Araştırmacılar, eşsiz özelliklerinden dolayı biyolojik kaynaklı nano yapıların sentezine büyük ilgi duymaktadırlar. Biyolojik yöntemin avantajları çevre dostu, hızlı ve kolay bir sentez olmasıdır. Bu çalışmada altın nanoparçacıklar (AuNP'ler), Alıç-Crataegus monogyna (CM) meyve özütünden yararlanılarak sentezlenmiştir. Meyve özütünden elde edilen AuNP'lerin karakterizasyonu, Alan Emisyonlu Taramalı Elektron Mikroskobu (FE-SEM), UV-görünür Spektrofotometre (UV-vis.), Fourier Dönüşümü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR), X- Işınımı Kırınımı Difraktrometresi (XRD), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Zeta-boyut ve potansiyeli analizleri ile yapılmıştır. Sentezlenen altın nanopartiküllerin antimikrobiyal aktiviteleri gram pozitif ve gram negatif bakteriler ile mantar suşu üzerinde minimum inhibisyon tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre CM bitkisinden sentezlenen AuNP'lerin güçlü antimikrobiyal aktivite gösterdikleri belirlenmiştir.
Researchers are of great interest in the synthesis of nanostructures of biological origin due to their unique properties. The advantages of the biological method are that it is environmentally friendly, fast and easy to synthesize. In this study, gold nanoparticles (AuNPs) were synthesized using Hawthorn-Crataegus monogyna (CM) fruit extract. Characterization of AuNPs from fruit extract were performed by Field Emission Scanning Electron Microscopy (FE-SEM), UV-visible Spectrophotometer (UV-vis.), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR), X-Ray Diffraction Diffractometry (XRD), Scanning Electron Microscopy (SEM), Zeta-size and potential analysis. Antimicrobial activities of synthesized AuNPs were evaluated on gram positive and gram negative bacteria and fungal strains using minimum inhibition technique. According to the findings of the study, it was determined that AuNPs synthesized from the CM plant showed strong antimicrobial activity.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Sayı: 32 |