Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Cerrahi Ekip Üyelerinin Ameliyathaneye İlişkin Cerrahi Alan Enfeksiyonları Risk Faktörlerini Bilme Durumunun Belirlenmesi

Yıl 2020, Cilt: 1 Sayı: 3, 1 - 14, 11.01.2021

Öz

Amaç: Çalışma, cerrahi ekip üyelerinin ameliyathaneye ilişkin cerrahi alan enfeksiyonları (CAE) risk faktörlerini bilme durumunun belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.
Yöntem: Karabük ilinde yer alan bir eğitim araştırma hastanesinin ameliyathanesinde çalışan 105 cerrahi ekip üyesi çalışma kapsamına alındı. Çalışmanın verileri, katılımcıların sosyodemografik bilgileri ve cerrahi sürece ait risk faktörlerine yönelik ifadeleri içeren veri toplama formu ile toplandı. Veriler yüzde, sayı ve ki-kare testi ile analiz edildi.
Bulgular: Çalışmada katılımcıların %36,2’sini hemşire, %36,2’sini cerrah, %27.6’sını anestezi uzmanı-teknisyeni oluşturdu. Cerrahi ekip üyelerinin, %81,9’unun CAE ile ilgili bir eğitim aldığı, %28,6’sının ise CAE tanımını literatüre uygun olarak yaptığı belirlendi. Katılımcıların ameliyat öncesi/ sırasına ait risk faktörleri arasında en fazla doğru yanıt verilen ifadelerin ‘’çift eldiven kullanımı CAE riskini artırır’’ (%100), “uygun teknik ile cerrahi el yıkamanın yapılması’’ (%99,0), ‘’uzun tırnak kullanımı CAE için bir risk faktörü değildir’’ (%98,1), ‘’cerrahi alet ve malzemelerin uygun sterilizasyonu CAE riskini azaltır’’ (%98,1), ‘’el ve kollarda takı bulunması CAE için bir risk faktörüdür’’ (%95,2) olduğu görüldü. Diğer yandan, katılımcıların ‘’ortopedik implant girişimlerin hepafiltre içeren laminar akımlı odalarda yapılması CAE riskini azaltır’’ ifadesine %8,6 oranında en az doğru yanıt verdiği belirlendi. Ameliyat sonrası döneme ait risk faktörlerinden en fazla doğru yanıt verilen ifadelerin “pansuman değiştirilmeden önce ve sonra ellerin yıkanması CAE riskini etkilemez’’ (%94,3), ‘’hasta ve yakınlarının eğitilmesi CAE riskini azaltır’’ (%92,4) olduğu bildirildi.
Sonuç: Cerrahi ekip üyelerinin ameliyathaneden kaynaklanan CAE risk faktörlerine yönelik bilgilerinin güncellenmesi için hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi önerilmektedir.

Kaynakça

  • Alabdulrazaq, E., ALMutairi, H., AIHsaon, M., & Alsaigh,S. (2018). Knowledge and practice towards prevention of surgical site ınfection among healthcare professionals in Buraidah city,Saudi Arabia. International Journal of Medical and Health Research, 4(10),121-27
  • Albishi, W., Albeshri, M. A., Mortada, H. H., Alzahrani, K., et al. (2019). Awareness and level of knowledge about surgical site ınfections and risks of wound ınfection among medical physicians in King Abdulaziz University Hospital: Cross-Sectional Study. Interactive Journal of Medical Research, 8(1), 127
  • Allegranzi, B., Bischoff, P., De Jonge, S., Kubilay, N. Z., et al. (2016). New who recommendations on preoperative measures for surgical site infection prevention: An evidence-based global perspective. The Lancet Infectious Diseases, 16(12), 276-87.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Cerrahi, Bulaşıcı Hastalıklar
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ebru Erbozkurt Çetin

Işıl Işık Andsoy

Yayımlanma Tarihi 11 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Erbozkurt Çetin, E., & Işık Andsoy, I. (2021). Cerrahi Ekip Üyelerinin Ameliyathaneye İlişkin Cerrahi Alan Enfeksiyonları Risk Faktörlerini Bilme Durumunun Belirlenmesi. Cerrahi Ameliyathane Sterilizasyon Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Dergisi, 1(3), 1-14.