Bu araştırmanın amacı fiziksel aktivite, duygusal yeme ve ruh hali arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya 221 spor bilimleri öğrencisi (yaş, 20.7 ± 2.99) gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve fiziksel aktivite düzeyini ölçmek için Uluslararası Fiziksel Aktivite ölçeği kısa formu (UFAÖ-KF), Duygusal Yeme Ölçeği ve Brunel Ruh Hali ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, kadın öğrencilerin bitkinlik ve kızgınlık olumsuz ruh hallerinde erkeklere göre daha yüksek düzeyde deneyimledikleri görülmüştür (p<0.05). Yeme isteğini engelleyeme, yiyeceğin türü, suçluluk hissi ve duygusal yeme davranışında kadın öğrencilerin erkeklere göre daha yüksek duygusal yeme davranışına sahip olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Fiziksel aktivite seviyesi arttıkça bitkinlik ruh halinin de azaldığı ve canlılık ruh halinin ise arttığı saptanmıştır (p<0.05). Orta ve yüksek şiddetli egzersizlerin yoğunluğunun artması yiyeceğin türüne bağlı olarak duygusal yeme eğilimini düşürdüğü tespit edilmiştir (p<0.05). Çalışmanın sonucuna göre, Kovid-19 sürecinde, kampüs yaşantısı gibi hareketli bir ortamdan uzaklaşarak eve kapanma süreci geçiren özellikle kadın öğrencilerin olumsuz ruh hallerinin artmaktadır. Bununla birlikte fiziksel aktivite seviyesinin artışı öğrencilerin kendilerini daha dinç hissetmelerine yol açmaktadır. Fiziksel aktivite seviyesinin artışını destekleyecek uygulamaların negatif psikolojik süreçlere pozitif etkisinin olduğu görülmektedir.
The aim of this research is to examine the relationship between physical activity, emotional eating and mood. Methods: 221 sports science students (age, 20.7 ± 2.99) voluntarily participated in the study. In order to measure the personal information form and physical activity level prepared by the researcher, the short form of the International Physical Activity Scale (IFAS-SF), the Emotional Eating Scale and the Brunel Mood Scale were used. According to the findings of the study, it was observed that female students experienced fatigue and anger at a higher level than males (p<0.05). It was determined that female students had higher emotional eating behaviors than males in terms of preventing the desire to eat, type of food, feeling of guilt and emotional eating behavior (p<0.05). It was determined that as the physical activity level increased, the fatigue mood decreased and the vitality mood increased (p<0.05). It was determined that increasing the intensity of moderate and high intensity exercises decreased the emotional eating tendency depending on the type of food (p<0.05). According to the results of the study, the negative moods of especially female students who go through the process of staying away from an active environment such as campus life during the Kovid-19 process increase. However, the increase in the level of physical activity causes students to feel more vigorous. It is seen that the practices that will support the increase in the level of physical activity have a positive effect on negative psychological processes.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 2 |
Journal of Sports Education © 2017 by Ibrahim Erdemir is licensed under CC BY 4.0