Aim: The aim of the study was to investigate the correlation between personality traits, classified into nine different types by the Enneagram system, and individuals' food preferences.
Method: A total of 987 participants over the age of 18, from diverse demographic backgrounds, who voluntarily took part in the study. The Taştan Personality Type Inventory and Food Choice Questionnaire, created through Google Documents, were used in this study to determine the Enneagram types and food preferences of the participants. To determine the relationship between the Enneagram personality types and food preferences and the effects of personality types on choices Pearson correlation and multiple linear regression analysis employed for the analysis, respectively. The research protocol for this study was approved by the Ethics Committee of the Faculty of Medicine at Tekirdağ Namık Kemal University, Turkey (protocol no:2020.37.02.11).
Results: A significant correlation between Enneagram personality types and food choices was found in this study. Specifically, the highest correlation was found between the food preferences of participants exhibiting Enneagram TYPE 2 characteristics and the individuals’ mood and food availability, sensory appearance and price. . The highest correlation with the sub-dimensions of health, weight control and ethical concerns was noted in TYPE 3 personalities. Furthermore, the study discovered a correlation between emotional eating and the dietary preferences of individuals with TYPE2 and TYPE9 personalities.
Conclusion: Understanding how Enneagram personality types influence food choices can contribute to the development of personalized dietary strategies that address individuals' different needs and motivations to promote overall well-being. Further research is needed to fully understand the relationship between Enneagram personality traits and factors that influence individuals' food preferences.
Amaç: Bu çalışma, Enneagram sistemi tarafından dokuz farklı tipe ayrılan kişilik özellikleri ile bireylerin yemek tercihleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Farklı demografik geçmişleri temsil eden 18 yaş üstü toplam 987 katılımcı çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların Enneagram tipleri ve yemek tercihlerini belirlemek için "Google Documents" üzerinden oluşturulan Taştan Kişilik Tipi Envanteri ve Yemek Tercihi Anketi kullanılmıştır. Kişilik tipleri ve besin tercihleri arasındaki ilişkiyi ve kişilik tiplerinin gıda seçimleri üzerindeki etkisini belirlemek için sırasıyla Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın etik kurul onayı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan alınmıştır (Protokol No: 2020.37.02.11).
Bulgular: Mevcut çalışmanın bulguları, Enneagram kişilik tipleri ile gıda seçimleri arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma, Enneagram TİP 2 kişiliğine sahip bireylerin gıda tercihleri açısından ruh hali, uygunluk, duyusal görünüm ve fiyat alt boyutları ile en yüksek korelasyonu sergilediğini ortaya koymuştur. Sağlık, ağırlık kontrolü ve etik kaygılar alt boyutları ile en yüksek ilişki düzeyi TİP 3 kişilik tipi ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, çalışmada duygusal yeme ile TİP 2 ve TİP 9 kişiliklerine sahip bireylerin gıda seçimleri arasında bir ilişki bulunmuştur.
Sonuç: Enneagram kişilik tiplerinin gıda seçimlerini nasıl etkilediğini anlamak, genel refahı teşvik etmek için bireylerin farklı ihtiyaçlarını ve motivasyonlarını ele alan kişiselleştirilmiş diyet stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Enneagram kişilik özellikleri ile bireylerin gıda tercihlerini etkileyen faktörler arasındaki ilişkinin tam olarak anlaşılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Çalışmanın etik kurul onayı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan alınmıştır. (protokol no: 2020.37.02.11). Bu makale, Uzm. Dyt. Hilal Eravcı’nın Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Doğuer danışmanlığında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalında Kabul edilen, 2023 tarihli “Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile İlişkisinin Araştırılması” isimli yüksek lisans tez çalışmasından türetilmiştir. Bu çalışmanın bir kısmı, 4-6 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenlenen “8 th International Başkent Congress On Medicine, Nursing, and Health Sciences” isimli kongrede sözlü bildiri olarak sunulmuş ve bildirinin özet metni yayınlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Public Health (Other) |
Journal Section | Araştırma Articlesi |
Authors | |
Publication Date | April 22, 2024 |
Submission Date | February 5, 2024 |
Acceptance Date | April 3, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 15 Issue: 1 |
SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.