Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2023, Volume: 2023 Issue: 19, 41 - 53, 03.01.2024

Abstract

References

  • [1] Barla A, Topcu G, Oksuz S, Tumen G ve Kingston DGI (2007). Identification of cytotoxic sesquiterpenes from Laurus nobilis L. Food. Chem, 104: 1478-1484.
  • [2] Kavaklı Ş (2012). Ege Bölgesi doğal defne popülasyonunda genetik farklılıkların belirlenmesi. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • [3] Baytop A (1983). Farmasötik Botanik, İstanbul Üniversitesi Yayını, 3158, İstanbul.
  • [4] Karık Ü, Çiçek F, Oğur E, Tutar M, Ayas F (2016). Türkiye’de yayılış gösteren defne (Laurus nobilis L.) populasyonlarının meyve özellikleri Anadolu, Journal of AARI, 26 (1): 1,16.
  • [5] ]Şafak İ ve Okan T (2004). Kekik, defne ve çam fıstığının üretimi ve pazarlaması, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü DOA Dergisi, 10: 101-129.
  • [6] Yılmaz A (2020). Türkiye'nin Farklı Bölgelerinden Toplanan Defne (Laurus Nobilis L.) Genotiplerinin Moleküler Karakterizasyonu. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi.
  • [7] OGM (2016). Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Defne Eylem Planı 2016- 2020, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü. https://www.ogm.gov.tr/ ekutuphane/Yayinlar/ Defne_Eylem_Plani. Pdf, (Erişim tarihi: 19 Eylül 2023)
  • [8] Ramos C, Teixeira B, Batista I, Matos O, Serrano C, Neng N. R, Nogueira J.M.F, Nunes ML ve Marques A (2012). Antioxidant and antibacterial activity of essential oil and extracts of bay laurel Laurus nobilis Linnaeus (Lauraceae) from Portugal. Natural Product Research, 26(6), 518–529.
  • [9] Singh S ve Singh RP (2008). In vitro methods of assay of antioxidants: An overview. Food Reviews International. 24, 392-415.
  • [10] Re R, Pellegrini N, Proteggente A, Pannala A, Yang M ve Rice-Evans C (1999). Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free radical biology and medicine, 26(9-10), 1231-1237.
  • [11] Singleton VL ve Rossi JA (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic- phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16(3), 144- 158.
  • [12] Erat A Z (2016). Isparta Orman Bölge Müdürlüğü doğal Akdeniz defnesi (Laurus nobilis L.) popülasyonlarında yaprak özellikleri ve verimi. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta, Türkiye.
  • [13] Boza A (2011). Karaburun Çeşme ve Dilek Yarımadası’nda bulunan doğal defne (Laurus nobilis L.) popülasyonları üzerine araştırmalar, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • [14] Yazıcı H (2002). Batı Karadeniz Bölgesinde yetişen defne (Laurus nobilis L.) yaprak ve meyvelerinden faydalanma imkanlarının araştırılması. Doktora Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Zonguldak, Türkiye.
  • [15] Karadağ A (2019). Türkiye’deki bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin antioksidan Potansiyelleri ve fenolik kompozisyonları. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (16), 631-637.
  • [16] Basmacıoğlu HM, Aktaş B, Yeşil Çeliktaş Ö (2011). Bazı bitki türlerinden elde edilen uçucu yağların toplam fenol içerikleri ve antioksidan aktiviteleri, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 48 (3): 211-215.
  • [17] Márquez, DB, Rodríguez R, Balagurusamy N, Carrillo ML, Belmares R, Contreras CJ, Nevárez GV ve Aguilar CN (2013). Phenolic content and antioxidant capacity of extracts of Laurus nobilis L., Coriandrum sativum L. and Amaranthus hybridus L. CyTA – Journal of Food, Vol. 12, No. 3, 271–276.
  • [18] Guenane H, Gherib A, Carbonell-Barrachina A, Lamadrid MC, Krika F, Berrabah M, Maatallah M ve Bakchiche B (2016). Minerals analysis, antioxidant and chemical composition of extracts of Laurus nobilis from southern Algeria. J. Mater. Environ., Sci., 7 (11), 4253-4261.
  • [19] Saharkhiz MC, Tabana A, Niakousaric M (2018). Sweet bay (Laurus nobilis L.) essential oil and its chemical composition, antioxidant activity and leaf micromorphology under different extraction methods. Sustainable Chemistry and Pharmacy, 9, 12–18.
  • [20] Önenç SS, Açıkgöz Z, Kırkpınar F, Küme T, Tuğalay Ç, Bayraktar H (2016). Chemical compositions and antioxidant activities of the essential oils of some medicinal and aromatic plants. Hayvansal Üretim, 57(2): 7-14.
  • [21] Boulilaa A, Hassenb I, Haouaria L, Feiz M, Amorb I, Casabiancac H, ve Hosni K (2015). Enzyme-assisted extraction of bioactive compounds from bay leaves (Laurus nobilis L.). Industrial Crops and Products, 74, 485–493.
  • [22] Kıvrak Ş, Göktürk T ve Kıvrak İ (2017). Assessment of volatile oil composition, phenolics and antioxidant activity of bay (Laurus nobilis) leaf and usage in cosmetic applications. Int. J. Sec. Metabolite, 4(2), 148-161.
  • [23] Akyüz A, Tekin İ, Ersus S (2022). Defne yaprağından (Laurus Nobilis L.) fenolik bileşiklerin ekstraksiyonunda farklı yöntemlerin karşılaştırılması. Apiterapi ve Doğa Dergisi, 5(1), 27-34.
  • [24] Conforti F, Statti G, Uzunov D, Menichini F (2006). Comparative chemical composition and antioxidant activities of wild and cultivated Laurus nobilis L. leaves and Foeniculum vulgare subsp. piperitum (Ucria) coutinho seeds. Biol. Pharm. Bull, 29-10.

Türkiye’de Farklı İllere Ait Defne Yapraklarının Bazı Fiziksel ve Fitokimyasal Özellikleri

Year 2023, Volume: 2023 Issue: 19, 41 - 53, 03.01.2024

Abstract

Bu çalışma ülkemizde yayılış gösteren 20 farklı defne (Laurus nobilis L.) popülasyonuna ait yaprakların fiziksel ve fitokimyasal özelliklerininin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Defne yapraklarında kalite açısından önemli olan antioksidan kapasite ve toplam fenolik madde miktarının lokasyonlara ve bölgelere göre değişiminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Fiziksel analiz sonucuna göre yaprak eni 1,63-4,06 cm, yaprak boyu 3,73-7,96 cm, yaş yaprak ağırlığı 0,193-0,639 gr, kuru yaprak ağırlığı ise 0,101-0,319 gr arasında değişiklik göstermiştir. Antioksidan kapasitesi bakımından Serbest radikali giderme aktivitesi (DPPH) 52,7-114,45 mg TAE/g, Katyon radikali giderme aktivitesi (ABTS) 74,64-115,086 mg TAE/g olarak belirlenmiştir.Defne yapraklarındaki toplam fenolik madde miktarı ise, 136,84-215,76 mg GAE/g arasında değişmiştir.

References

  • [1] Barla A, Topcu G, Oksuz S, Tumen G ve Kingston DGI (2007). Identification of cytotoxic sesquiterpenes from Laurus nobilis L. Food. Chem, 104: 1478-1484.
  • [2] Kavaklı Ş (2012). Ege Bölgesi doğal defne popülasyonunda genetik farklılıkların belirlenmesi. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • [3] Baytop A (1983). Farmasötik Botanik, İstanbul Üniversitesi Yayını, 3158, İstanbul.
  • [4] Karık Ü, Çiçek F, Oğur E, Tutar M, Ayas F (2016). Türkiye’de yayılış gösteren defne (Laurus nobilis L.) populasyonlarının meyve özellikleri Anadolu, Journal of AARI, 26 (1): 1,16.
  • [5] ]Şafak İ ve Okan T (2004). Kekik, defne ve çam fıstığının üretimi ve pazarlaması, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü DOA Dergisi, 10: 101-129.
  • [6] Yılmaz A (2020). Türkiye'nin Farklı Bölgelerinden Toplanan Defne (Laurus Nobilis L.) Genotiplerinin Moleküler Karakterizasyonu. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi.
  • [7] OGM (2016). Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Defne Eylem Planı 2016- 2020, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü. https://www.ogm.gov.tr/ ekutuphane/Yayinlar/ Defne_Eylem_Plani. Pdf, (Erişim tarihi: 19 Eylül 2023)
  • [8] Ramos C, Teixeira B, Batista I, Matos O, Serrano C, Neng N. R, Nogueira J.M.F, Nunes ML ve Marques A (2012). Antioxidant and antibacterial activity of essential oil and extracts of bay laurel Laurus nobilis Linnaeus (Lauraceae) from Portugal. Natural Product Research, 26(6), 518–529.
  • [9] Singh S ve Singh RP (2008). In vitro methods of assay of antioxidants: An overview. Food Reviews International. 24, 392-415.
  • [10] Re R, Pellegrini N, Proteggente A, Pannala A, Yang M ve Rice-Evans C (1999). Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free radical biology and medicine, 26(9-10), 1231-1237.
  • [11] Singleton VL ve Rossi JA (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic- phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16(3), 144- 158.
  • [12] Erat A Z (2016). Isparta Orman Bölge Müdürlüğü doğal Akdeniz defnesi (Laurus nobilis L.) popülasyonlarında yaprak özellikleri ve verimi. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta, Türkiye.
  • [13] Boza A (2011). Karaburun Çeşme ve Dilek Yarımadası’nda bulunan doğal defne (Laurus nobilis L.) popülasyonları üzerine araştırmalar, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • [14] Yazıcı H (2002). Batı Karadeniz Bölgesinde yetişen defne (Laurus nobilis L.) yaprak ve meyvelerinden faydalanma imkanlarının araştırılması. Doktora Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Zonguldak, Türkiye.
  • [15] Karadağ A (2019). Türkiye’deki bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin antioksidan Potansiyelleri ve fenolik kompozisyonları. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (16), 631-637.
  • [16] Basmacıoğlu HM, Aktaş B, Yeşil Çeliktaş Ö (2011). Bazı bitki türlerinden elde edilen uçucu yağların toplam fenol içerikleri ve antioksidan aktiviteleri, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 48 (3): 211-215.
  • [17] Márquez, DB, Rodríguez R, Balagurusamy N, Carrillo ML, Belmares R, Contreras CJ, Nevárez GV ve Aguilar CN (2013). Phenolic content and antioxidant capacity of extracts of Laurus nobilis L., Coriandrum sativum L. and Amaranthus hybridus L. CyTA – Journal of Food, Vol. 12, No. 3, 271–276.
  • [18] Guenane H, Gherib A, Carbonell-Barrachina A, Lamadrid MC, Krika F, Berrabah M, Maatallah M ve Bakchiche B (2016). Minerals analysis, antioxidant and chemical composition of extracts of Laurus nobilis from southern Algeria. J. Mater. Environ., Sci., 7 (11), 4253-4261.
  • [19] Saharkhiz MC, Tabana A, Niakousaric M (2018). Sweet bay (Laurus nobilis L.) essential oil and its chemical composition, antioxidant activity and leaf micromorphology under different extraction methods. Sustainable Chemistry and Pharmacy, 9, 12–18.
  • [20] Önenç SS, Açıkgöz Z, Kırkpınar F, Küme T, Tuğalay Ç, Bayraktar H (2016). Chemical compositions and antioxidant activities of the essential oils of some medicinal and aromatic plants. Hayvansal Üretim, 57(2): 7-14.
  • [21] Boulilaa A, Hassenb I, Haouaria L, Feiz M, Amorb I, Casabiancac H, ve Hosni K (2015). Enzyme-assisted extraction of bioactive compounds from bay leaves (Laurus nobilis L.). Industrial Crops and Products, 74, 485–493.
  • [22] Kıvrak Ş, Göktürk T ve Kıvrak İ (2017). Assessment of volatile oil composition, phenolics and antioxidant activity of bay (Laurus nobilis) leaf and usage in cosmetic applications. Int. J. Sec. Metabolite, 4(2), 148-161.
  • [23] Akyüz A, Tekin İ, Ersus S (2022). Defne yaprağından (Laurus Nobilis L.) fenolik bileşiklerin ekstraksiyonunda farklı yöntemlerin karşılaştırılması. Apiterapi ve Doğa Dergisi, 5(1), 27-34.
  • [24] Conforti F, Statti G, Uzunov D, Menichini F (2006). Comparative chemical composition and antioxidant activities of wild and cultivated Laurus nobilis L. leaves and Foeniculum vulgare subsp. piperitum (Ucria) coutinho seeds. Biol. Pharm. Bull, 29-10.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Gülşah Karataş

Early Pub Date December 27, 2023
Publication Date January 3, 2024
Submission Date November 9, 2023
Acceptance Date December 22, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 2023 Issue: 19

Cite

APA Karataş, G. (2024). Türkiye’de Farklı İllere Ait Defne Yapraklarının Bazı Fiziksel ve Fitokimyasal Özellikleri. Journal of New Results in Engineering and Natural Sciences, 2023(19), 41-53.