangsu Province, China. Ecological Indicators, 95, 444-454.
  • Gheewala, S. H., Silalertruksa, T., Nilsalab, P., Mungkung, R., Perret, S. R. & Chaiyawannakarn, N. (2014). Water footprint and impact of water consumption for food, feed, fuel crops production in Thailand. Water, 6(6), 1698-1718.
  • Ewaid, S. H., Abed, S. A. & Al-Ansari, N. (2019). Water footprint of wheat in Iraq. Water, 11(3), 535.
  • Zhai, Y., Tan, X., Ma, X., An, M., Zhao, Q., Shen, X. & Hong, J. (2019). Water footprint analysis of wheat production. Ecological indicators, 102, 95-102.
  • Li, X., Chen, D., Cao, X., Luo, Z. & Webber, M. (2020). Assessing the components of, and factors influencing, paddy rice water footprint in China. Agricultural Water Management, 229, 105939.
  • Ridoutt, B & Garcia, J.N. (2020). Cropland footprints from the perspective of productive land scarcity, malnutrition-related health impacts and biodiversity loss. Journal of Cleaner Production, 260, 121150.
  • Nana, E., Corbari, C., Bocchiola & D. (2014). A model for crop yield and water footprint assessment: Study of maize in the Po valley. Agricultural Systems, 127, 139-149.
  • Paterson, W., Rushforth, R., Ruddell, B. L., Konar, M., Ahams, I. C., Gironás, J., Mijic, A. & Mejia, A. (2015). Water footprint of cities: A review and suggestions for future research. Sustainability, 7(7), 8461-8490.
  • Van der Laan, M., Jarmain, C., Bastidas-Obando, E., Annandale, J.G., Fessehazion, M. & Haarhoff, D. (2019). Are water footprints accurate enough to be useful? A case study for maize (Zea mays L.). Agricultural Water Management, 213, 512-520.
  • Govere, S., Nyamangara, J. & Nyakatawa, E. Z. (2020). Climate change signals in the historical water footprint of wheat production in Zimbabwe. Science of the Total Environment, 742, 140473.
  • [Lovarelli, D., Bacenetti, J. & Fiala, M. (2016). Water footprint of crop productions: A review. Science of the Total Environment, 548, 236-251.
  • Arunrat, N., Pumijumnong, N., Sereenonchai, S., Chareonwong, U. & Wang, C. (2020). Assessment of climate change impact on rice yield and water footprint of large-scale and individual farming in Thailand. Science of the Total Environment, 726, 137864.
  • Pardo, J. J., Martínez-Romero, A., Léllis, B. C., Tarjuelo, J. M. & Domínguez, A. (2020). Effect of the optimized regulated deficit irrigation methodology on water use in barley under semiarid conditions. Agricultural Water Management, 228, 105925.
  • Muratoğlu, A. (2020). Üretimin su ayak izinin incelenmesi: Diyarbakır ili için bir vaka çalışması. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 35(2), 845-858.
  • Perea, R.G., Poyato, E.C., Montesinos, P., Morillo, J.G. & Díaz, J.A.R. (2016). Influence of spatio temporal scales in crop water footprinting and water use management: Evidences from sugar beet production in Northern Spain. Journal of Cleaner Production. 139, 1485-1495.
  • Mekonnen, M. M. & Hoekstra, A. Y. (2020). Sustainability of the blue water footprint of crops. Advances in Water Resources, 143, 103679.
  • Pürlü K. (2013). Sivas’ ta kültür ve turizmi geliştirme strateji planı. Sivas Valiliği, Il Kültür ve Turizm Müdürlüğü; 49.
  • Bulut, A. P. & Canbaz, G. T. (2019). Hayvan atıklarından Sivas ili biyogaz potansiyelinin araştırılması. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, 9(1), 1-10.
  • Doğan, A. (2007). Sivas ili ekonomisinin makro-ekonomik göstergeler açısından Türkiye ve İç Anadolu Bölgesi’ ndeki yeri. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2007(3), 40-52.
  • TÜİK. Bitki Üretim İstatistikleri. Retrieved from Türkiye İstatistik Kurumu website: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=trParashar, (Erişim tarihi: 10.06.2020).
  • TAGEM, (2017). Türkiye’de Sulanan Bitkilerin Bitki Su Tüketimi Rehberi. Ankara 2017, 590.
  • Hoekstra A. Y., Chapagain A. K., Aldaya M. M. & Mekonnen M.M. (2011). The water footprint assessment manual, Water Footprint Network.
  • FAO, CLIMWAT 2.0, Food and agricultural organization of the United Nations, http://www.fao.org/land-water/databases and software/ limwat-for-cropwat/en/. [Erişim tarihi: 01 Temmuz 2021].
  • Chapagain, A. K. & Hoekstra, A. Y. (2011). The blue, green and grey water footprint of rice from production and consumption perspectives. Ecological Economics, 70(4), 749-758.
  • Allen, R. G., Pereıra, L. S., Raes, D. & Smıth, M. (1998). Crop evapotranspiration. In Irrigation and Drainage, 300.
  • Muratoglu, A. (2020). Assessment of wheats water footprint and virtual water trade: A case study for Turkey. Ecological Processes, 9(1), 1-16.
  • Mekonnen, M. M. & Hoekstra, A. Y. (2011). The green, blue and grey water footprint of crops and derived crop products. Hydrology and Earth System Sciences, 15(5), 1577-1600.
  • Yerli, C., Şahin, Ü., Kızıloğlu, F. M., Tüfenkçi, Ş. & Örs S. (2019). Van ilinde silajlık mısır, patates, şeker pancarı ve yoncanın su ayak izi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 195-203.
  • Muratoğlu, A., Yüce, M. İ. & Aytek, A. (2019). Türkiye’ nin uluslararası sanal su transferinin incelenmesi: Buğday için bir vaka analizi. 10. Ulusal Hidroloji Kongresi, 1-8, 9-12 Ekim 2019, Muğla.
  • El-Marsafawy, S. M. & Mohamed, A. I. (2021). Water footprint of Egyptian crops and its economics. Alexandria Engineering Journal, 60(5), 4711-4721.
  • Thaler, S., Gobin, A. & Eitzinger, J. (2017). Water footprint of main crops in Austria. Journal of Land Management, Food and Environment, 68, 1-15.
There are 31 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Ayben Polat Bulut 0000-0003-0151-8680

Gamze Topal Canbaz 0000-0001-7615-7627

Publication Date June 30, 2022
Submission Date October 15, 2021
Acceptance Date March 4, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 9 Issue: 1

Cite

APA Polat Bulut, A., & Topal Canbaz, G. (2022). Sivas İlinde Buğday, Arpa, Şeker Pancarı ve Ayçiçeği Üretimi İçin Su Ayak İzinin Hesaplanması. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 9(1), 249-255. https://doi.org/10.35193/bseufbd.1010315