BibTex RIS Cite

ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME

Year 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 89 - 89, 01.09.2013

Abstract

Ampirik halk tıbbı uygulamaları bağlamında büyük kısmı bitkisel kökenli ev ilaçlarının kullanımı ağırlıkta olmakla birlikte el ve alet kullanımına dayalı kimi uygulamalar da bulunmaktadır. Bu tür uygulamalar çerçevesinde Adana’da tespit etmiş olduğumuz ilginç bir örnek, üzerinde uygulama yapılan kişinin burun deliğine tatbik edilen bir saz kamış parçasının diğer ucunu uygulayıcının ağzına alıp emmesi ve yabancı cisim ya da koyulaşmış salgı olması muhtemel materyali dışarı almasıdır. Kadın uygulayıcılar tarafından gerçekleştirilen, mistik açılımı olmayan; dua ya da başka bir ritüelle desteklenmeyen bu işlem bağlamında kendine özgü sınırlı bir terminoloji oluşmuş bulunmaktadır. İşlemin kendisi “çekme” olarak adlandırılmakta, çıkartılan materyale “dene (tane)” ve uygulayıcıya “deneci” denilmektedir. Çekilen denelerin “geniz”e kaçıp orada birikmiş gıda parçaları olduğu kabul edilmektedir. Bildirimizde denecilik ve genizden dene çekme uygulaması tanıtılıp bir yandan tıp tarihi çerçevesinde diğer yandan çağdaş tıpta nazal aspirasyon uygulamaları ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilecektir

SUCKING PARTICLES FROM NOSE: AN INTERESTING FOLK MEDICINE PRACTICE IN ADANA-TURKEY

Year 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 89 - 89, 01.09.2013

Abstract

Sucking nose using a thin pipe and remove out some particles is an interesting folk medicine practice performed in Adana-Turkey. In this paper this rarely encountered practice is introduced and interpreted

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Melike Öztürk

Gülay Halidi Öztürk

Rana Can

Selim Kadıoğlu

Publication Date September 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Lokman Hekim Journal 2013; Supplement

Cite

APA Öztürk, M., Öztürk, G. H., Can, R., Kadıoğlu, S. (2013). ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi89-89.
AMA Öztürk M, Öztürk GH, Can R, Kadıoğlu S. ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online September 1, 2013:89-89.
Chicago Öztürk, Melike, Gülay Halidi Öztürk, Rana Can, and Selim Kadıoğlu. “ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, September (September 2013), 89-89.
EndNote Öztürk M, Öztürk GH, Can R, Kadıoğlu S (September 1, 2013) ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 89–89.
IEEE M. Öztürk, G. H. Öztürk, R. Can, and S. Kadıoğlu, “ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, pp. 89–89, September 2013.
ISNAD Öztürk, Melike et al. “ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. September 2013. 89-89.
JAMA Öztürk M, Öztürk GH, Can R, Kadıoğlu S. ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013;:89–89.
MLA Öztürk, Melike et al. “ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2013, pp. 89-89.
Vancouver Öztürk M, Öztürk GH, Can R, Kadıoğlu S. ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013:89-.

                                                                                                                                  Creative Commons Lisansı                        
                                                                  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

  

                                    Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without referenceResponsibility of the articles belong to the authors

  Cover

Ayşegül Tuğuz

from composition of İlter Uzel named Dioscorides and his Student

Address

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir / Mersin