BibTex RIS Kaynak Göster

DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İLE BİR KOBİ’DE HİZMET ÜRETİM PLANLAMASI

Yıl 2015, Cilt: 8 Sayı: 2, 139 - 148, 09.02.2016

Öz

Çağımızın zorlayıcı değişim ortamında organizasyonların yaşayabilmesi uygulayacakları stratejiler sonucu olacaktır. Bu stratejilerin en önemlilerinden biri kısıtlar göz önünde bulundurularak kaynakların en etkin bir şekilde kullanımı ve sonucunda en uygun üretim bileşenlerinin tespit edilmesi ile rekabet avantajını yakalamaktır. KOBİ’ler rekabet avantajı elde etmek için bilimsel metotları yoğun şekilde kullanacak eleman istihdam etmeleri çoğunlukla mümkün olmamaktadır. Bu tür elemanlar yüksek maliyetli çalışmaktadırlar. İstihdam ettikleri elemanları ise uzman bilgi kullanımı yerine basit ve temel bilgi kullanımı için daha uygundurlar. Bu sebeple basit ama geçerli metotların KOBİ’ler için kullanılabilir hale getirilmeleri önemi ortaya çıkmaktadır. Çalışmaya konu olan KOBİ otomotiv hizmet sektöründe çalışmaktadır. Bu sektörde çalışmalar mevsimsellik göstermektedir. Yılın belli aylarında iş yeri hiç boş zaman ve boş makine kalmayacak şekilde çalışırken mevsimselliğe bağlı olacak şekilde belli aylarda ise çok düşük iş yoğunluğu ile faaliyetine devam etmektedir. Bu çalışmada Matematiksel Doğrusal Programlama Tekniği kullanılarak Sivas ilinde otomotiv hizmet sektöründe on bir kişilik çalışan ile faaliyet gösteren bir KOBİ için Doğrusal Programlama Modeli belirlendi. Bu belirlenen model ile KOBİ’nin çalışma süresi ve çalışan sayısı kısıtları ile KOBİ’nin elde ettiği cironun maksimizasyonuna çalışıldı. Bu model Lingo Bilgisayar Paket Programı ile çözüldü ve çalışmaya konu olan KOBİ için optimal hizmet üretim bileşeni belirlenmiştir. Bu belirlemeye göre KOBİ; yoğun çalışma zamanı olan aylarda hizmet üretimi yaptığı on dört hizmet alanından, Lastik Değişimi, Yağ ve Antifriz Değişimi; Ön Düzen Tamiri, Bilgisayarlı Fren Test hizmet alanı işlerinde zaman ve işçilik kullanarak üretim yapması halinde cirosunu maksimize etmektedir. Ayrıca bu çalışma KOBİ’lerin veri biriktirmeleri gerekliğini göstermiştir. Bu geçmiş verileri kullanarak geleceklerini daha iyi bir şekilde planlayabileceklerini göstermektedir.

SERVICES PRODUCTION PLANNING WITH LINEAR PROGRAMMING MODEL: THE CASE OF A SME

Yıl 2015, Cilt: 8 Sayı: 2, 139 - 148, 09.02.2016

Öz

In the environment of modern age compelling for change, organizations can survive depending on the strategies they implement. The most important of these strategies is to gain competitive edge via determining the optimal production components by using finite sources most effectively and thus determining the most optimal production components. It is not generally possible for SME to employ staff who can intensively use scientific methods to gain competitive edge. Staff with such quality work for higher wages. The staff they employ are more suitable for basic and simple knowledge use. Hence the importance of making simple and valid methods applicable for SMEs becomes obvious. The SME, which is handled in this study, automotive service sector. In this sector, work load vary according to seasons. While the workplace Works at full performance with no time free time and free machine, it has a very low workload in some months due to seasonal reasons. In this study, using a mathematical linear programming technique, a linear programming model for a SME (Small and Medium Sized Enterprises) operating in automotive service industry in Sivas with 11 people, was identified. This model was solved with Lingo Package Program and the optimal service production component for the SME was determined. According to this determination, SME; Tire Change, Oil and Antifreeze Exchange; Front Wheel Repair, Brake Test using computerized work is to maximize the time and labor turnover in the event of a production. Besides, this study shows that it is necessary for SMEs to accumulate data and that they can better plan future by using past data.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Adem Babacan

Yayımlanma Tarihi 9 Şubat 2016
Gönderilme Tarihi 9 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Babacan, A. (2016). DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İLE BİR KOBİ’DE HİZMET ÜRETİM PLANLAMASI. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(2), 139-148.