BibTex RIS Kaynak Göster

ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME

Yıl 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 89 - 89, 01.09.2013

Öz

Ampirik halk tıbbı uygulamaları bağlamında büyük kısmı bitkisel kökenli ev ilaçlarının kullanımı ağırlıkta olmakla birlikte el ve alet kullanımına dayalı kimi uygulamalar da bulunmaktadır. Bu tür uygulamalar çerçevesinde Adana’da tespit etmiş olduğumuz ilginç bir örnek, üzerinde uygulama yapılan kişinin burun deliğine tatbik edilen bir saz kamış parçasının diğer ucunu uygulayıcının ağzına alıp emmesi ve yabancı cisim ya da koyulaşmış salgı olması muhtemel materyali dışarı almasıdır. Kadın uygulayıcılar tarafından gerçekleştirilen, mistik açılımı olmayan; dua ya da başka bir ritüelle desteklenmeyen bu işlem bağlamında kendine özgü sınırlı bir terminoloji oluşmuş bulunmaktadır. İşlemin kendisi “çekme” olarak adlandırılmakta, çıkartılan materyale “dene (tane)” ve uygulayıcıya “deneci” denilmektedir. Çekilen denelerin “geniz”e kaçıp orada birikmiş gıda parçaları olduğu kabul edilmektedir. Bildirimizde denecilik ve genizden dene çekme uygulaması tanıtılıp bir yandan tıp tarihi çerçevesinde diğer yandan çağdaş tıpta nazal aspirasyon uygulamaları ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilecektir

SUCKING PARTICLES FROM NOSE: AN INTERESTING FOLK MEDICINE PRACTICE IN ADANA-TURKEY

Yıl 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 89 - 89, 01.09.2013

Öz

Sucking nose using a thin pipe and remove out some particles is an interesting folk medicine practice performed in Adana-Turkey. In this paper this rarely encountered practice is introduced and interpreted

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Melike Öztürk

Gülay Halidi Öztürk

Rana Can

Selim Kadıoğlu

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Lokman Hekim Journal 2013; Supplement

Kaynak Göster

APA Öztürk, M., Öztürk, G. H., Can, R., Kadıoğlu, S. (2013). ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi89-89.
AMA Öztürk M, Öztürk GH, Can R, Kadıoğlu S. ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2013:89-89.
Chicago Öztürk, Melike, Gülay Halidi Öztürk, Rana Can, ve Selim Kadıoğlu. “ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2013), 89-89.
EndNote Öztürk M, Öztürk GH, Can R, Kadıoğlu S (01 Eylül 2013) ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 89–89.
IEEE M. Öztürk, G. H. Öztürk, R. Can, ve S. Kadıoğlu, “ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 89–89, Eylül 2013.
ISNAD Öztürk, Melike vd. “ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2013. 89-89.
JAMA Öztürk M, Öztürk GH, Can R, Kadıoğlu S. ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013;:89–89.
MLA Öztürk, Melike vd. “ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2013, ss. 89-89.
Vancouver Öztürk M, Öztürk GH, Can R, Kadıoğlu S. ADANA’DA İLGİNÇ BİR HALK TIBBI UYGULAMASI: GENİZDEN DENE ÇEKME. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013:89-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin