Eating-related behaviors are affected by many factors such as genetics, environment, emotional state, sociodemographic characteristics, religious and cultural beliefs, media, and body perception. As stated, eating behavior, which is affected by many factors, appears to be closely related to emotional factors such as excitement, boredom, happiness and stress. Nowadays, the importance of developing intuitive eating skills in ensuring the formation of healthy eating behaviors instead of unhealthy eating behaviors is emphasized and the use of intuitive eating as an intervention technique is considered important. It is thought that intuitive eating can be an alternative to calorie-restricted diets in the prevention, treatment and body weight management of eating disorders and can also be used together with traditional methods. In this review, literature information about the concept of intuitive eating and its effect on body weight and eating disorders will be presented.
Yeme ile ilgili davranışlar genetik, çevre, duygusal durum, sosyodemografik özellikler, dini ve kültürel inançlar, medya, beden algısı gibi pek çok faktörden etkilenmektedir. Belirtildiği gibi birçok faktörden etkilenen yeme davranışının heyecan, can sıkıntısı, mutluluk, stres gibi duygusal faktörlerle yakından ilişkili olduğu görülmektedir. Günümüzde sağlıksız yeme davranışlarının yerine sağlıklı yeme davranışlarının oluşmasını sağlamada sezgisel yeme becerisinin gelişmesinin önemi üzerinde durulmakta ve sezgisel yemenin müdahale tekniği olarak kullanılması önemsenmektedir. Sezgisel yemenin, yeme bozukluklarının önlenmesinde, tedavisinde ve vücut ağırlığı yönetiminde kalori kısıtlı diyetlerin alternatifi olabileceği, ayrıca geleneksel yöntemlerle birlikte kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu derlemede, sezgisel yeme kavramı ve bu kavramın vücut ağırlığı ve yeme bozuklukları üzerindeki etkisi hakkında literatür bilgileri sunulacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Medical Education |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | March 29, 2024 |
Submission Date | February 24, 2024 |
Acceptance Date | March 27, 2024 |
Published in Issue | Year 2024Volume: 46 Issue: 1 |