BibTex RIS Cite

BESİM ÖMER (AKALIN) PAŞA TARAFINDAN İDÂDİLERDE OKUTULMAK ÜZERE YAZILAN HIFZ-I SIHHAT ADLI ESER VE ÖNEMİ

Year 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 67 - 67, 01.09.2013

Abstract

XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin değişiklik ve düzenlemeler yaptığı pek çok alandan biri de eğitim- öğretimdir. Bu çerçevede, “1869 Maarif-i Umumiye Nizamnâmesi” ile idâdiler açılmıştır. İdadilerin müfredatına “Hıfz-ı Sıhhat” dersinin girmesi dikkat çekici bir uygulamadır. Bu uygulama ile bağlantılı olarak atılan adımlardan birisi, Besim Ömer Paşa’nın “Hıfz-ı Sıhhat “adıyla yazmış olduğu “umum mekâtib-i idâdiyede tedris olunmak üzere maarif Nezaret-i Celilesi tarafından kabul edilmişdir” ibaresi ile basılan eserdir. Lise ve lise üstü öğrenim kurumlarında okutulan Fransızca telif edilmiş kitaplardan alıntılarla yazılmış olan Hıfz-ı Sıhhat, 1315 (1897) yılında İstanbul’da basılmıştır. Eser yedi sayfası fihrist olmak üzere 360 sayfadan oluşmakta ve şu bölümleri içermektedir: İfade (Önsöz); Medhal (Giriş); 1. Su; 2. Hava; 3. Agdiye (Gıda); 4. Meşrubat (İçecekler); 5. Emrâz-ı Müntene (Bulaşıcı Hastalıklar); 6. Emraz-ı Müntene – Ma ba’d (Bulaşıcı Hastalıklar Sonrası), 7. Emraz-ı Müntene – Hayat-ı İndifâiye (Döküntülü Hastalıklar); 8. Emrâz-ı Tıfliyye (Çocuk Hastalıkları); 9. ve 10. aynı başlık yinelenerek, Kâbil-i İntikal Emrâzdan Tahaffuz (Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma); 11. Sıhhat-i Basar (Göz Sağlığı); 12. Hıfz-ı Sıhhat-i Etfâl (Çocuk Sağlığının Korunması); Teşkilat ve Ta’limat-ı Sıhhiye (Sağlık Örgütlenmesi ve Düzenlemeleri). Bildiride, söz konusu eser ve önemi çerçevesinde kalarak hıfzıssıhha literatürünün geçmişi ve eğitimdeki yeri hakkında da kısaca bilgi verilecektir

I Sihhat (Health Care)”, Written By Besim Ömer (Akalin) Paşa for High School Education and Its Importance

Year 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 67 - 67, 01.09.2013

Abstract

One of the many areas of which Ottoman Empire made alteration and regulation in XIX. Century is education. In this context, high schools were established by “1869 Regulation of the General Staff in Education”. Insertion of the “Hıfz-ı Sıhhat” course into the high school curriculum was a remarkable application. One of the steps taken in connection with this application was Besim Ömer Pasha’s book titled “Hıfz-ı Sıhhat which was written by quotations from French copyrighted books used in high schools and universities, printed in İstanbul in 1897. The book is 360 pages long including seven-page index of works and includes the following sections: Preface; 1. Water; 2. Air; 3. Food; 4. Beverages; 5. Contagious Diseases; 6. After Contagious Diseases; 7. Rash Diseases; 8. Children’s Diseases; 9. ve 10. having the same title, Prevention from Contagious Diseases; 11. Eye Health; 12. Children’s Health Care; Health Care System and Regulations. In this report, brief information on the background of the sanitation literature and its role in education will also be provided while remaining within the framework of the book and the importance of it

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Meltem Akbaş

Nuran Öztürk

Selim Kadıoğlu

Publication Date September 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Lokman Hekim Journal 2013; Supplement

Cite

APA Akbaş, M., Öztürk, N., & Kadıoğlu, S. (2013). BESİM ÖMER (AKALIN) PAŞA TARAFINDAN İDÂDİLERDE OKUTULMAK ÜZERE YAZILAN HIFZ-I SIHHAT ADLI ESER VE ÖNEMİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi67-67.
AMA Akbaş M, Öztürk N, Kadıoğlu S. BESİM ÖMER (AKALIN) PAŞA TARAFINDAN İDÂDİLERDE OKUTULMAK ÜZERE YAZILAN HIFZ-I SIHHAT ADLI ESER VE ÖNEMİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online September 1, 2013:67-67.
Chicago Akbaş, Meltem, Nuran Öztürk, and Selim Kadıoğlu. “BESİM ÖMER (AKALIN) PAŞA TARAFINDAN İDÂDİLERDE OKUTULMAK ÜZERE YAZILAN HIFZ-I SIHHAT ADLI ESER VE ÖNEMİ”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, September (September 2013), 67-67.
EndNote Akbaş M, Öztürk N, Kadıoğlu S (September 1, 2013) BESİM ÖMER (AKALIN) PAŞA TARAFINDAN İDÂDİLERDE OKUTULMAK ÜZERE YAZILAN HIFZ-I SIHHAT ADLI ESER VE ÖNEMİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 67–67.
IEEE M. Akbaş, N. Öztürk, and S. Kadıoğlu, “BESİM ÖMER (AKALIN) PAŞA TARAFINDAN İDÂDİLERDE OKUTULMAK ÜZERE YAZILAN HIFZ-I SIHHAT ADLI ESER VE ÖNEMİ”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, pp. 67–67, September 2013.
ISNAD Akbaş, Meltem et al. “BESİM ÖMER (AKALIN) PAŞA TARAFINDAN İDÂDİLERDE OKUTULMAK ÜZERE YAZILAN HIFZ-I SIHHAT ADLI ESER VE ÖNEMİ”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. September 2013. 67-67.
JAMA Akbaş M, Öztürk N, Kadıoğlu S. BESİM ÖMER (AKALIN) PAŞA TARAFINDAN İDÂDİLERDE OKUTULMAK ÜZERE YAZILAN HIFZ-I SIHHAT ADLI ESER VE ÖNEMİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013;:67–67.
MLA Akbaş, Meltem et al. “BESİM ÖMER (AKALIN) PAŞA TARAFINDAN İDÂDİLERDE OKUTULMAK ÜZERE YAZILAN HIFZ-I SIHHAT ADLI ESER VE ÖNEMİ”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2013, pp. 67-67.
Vancouver Akbaş M, Öztürk N, Kadıoğlu S. BESİM ÖMER (AKALIN) PAŞA TARAFINDAN İDÂDİLERDE OKUTULMAK ÜZERE YAZILAN HIFZ-I SIHHAT ADLI ESER VE ÖNEMİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013:67-.

                                                                                                                                  Creative Commons Lisansı                        
                                                                  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

  

                                    Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without referenceResponsibility of the articles belong to the authors

  Cover

Ayşegül Tuğuz

from composition of İlter Uzel named Dioscorides and his Student

Address

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir / Mersin