Bu çalışmanın üç farklı zamanda hasat edilen
sirken otunun (Chenopodium album) besleme
değerini kimyasal kompozisyon
ve gaz üretim tekniği kullanarak belirlemektir. Hasat zamanı Sirken otunun
kimyasal kompozisyonunu önemli derecede etkilemiştir. Sirken otunun olgunlaşmasıyla beraber asit
deterjan fiber (ADF) ve nötral deterjan fiber (NDF) içerikleri artarken, ham
protein (HP), ham kül (HK) ve ham yağ (HY) içerikleri azalmıştır. Sirken otunun ADF ve NDF içerikleri sırasıyla
% 23.56 ile 36.82 ve % 40.27 ile 52.64 arasında değişmiştir. Diğer taraftan Sirken otunun HP içeriği ise % 8.44 ile 19.32 arasında değişmiştir.
Sirken otunun in vitro gaz üretim değerleri 28.93 ile 39.53 ml arasında
değişmiştir. Olgunlaşma dönemlerinin ilerlemesiyle Sirken otunun besleme değeri düşmüştür. Olgunlaşma dönemlerinden ilk iki
dönemde Sirken otunun ham protein ve
metabolik enerji bakımından çok iyi derecede olduğu tespit edilmiştir. Bu
yüzden ilk iki dönemde hasat edilen Sirken
otu ruminant hayvanların protein ve metabolik enerji ihtiyacını karşılamak
için rasyonlara katılabilir
The aim of current experiment was to determine nutritive value of Chenopodium
album hay harvested at three harvest stages using chemical
composition and in vitro gas production technique. Harvest stage significantly
affected the chemical composition of Chenopodium album hay. ADF and NDF contents
of Chenopodium
album hay increased with advancing maturity while crude protein,
crude ash and ether extract were decreased. ADF and NDF contents of Chenopodium
album hay ranged from 23.56 to 36.82 and 40.27 to 52.64 %
respectively. On the other hand, crude protein contents of Chenopodium album hay ranged
from 8.44 to 19.32%. In vitro gas
production of Chenopodium album hay ranged from 28.93 to 39.53ml. Potential
nutritive value of Chenopodium album hay decreased with
advancing maturity. Crude protein and metabolisable energy of Chenopodium
album hay at first two stages were considerable well. Therefore Chenopodium
album hay at first two stages can be included into ruminant diets to
meet protein and metabolisable energy.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Temmuz 2019 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 3 |