Mantarların gıda olarak kullanımlarının yanı sıra tıbbi açıdan kullanımları gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada yenilebilir mantar türlerinden Tricholoma terreum (Schaeff.) P. Kumm. ve Coprinus micaceus (Bull.) Fr. materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada mantarların etanol özütlerinin antioksidan ve DNA koruyucu aktivitelerinin belirlenmesi ve toplam antioksidan ve oksidan seviyeleriyle oksidatif stres indeksleri ve Fe, Mg, Zn, Cu, Na ve Ca içeriklerinin tespiti ve kıyaslanması amaçlanmıştır. Antioksidan aktiviteleri DPPH metodu ile toplam antioksidan ve oksidan seviyeleri ise Rel Assay Diagnostics kitleri kullanılarak belirlenmiştir. DNA koruyucu aktivitesi pBR322 süperkoil DNA kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca element içerikleri yaş yakma metodu ile atomik absorpsiyon spektrofotometresi kullanılarak saptanmıştır. Çalışma sonucunda her iki mantar türünün etanol özütleri antioksidan ve DNA koruyucu aktivitelerinin dikkate değer bir etki göstermemiştir ve toplam oksidan değerlerinin çok yüksek olduğu belirlenmiştir.
Tricholoma terreum Coprinus micaceus Mineral Madde Antioksidan DNA koruyucu
The use of mushrooms as food also as medicine is increasing day by day. In this study, an edible
mushrooms - Tricholoma terreum (Schaeff.) P. Kumm. and Coprinus micaceus (Bull.) Fr. – were used
as materials. This study was aimed to determine the antioxidant and DNA protective activity of
ethanol extract of mushrooms and determine and compare total antioxidant, oxidative stress index
with oxidative levels and Fe, Mg, Zn, Cu, Na and Ca contents. The antioxidant activity of mushrooms
were analyzed with using DPPH and total antioxidant and oxidative levels were analyzed with using
Rel Assay Diagnostics kits. DNA protective activity was determined by using the supercoiled pBR322
DNA. Furthermore, element contents of the mushrooms were determined with wet decomposition
method by using atomic absorption spectrophotometry. As a result of the study, antioxidant and DNA
protective activities of ethanol extracts of both mushroom species were not showed any notable
effect and total oxidant value was determined very high.
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016Cilt: 17 Sayı: 2 |