Rainbow trout which is one of the most
produced species in Turkey is affected by many bacterial diseases that cause
physiological disorders and economically important losses. Especially
pathological disorders in the muscle cause intense loss in fish processing and
packaging facilities. The aim of this study is determining the cause of
physiological disorders such as reddish brown patches and hemorrhages on
processed or unprocessed fish products. Petechial hemorrhages and ecchymosis
that formed on the skin of the fish were observed caused by Listonella anguillarum. Also, Lactococcus garvieae isolated from fish
samples with hemorrhagic lesions, abscess fillet with blood and deep ulcers. It
is determined that L.garvieae cause
more severe hemorrhagic septicemia than L.anguillarum
and the disease was observed as acute and chronic cases. The abscess in the
muscle and hemorrhages formed in the abdominal wall are serious problems that
were noticed during and after the processing of fillets and smoked fillets.
Hemorrhages in the muscle are observed as red patches in the fillet and after
the smoking process, these patches turn into brown marks which are undesirable organoleptic
properties in the processing industry and the serving size fish can not be
evaluated. Besides, greenish yellow patches on the abdominal walls caused by
the overproduction of bile and exploding off the gall bladder which may be
related to metabolic disorders or bacterial and parasitic diseases. These fish
are also not able to used, separated as discarded and cause economically
intolerable loss in the industry.
Türkiyede en fazla
üretimi yapılan balık türlerinden olan gökkuşağı alabalığı patolojik
bozukluklara neden olan birçok bakteriyel hastalıktan etkilenmekte ve bu
hastalıklar önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Özellikle kaslardaki
patolojik bozukluklar balığın işlenmesinde kayıplara yol açmaktadır. Bu
çalışmanın amacı balığın işlenme prosesinden sonra hemoraji ve kırmızımsı kahve rengindeki leke görünümündeki
fiziksel bozukluklara neden olan sebeblerin belirlenmesidir.Balıkların
derisinde şekillenen peteşiyel hemorajiler ve ekimozların L.
anguillarum dan kaynaklandığı
gözlenmiştir. Hemorajik lezyonlar, içi kan dolu abseler ve derin ülserler görülen
balık örneklerinden L. garvieae de
izole edilmiştir. L. garvieae‘nin L. anguillarum‘dan daha şiddetli
hemorajik septisemiye neden olduğu ve hastalığın akut ve kronik formlarınında
belirtilerin görüldüğü tespit edilmiştir.Karın duvarında oluşan hemorajilerin
ve kaslardaki abselerin ürünün fleto ve
füme olarak işlenmesi sırasında ve sonrasında ciddi problemlere neden olduğu
dikkati çekmektedir. Kaslardaki hemorajiler filetoda kırmızı lekeler olarak
görülmekte ve bu lekeler fümeleme işleminden sonra kahve rengi lekelere dönerek
işleme endüstrisinde istenmeyen organoleptik nitelikler olarak pazar boyundaki
balıkların değerlendirilememesine neden olmaktadır. Ayrıca karın duvarlarındaki yeşilimsi sarı lekeler
metabolik, bakteriyel ve paraziter hastalıklar nedeniyle fazla üretilen
safranın safra kesesini patlatmasına
bağlı olarak şekillenmektedir. Bu balıklar da değerlendirilememekte, ıskarta
olarak ayrılarak endüstride tolere edilemeyen ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2019 |
Submission Date | September 11, 2019 |
Acceptance Date | November 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 4 Issue: 3 |