Klinik Araştırma
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of the factors affecting the success of noninvasive ventilation in COVID 19 patients followed up with acute hypoxemic respiratory failure

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 1, 17 - 28, 01.02.2022

Öz

COVID-19 is a respiratory tract infection due to SARS-CoV-2, which is still a global pandemic problem. Infection presents in different spectrums ranging from asymptomatic to severe pneumonia. In COVID-19 pneumonia cases many prognostic factors and lab examinations were tried to evaluate the clinical severity quickly and accurately. Treatment strategies may differ for each patient’s status. This study was planned to investigate the factors affecting the success of noninvasive ventilation (NIMV) in COVID 19 patients followed up with acute hypoxemic respiratory failure, the correlation between the clinical-laboratory data and radiological stage of the disease.
It is a retrospective clinical-observational study. All patients over the age of 18 who are eligible for NIMV within two months in ICUs will be included in the study. Exclusion criteria were determined as severe hypoxemic patients with a P/F ratio below 100, presenting with cardiopulmonary arrest, loss of consciousness, upper airway obstruction. When noninvasive methods fail and intubation occurs, the treatment will be considered unsuccessful. Demographic data of the patients, clinical and laboratory parameters, scores on CT at diagnosis, treatment methods, the correlation of parameters with mortality-morbidity will be compared
There was a statistically significant difference between the mortality and age, comorbities ; the intubation and secondary infection status (p<0.05).In the comparison of various parameters ; statistically significant difference was found between worst rox index, IMV day, Sofa-highest, CRP highest, procalcitonin (PCT)- entry, PCT-highest and Ventilator-dependent number of days and mortality.
Until now, no specific treatment has been recommended for Covid-19 except for supportive care. Different ventilatory approaches are needed, depending on the underlying pathophysiology, host response and comorbidities. Despite the presence of poor prognostic factors primarily choosing the NIMV strategy has a positive effect on survival rates in our patients. NIMV failure and intubation rate and mortality increase with the presence of poor prognostic factors, and the prognosis of these patients may be better with close follow-up and patient-specific treatment strategies.

Kaynakça

  • 1. Zhou F, Yu T, Du R, et al. Clinicalcourseand risk factorsformortality of adult in patientswith COVID-19 in Wuhan, China: a retrospectivecohortstudy. Lancet 2020; 395(10229): 1054–1062.
  • 2. Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of andImportantLessonsFromtheCoronavirusDisease 2019 (COVID-19) Outbreak in China: Summary of a Report of 72 314 CasesFromtheChinese Center forDisease Control andPrevention. JAMA. 2020 Apr 7;323(13):1239-1242.
  • 3. Li S, Liu S, Wang B, Li Q, Zhang H, Zeng L, Ge H, Ma Q, Shen N. Predictivevalue of chest CT scoring in COVID-19 patients in Wuhan, China: A retrospectivecohortstudy. RespirMed. 2021 Jan;176:106271.

Akut Hipoksemik Solunum Yetmezliği ile Takip Edilen COVID-19 Hastalarında Non-invaziv Ventilasyonun Başarısını Etkileyen Faktörlerin Araştırılması

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 1, 17 - 28, 01.02.2022

Öz

COVID-19, halen küresel bir pandemi sorunu olan SARS-CoV-2'ye bağlı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Enfeksiyon, asemptomatikten şiddetli pnömoniye kadar farklı spektrumlarda kendini gösterir.COVID-19 pnömoni vakalarında klinik ciddiyeti hızlı ve doğru bir şekilde değerlendirmek için birçok prognostik faktör tespiti ve laboratuar tetkiki yapılmaktadır.
Tedavi stratejileri her hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir.Bu çalışma, akut hipoksemik solunum yetmezliği ile takip edilen COVID-19 hastalarında noninvaziv mekanik ventilasyon (NIMV)başarısını etkileyen faktörleri, klinik-laboratuvar verileri ile hastalığın radyolojik evresi arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla planlandı.
Retrospektif klinik-gözlemsel bir çalışmadır.Yoğun bakımlarımızda iki ay içinde NIMV için uygun olan 18 yaş üstü tüm hastalar çalışmaya dahil edildi.Dışlama kriterleri, P/F oranı 100'ün altında olan, kardiyopulmonerarrest, bilinç kaybı, üst solunum yolu obstrüksiyonu ile başvuran ciddi hipoksemik hastalar olarak belirlendi. Noninvaziv yöntemler başarısız olduğunda ve entübasyon meydana geldiğinde, tedavi başarısız olarak kabul edildi.
Hastaların demografik verileri, klinik ve laboratuvar parametreleri,tanı anındaki BT skorları, tedavi yöntemleri, parametrelerin mortalite-morbidite ile korelasyonu karşılaştırıldı.
Tanımlayıcı özellikler ile mortalite arasında yapılan karşılaştırmada; yaş ve komordite ile mortalite arasında ve entübasyon , sekonder enfeksiyon durumlarının mortalite ile karşılaştırılmalarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0,05). Hastaların çeşitli parametrelerin mortalite ile karşılaştırılmalarında; en kötü ROX indeksi , en yüksek SOFA skoru, en yüksek C-Reaktif Protein değeri, başvuru anındaki Prokalsitonin (PCT) değeri, en yüksek PCT değeri ve ventilatör bağımlı gün sayısı ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı.
Covid-19 için destekleyici bakım dışında spesifik bir tedavi yoktur. Altta yatan patofizyolojiye, konak yanıtına ve komorbiditelere bağlı her hastanın desteğinde farklı ventilasyon yaklaşımlarına ihtiyaç vardır. Çalışmamızda kötü prognostik faktörlerin varlığına rağmen yoğun bakım hastalarında ventilasyon desteği yaklaşımımıza uygun olarak öncelikle NIMV stratejisinin; hastalarda sağ kalım oranlarını olumlu etkilediğini,kötü prognostik faktörlerin varlığı ile NIMV başarısızlığı ve entübasyon oranının ve mortalitenin arttığı, yakın takip ve hastaya özel tedavi stratejileri ile bu hastaların prognozlarının daha iyi olabileceğini öngörmekteyiz.

Kaynakça

  • 1. Zhou F, Yu T, Du R, et al. Clinicalcourseand risk factorsformortality of adult in patientswith COVID-19 in Wuhan, China: a retrospectivecohortstudy. Lancet 2020; 395(10229): 1054–1062.
  • 2. Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of andImportantLessonsFromtheCoronavirusDisease 2019 (COVID-19) Outbreak in China: Summary of a Report of 72 314 CasesFromtheChinese Center forDisease Control andPrevention. JAMA. 2020 Apr 7;323(13):1239-1242.
  • 3. Li S, Liu S, Wang B, Li Q, Zhang H, Zeng L, Ge H, Ma Q, Shen N. Predictivevalue of chest CT scoring in COVID-19 patients in Wuhan, China: A retrospectivecohortstudy. RespirMed. 2021 Jan;176:106271.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayfer Kaya Gök 0000-0002-9021-8542

Ülkü Aygen Türkmen 0000-0002-7280-6420

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2022
Gönderilme Tarihi 7 Ocak 2022
Kabul Tarihi 26 Ocak 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaya Gök, A., & Türkmen, Ü. A. (2022). Akut Hipoksemik Solunum Yetmezliği ile Takip Edilen COVID-19 Hastalarında Non-invaziv Ventilasyonun Başarısını Etkileyen Faktörlerin Araştırılması. Aydın Sağlık Dergisi, 8(1), 17-28.

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png