BibTex RIS Kaynak Göster

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE NADİR BİR DERİ LEZYONU: SKROFULODERMA

Yıl 2015, Çocuk Özel Sayısı, 9 - 11, 31.07.2015

Öz

Tüberküloz hastalığının akciğer dışı tutulumu nadir olmayıp tutulan organlardan biri de deridir. Skrofuloderma kemik, eklem veya lenf bezi tüberkülozu gibi bir odaktan komşuluk yoluyla ya da primer odaktan hematojen yolla deriye ulaşan bir reenfeksiyon tüberkülozudur. Ciltteki kronik lezyonların ayırıcı tanısında tüberkülozun da akılda bulunması gereken bir tanı olduğunu hatırlatmak amacı ile boyunda pürülan akıntılı, ülsere lezyon ile başvurup skrofuloderma tanısı alan 10 yaşında hastanın klinik seyri sunulacaktır.
Anahtar Sözcükler: Skrofuloderma, Tüberküloz, Kronik deri lezyonu

A RARE SKİN LESİON İN CHİLDHOOD: SCROPHULODERMA
ABSTRACT
Tuberculosis disease extrapulmonary involvement is not uncommon and one of the affected organ is the skin. Scrofuloderma is a reinfection tuberculosis that metastasize to skin from a focus like bone, joint and lymphadenitis by neighbourliness way or from primer focus by hematogenous way. Scrofuloderma, a rare form of tuberculosis, should be kept in mind in the differential diagnosis of chronic skin lesions so in this case report, 10-year-old female patient with a purulent, ulcerated lesion in her neck, diagnosed as Scrofuloderma was presented.

Keywords: Scrophuloderma, Tuberculosis, Chronic skin lesion

Yıl 2015, Çocuk Özel Sayısı, 9 - 11, 31.07.2015

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Olgu Sunumları
Yazarlar

Nagehan Aslan

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2015
Gönderilme Tarihi 7 Aralık 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Çocuk Özel Sayısı

Kaynak Göster

Vancouver Aslan N. ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE NADİR BİR DERİ LEZYONU: SKROFULODERMA. SDÜ Tıp Fak Derg. 2015;22(Çocuk Özel Sayısı):9-11.

                                                                                         14791


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.