Research Article
BibTex RIS Cite

Turbo Kuzine Fırınlarının Radyal ve Tanjansiyel Fan ile Farklı Kanat Açıları ve Gövde İzolasyonları Kullanarak, Kabin İçi Sıcaklık Dağılımlarının Deneysel ve Nümerik Olarak İncelenmesi

Year 2022, Volume: 3 Issue: 2, 116 - 129, 31.12.2022

Abstract

Endüstriyel mutfak sektöründe kullanılan kuzine fırınlarda homojen pişirmeyi sağlayan en önemli kriterlerden birisi kullanılan fan ve ısınan havayı dağıtan fan perdesi tasarımıdır. Yapılan çalışmada radyal fanlar ile tanjansiyel fanların fırınlardaki performansı analiz ortamında incelenmiş olup çıkan sonuçlar deneysel veriler ile karşılaştırılmıştır. Bununla birlikte bu çalışmada pişirme hacmine sıcak hava kanatlar vasıtası ile dinamik olarak yönlendirilmiş olup, pişirme hacmi düzenli bir şekilde taranarak homojen sıcaklık dağılımı hedeflenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda tanjansiyel fanların homojen pişirme performansının radyal fana göre daha fazla olduğu, bununla birlikte dinamik kanat yapısının havayı pişirme hacmi içerisine homojen dağıttığı, analiz ve deneysel sonuçlar ile birlikte görülmüştür.

References

  • [1] Smolka, J., Nowak, A. J., Rybarz, D. 2010 Improved 3-D temperature uniformity in a laboratory drying oven based on experimentally validated CFD computations, Journal of Food Engineering, Vol. 97, pp. 373-383.
  • [2]Yılmazer, M.S., Kemerli, T., Isleroglu, H. 2013, Baking kinetics of muffins in convection and steam assisted hybrid ovens (baking kinetics of muffin...), Journal of Food Engineering, Vol. 119, pp. 483-489.
  • [3] Verboven, P., Scheerlinck, N., De Baerdemaeker, J., 2000 , Computational fluid dynamics modelling and validation of the isothermal airflow in a forced convection oven, Journal of Food Engineering, Vol. 43, pp. 41-53.
  • [4] Sparrow, E. M., Abraham, J. P , 2003 A computational analysis of the radiative and convective processes that take place in preheated and non-preheated ovens, Heat Transfer Engineering, Vol. 24, pp. 25-37.
  • [5] Stigter, J. D., Scheerlinck, N., Nicolai, B. , 2001 Optimal heating strategies for a convection oven, Journal of Food Engineering, Vol. 48, pp. 335-344
  • [6] Colla, M., Rainieri, S., Pagliarini, G. , 1997, Finite-element analysis of a rotary oven for bread, Computers & Structures, Vol. 64, pp. 1097-1112.
  • [7] Unklesbay, K., Boza C. A., Unklesbay, N., 1997 , Air temperature transfer function of a convection oven, Food Control, Vol. 8, pp. 39-43.
  • [8] Khatir, Z., Paton, J., Thompson, H. 2012 Computational fluid dynamics (CFD) investigation of air flow and temperature distribution in a small scale bread-baking oven, Applied Energy, Vol. 89, pp. 89-96
  • [9] Therdthai, N., Zhou, W. B., Adamczak, T. 2003 Two-dimensional CFD modelling and simulation of an industrial continuous bread baking oven, Journal of Food Engineering, Vol. 60, pp. 211-217
  • [10] Navaneethakrishnan, P., Srinivasan, P. S. S., Dhandapani, S. 2004 Numerical and experimental investigation of temperature distribution inside a heating oven, Journal of Food Processing and Preservation, Vol. 34, pp. 275-288.
  • [11] Mahmut Burhan , Ender Efeler, A. Alper Özalp , Turbo fırın radyal ve tanjansiyel fanlarının operativ perofrmansının nümerik olarak incelenmesi , ISENSA 2020
  • [12]Kişin , 2020 , 3 Tepsili Endüstriyel Gıda Fırınının Pişirme Hacmi Içindeki Momentum ve Isıl Mekanizmalarının Farklı Çalışma Şartlarında Nümerik Incelenmesi
Year 2022, Volume: 3 Issue: 2, 116 - 129, 31.12.2022

Abstract

References

  • [1] Smolka, J., Nowak, A. J., Rybarz, D. 2010 Improved 3-D temperature uniformity in a laboratory drying oven based on experimentally validated CFD computations, Journal of Food Engineering, Vol. 97, pp. 373-383.
  • [2]Yılmazer, M.S., Kemerli, T., Isleroglu, H. 2013, Baking kinetics of muffins in convection and steam assisted hybrid ovens (baking kinetics of muffin...), Journal of Food Engineering, Vol. 119, pp. 483-489.
  • [3] Verboven, P., Scheerlinck, N., De Baerdemaeker, J., 2000 , Computational fluid dynamics modelling and validation of the isothermal airflow in a forced convection oven, Journal of Food Engineering, Vol. 43, pp. 41-53.
  • [4] Sparrow, E. M., Abraham, J. P , 2003 A computational analysis of the radiative and convective processes that take place in preheated and non-preheated ovens, Heat Transfer Engineering, Vol. 24, pp. 25-37.
  • [5] Stigter, J. D., Scheerlinck, N., Nicolai, B. , 2001 Optimal heating strategies for a convection oven, Journal of Food Engineering, Vol. 48, pp. 335-344
  • [6] Colla, M., Rainieri, S., Pagliarini, G. , 1997, Finite-element analysis of a rotary oven for bread, Computers & Structures, Vol. 64, pp. 1097-1112.
  • [7] Unklesbay, K., Boza C. A., Unklesbay, N., 1997 , Air temperature transfer function of a convection oven, Food Control, Vol. 8, pp. 39-43.
  • [8] Khatir, Z., Paton, J., Thompson, H. 2012 Computational fluid dynamics (CFD) investigation of air flow and temperature distribution in a small scale bread-baking oven, Applied Energy, Vol. 89, pp. 89-96
  • [9] Therdthai, N., Zhou, W. B., Adamczak, T. 2003 Two-dimensional CFD modelling and simulation of an industrial continuous bread baking oven, Journal of Food Engineering, Vol. 60, pp. 211-217
  • [10] Navaneethakrishnan, P., Srinivasan, P. S. S., Dhandapani, S. 2004 Numerical and experimental investigation of temperature distribution inside a heating oven, Journal of Food Processing and Preservation, Vol. 34, pp. 275-288.
  • [11] Mahmut Burhan , Ender Efeler, A. Alper Özalp , Turbo fırın radyal ve tanjansiyel fanlarının operativ perofrmansının nümerik olarak incelenmesi , ISENSA 2020
  • [12]Kişin , 2020 , 3 Tepsili Endüstriyel Gıda Fırınının Pişirme Hacmi Içindeki Momentum ve Isıl Mekanizmalarının Farklı Çalışma Şartlarında Nümerik Incelenmesi
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Mahmut Burhan

Burak Kişin

Alper Özalp

Ender Efeler

Publication Date December 31, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Burhan, M., Kişin, B., Özalp, A., Efeler, E. (2022). Turbo Kuzine Fırınlarının Radyal ve Tanjansiyel Fan ile Farklı Kanat Açıları ve Gövde İzolasyonları Kullanarak, Kabin İçi Sıcaklık Dağılımlarının Deneysel ve Nümerik Olarak İncelenmesi. Uluslararası Bilim Teknoloji Ve Tasarım Dergisi, 3(2), 116-129.
AMA Burhan M, Kişin B, Özalp A, Efeler E. Turbo Kuzine Fırınlarının Radyal ve Tanjansiyel Fan ile Farklı Kanat Açıları ve Gövde İzolasyonları Kullanarak, Kabin İçi Sıcaklık Dağılımlarının Deneysel ve Nümerik Olarak İncelenmesi. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi. December 2022;3(2):116-129.
Chicago Burhan, Mahmut, Burak Kişin, Alper Özalp, and Ender Efeler. “Turbo Kuzine Fırınlarının Radyal Ve Tanjansiyel Fan Ile Farklı Kanat Açıları Ve Gövde İzolasyonları Kullanarak, Kabin İçi Sıcaklık Dağılımlarının Deneysel Ve Nümerik Olarak İncelenmesi”. Uluslararası Bilim Teknoloji Ve Tasarım Dergisi 3, no. 2 (December 2022): 116-29.
EndNote Burhan M, Kişin B, Özalp A, Efeler E (December 1, 2022) Turbo Kuzine Fırınlarının Radyal ve Tanjansiyel Fan ile Farklı Kanat Açıları ve Gövde İzolasyonları Kullanarak, Kabin İçi Sıcaklık Dağılımlarının Deneysel ve Nümerik Olarak İncelenmesi. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi 3 2 116–129.
IEEE M. Burhan, B. Kişin, A. Özalp, and E. Efeler, “Turbo Kuzine Fırınlarının Radyal ve Tanjansiyel Fan ile Farklı Kanat Açıları ve Gövde İzolasyonları Kullanarak, Kabin İçi Sıcaklık Dağılımlarının Deneysel ve Nümerik Olarak İncelenmesi”, Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 116–129, 2022.
ISNAD Burhan, Mahmut et al. “Turbo Kuzine Fırınlarının Radyal Ve Tanjansiyel Fan Ile Farklı Kanat Açıları Ve Gövde İzolasyonları Kullanarak, Kabin İçi Sıcaklık Dağılımlarının Deneysel Ve Nümerik Olarak İncelenmesi”. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi 3/2 (December 2022), 116-129.
JAMA Burhan M, Kişin B, Özalp A, Efeler E. Turbo Kuzine Fırınlarının Radyal ve Tanjansiyel Fan ile Farklı Kanat Açıları ve Gövde İzolasyonları Kullanarak, Kabin İçi Sıcaklık Dağılımlarının Deneysel ve Nümerik Olarak İncelenmesi. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi. 2022;3:116–129.
MLA Burhan, Mahmut et al. “Turbo Kuzine Fırınlarının Radyal Ve Tanjansiyel Fan Ile Farklı Kanat Açıları Ve Gövde İzolasyonları Kullanarak, Kabin İçi Sıcaklık Dağılımlarının Deneysel Ve Nümerik Olarak İncelenmesi”. Uluslararası Bilim Teknoloji Ve Tasarım Dergisi, vol. 3, no. 2, 2022, pp. 116-29.
Vancouver Burhan M, Kişin B, Özalp A, Efeler E. Turbo Kuzine Fırınlarının Radyal ve Tanjansiyel Fan ile Farklı Kanat Açıları ve Gövde İzolasyonları Kullanarak, Kabin İçi Sıcaklık Dağılımlarının Deneysel ve Nümerik Olarak İncelenmesi. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi. 2022;3(2):116-29.