Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Paramedik Öğrencilerinin Beslenme Durumları ve Etkileyen Faktörler

Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 10, 31.01.2019

Öz

Amaç: Üniversite
öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, ilerleyen yaşlarda görülebilecek birçok
hastalık ile yakından ilişkilidir. 
Farklı şekillerdeki beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı üzerinde
olumsuz etkilerinin olduğu yapılan birçok araştırmalarda ifade edilmiştir. Bu
araştırma, ilk ve acil yardım bölümü öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını
ve bu alışkanlıkları en fazla etkileyen iç ve dış faktörleri belirlemek için
yapılmıştır.

Materyal ve Yöntem: Bu
amaç için, ilk ve acil yardım bölümünde 1. sınıf ta örgün ve ikinci öğretim de
okuyan öğrencilere hazırlanan anket formu uygulanarak veriler toplanmıştır. Bu
ankete 120 öğrenci katılım sağlamıştır.

Bulgular: Çalışmaya
katılan öğrencilerin %69,2’si kız, %50,8’i örgün öğretimde okumaktadır. Bu
çalışma sonucunda, öğrencilerin beden kitle indeksleri 21,8±2,4 kg/m2 olarak
bulunmuş olup kız öğrencilerin %12’si zayıftır. Öğrencilerin beslenme
durumlarına bakıldığında; % 80’ inin yeterli ve dengeli beslenmedikleri, %
90’nının ana öğün atladıkları ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin %50,8’i(n:61)
sabah kahvaltısını, % 48,3’ü (n:58) öğle yemeğini ve % 5,8’i(n:7) akşam
yemeğini düzenli almamaktadır. Atlama nedeni olarak ta en fazla zamanım yok ve
geç kalıyorum ifadeleri kullanılmıştır.

Sonuçlar: Elde
edilen bulgulara göre, Artvin Çoruh üniversitesi öğrencileri genelinde tüm
öğrenciler için belirli aralıklarla sağlıklı beslenme eğitimlerinin verilmesi
gerekliliği ortaya çıkmıştır. Yine, yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlamak
için düşük ücretlerle sağlıklı yemek menülerinin sunulması gerekliliği ortaya
çıkmıştır. Ara öğünlerin önemi vurgulanmalı ve bu konuda gerekli düzenlemelerin
yapılmalıdır.









Anahtar Kelimeler: Öğrenci,
Beslenme Alışkanlıkları, Ana ve ara öğünler

Kaynakça

  • 1- Baysal A. Beslenme İlkeleri. Beslenme, 14. Baskı, Ankara, Hatipoğlu Yayınları;2012.p.9
  • 2- Saygın M, Öngel K, Çalışkan S, Yağlı M, Has M, Gonca T, ve ark. Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2011;18(2):43-47
  • 3- Ayhan DE, Günaydın E, Gönlüaçık E, Arslan U, Çetinkaya F, Asımı H, ve ark. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2012;38 (2):97-104
  • 4- Vançelik S, Önal SG, Güraksın A, Beyhun E. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları ile İlişkili Faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 2007;6 (4):242-248
  • 5- Garibağaoğlu M, Budak N, Öner N, Sağlam Ö, Nişli K. Üç Farklı Üniversitede Eğitim Gören Kız Öğrencilerin Beslenme Durumları ve Vücut Ağırlıklarının Değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2006;15(3):173-180
  • 6- Özyazıcıoğlu N. Gökdere Çınar H. Buran G. Ayverdi D. Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2009; 12(2):34-40
  • 7 -Aytekin F, Bulduk S. Üniversite Öğrencilerine Verilen Eğitim Modellerinin Öğrencilerde Davranış Değişikliğine Etkilerinin İncelenmesi. Milli Eğitim Dergisi. 2000;148: 1-5.
  • 8- Güleç M, Yabancı N, Göçgeldi E, Bakır B. Ankara'da İki Kız Öğrenci Yurdunda Kalan Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları. Gülhane Tıp Dergisi. 2008; 50:102-109
  • 9- Ayaz S, Tezcan S, Akıncı F. Hemşirelik Yüksekokulu Öğrencilerinin Sağlığı Geliştirme Davranışları. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi. 2005;9(2):26-34
  • 10- Mazıcıoğlu MM, Öztürk A. Üniversite 3. ve 4.Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Bunu Etkileyen Faktörler. Erciyes Tıp Dergisi. 2003;25(4):172-8
  • 11- Orak S, Akgün S, Orhan H. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2006;13(2):5-11
  • 12- Jacoby E, Cueto S, Politt E. When Science and Politics Listen to Each Other: Good Prospects From a New School Breakfast Program in Peru. Am J Clin Nutr. 1998;67:795-797
  • 13- T.C Sağlık Bakanlığı. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi. T.C Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Ankara 2004
  • 14-Faydaoğlu E, Energin E, Sürücüoğlu MS. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2013;2(3):299-311
  • 15- Cihangiroğlu Z, Deveci SE. Fırat Üniversitesi Elazığ Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Etkileyen Faktörler. Fırat Tıp Dergisi. 2011;16(2):78-83
  • 16- Şanlıer N, Konaklıoğlu E, Güçer E. Gençlerin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları İle Beden Kütle İndeksleri Arasındaki İlişki. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2009;29(2):333-352
  • 17- Işkın M. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Sakarya Üniversitesi Örneği. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. Sakarya, 2016
  • 18- Papadaki A, Hondros G, Scott JA. Kapsokefalou M. Eating Habits of University Students Living at or away from Home in Greece. Appetite. 2007; 49:169–76
  • 19- Sakamaki R, Toyama K, Amamoto R, Liu C, Shinfuku N. Nutritional Knowledge, Food Habits and Health Attitude of Chinese Uni-versity Students: A Cross sectional Study. Nutrition Journal. 2005;4(1): 4
  • 20-Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı, Fast-Food Beslenme, http://beslenme.gov.tr/index.php?page=89 erişim tarihi(12.06.2017)
Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 10, 31.01.2019

Öz

Kaynakça

  • 1- Baysal A. Beslenme İlkeleri. Beslenme, 14. Baskı, Ankara, Hatipoğlu Yayınları;2012.p.9
  • 2- Saygın M, Öngel K, Çalışkan S, Yağlı M, Has M, Gonca T, ve ark. Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2011;18(2):43-47
  • 3- Ayhan DE, Günaydın E, Gönlüaçık E, Arslan U, Çetinkaya F, Asımı H, ve ark. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2012;38 (2):97-104
  • 4- Vançelik S, Önal SG, Güraksın A, Beyhun E. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları ile İlişkili Faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 2007;6 (4):242-248
  • 5- Garibağaoğlu M, Budak N, Öner N, Sağlam Ö, Nişli K. Üç Farklı Üniversitede Eğitim Gören Kız Öğrencilerin Beslenme Durumları ve Vücut Ağırlıklarının Değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2006;15(3):173-180
  • 6- Özyazıcıoğlu N. Gökdere Çınar H. Buran G. Ayverdi D. Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2009; 12(2):34-40
  • 7 -Aytekin F, Bulduk S. Üniversite Öğrencilerine Verilen Eğitim Modellerinin Öğrencilerde Davranış Değişikliğine Etkilerinin İncelenmesi. Milli Eğitim Dergisi. 2000;148: 1-5.
  • 8- Güleç M, Yabancı N, Göçgeldi E, Bakır B. Ankara'da İki Kız Öğrenci Yurdunda Kalan Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları. Gülhane Tıp Dergisi. 2008; 50:102-109
  • 9- Ayaz S, Tezcan S, Akıncı F. Hemşirelik Yüksekokulu Öğrencilerinin Sağlığı Geliştirme Davranışları. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi. 2005;9(2):26-34
  • 10- Mazıcıoğlu MM, Öztürk A. Üniversite 3. ve 4.Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Bunu Etkileyen Faktörler. Erciyes Tıp Dergisi. 2003;25(4):172-8
  • 11- Orak S, Akgün S, Orhan H. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2006;13(2):5-11
  • 12- Jacoby E, Cueto S, Politt E. When Science and Politics Listen to Each Other: Good Prospects From a New School Breakfast Program in Peru. Am J Clin Nutr. 1998;67:795-797
  • 13- T.C Sağlık Bakanlığı. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi. T.C Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Ankara 2004
  • 14-Faydaoğlu E, Energin E, Sürücüoğlu MS. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2013;2(3):299-311
  • 15- Cihangiroğlu Z, Deveci SE. Fırat Üniversitesi Elazığ Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Etkileyen Faktörler. Fırat Tıp Dergisi. 2011;16(2):78-83
  • 16- Şanlıer N, Konaklıoğlu E, Güçer E. Gençlerin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları İle Beden Kütle İndeksleri Arasındaki İlişki. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2009;29(2):333-352
  • 17- Işkın M. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Sakarya Üniversitesi Örneği. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. Sakarya, 2016
  • 18- Papadaki A, Hondros G, Scott JA. Kapsokefalou M. Eating Habits of University Students Living at or away from Home in Greece. Appetite. 2007; 49:169–76
  • 19- Sakamaki R, Toyama K, Amamoto R, Liu C, Shinfuku N. Nutritional Knowledge, Food Habits and Health Attitude of Chinese Uni-versity Students: A Cross sectional Study. Nutrition Journal. 2005;4(1): 4
  • 20-Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı, Fast-Food Beslenme, http://beslenme.gov.tr/index.php?page=89 erişim tarihi(12.06.2017)
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Uçar Küçük

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Küçük, U. (2019). Paramedik Öğrencilerinin Beslenme Durumları ve Etkileyen Faktörler. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(1), 1-10.