SUMMARY
Objective: Differentiated thyroid cancer (DTC) capture, organify iodine and have the ability to synthesize and release thyroglobulin. Because of this feature, DTCs can be treated with high doses of 131I after total thyroidectomy. Whole body scan (WBS) with 131I is a well-established method for the detection of metastatic or residual tumor sites in patients with differentiated thyroid cancer. False-positive radioiodine uptake has been reported in many organ systems. Our aim in the present study was to investigate whether an "uncommon focal retention of radioactivity in right lower abdominal region" which we coincide only in woman patients in whole body scan with 131I was a physiological finding. Method: A total of 405 consecutive patients with DTC who all were referred for either post-ablation or diagnostic whole body scan with 131I, were included in the the present study. Results: A focal retention of radioactivity in right lower abdominal region was observed in 22 patients (5.4%) out of 405, in whom 14 patients had further radiological investigations. This group’s mean age was 44 ± 13 years, ranging between 24 to 66 years. All patients were female. False positive contamination sources were clarified by careful examination of patients and further images. Abdominal ultrasound or abdominal CT was performed 12 of patients, and 18F-FDG PET/CT to two patients. However, no clear reason was found to explain relating uptake foci. Conclusion: We concluded that, a focal retention of radioactivity in right lower abdominal region in 131I WBS would be a physiological uptake, however this finding needs clarification.
Keywords: Thyroid Cancer, radioiodine, 131I, false-positive
ÖZET
Amaç: Diferansiye tiroid kanserleri (DTK) iyotu yakalama, organifiye ve sentez etme ve tiroglobulin (Tg) salma yeteneğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı, DTK’ler total tiroidektomi sonrası yüksek doz radyoaktif iyot I-131 ile tedavi edilebilir. I-131 ile tüm vücut tarama diferansiye tiroid kanserli hastalarda metastatik veya rezidüel tümör alanlarının deteksiyonu için iyi yapılandırılmış bir yöntemdir. Yanlış pozitif radyoaktif iyot tutulumu birçok organ sistemi için rapor edilmiştir. Bizim bu çalışmamızın amacı I-131 ile tüm vücut taramada sadece kadın hastalarda rastladığımız “sağ alt abdominal bölgede sıradışı fokal radyoaktivite retansiyonu” bulgusunun fizyolojik olup olmadığını araştırmaktı. Yöntem: Mevcut çalışmaya, I-131 ile ablasyon sonrası ablasyon sonrası veya tanısal amaçlı tüm vücut tarama için gönderilen ardışık total 405 DTK’li hasta dahil edildi. Bulgular: Toplam 405 hastanın 22’sinde (%5,4) sağ alt abdominal alanda radyoaktivitenin fokal retansiyonu gözlendi, 14 hastada ileri radyolojik inceleme yapıldı. Bu grubun yaş ortalaması 44 ± 13 yıl ve yaş aralığı 24-66 yıl idi. Tüm hastalar kadındı. Yanlış pozitif kontaminasyon kaynakları ek görüntülemelerin ve hastaların dikkatli incelenmesiyle açığa kavuştu. Hastaların on ikisinde abdominal ultrasonografi veya abdominal BT ve iki hastada 18F-FDG PET/BT yapıldı. Bununla birlikte bu fokal tutulumu açıklayacak gerçek bir neden bulunmadı. Sonuç: I-131 tüm vücut tarama sintigrafisinde, sağ alt abdominal alandaki fokal radyoaktivite retansiyonu fizyolojik olabilir, bununla birlikte bu bulgunun açıklanmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar sözcükler: Tiroid Kanseri, radyoiyot, I-131, yanlış pozitif
Amaç: Diferansiye tiroid kanserleri (DTK) iyotu yakalama, organifiye ve sentez etme ve tiroglobulin (Tg) salma yeteneğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı, DTK’ler total tiroidektomi sonrası yüksek doz radyoaktif iyot I-131 ile tedavi edilebilir. I-131 ile tüm vücut tarama diferansiye tiroid kanserli hastalarda metastatik veya rezidüel tümör alanlarının deteksiyonu için iyi yapılandırılmış bir yöntemdir. Yanlış pozitif radyoaktif iyot tutulumu birçok organ sistemi için rapor edilmiştir. Bizim bu çalışmamızın amacı I-131 ile tüm vücut taramada sadece kadın hastalarda rastladığımız “sağ alt abdominal bölgede sıradışı fokal radyoaktivite retansiyonu” bulgusunun fizyolojik olup olmadığını araştırmaktı. Yöntem: Mevcut çalışmaya, I-131 ile ablasyon sonrası ablasyon sonrası veya tanısal amaçlı tüm vücut tarama için gönderilen ardışık total 405 DTK’li hasta dahil edildi. Bulgular: Toplam 405 hastanın 22’sinde (%5,4) sağ alt abdominal alanda radyoaktivitenin fokal retansiyonu gözlendi, 14 hastada ileri radyolojik inceleme yapıldı. Bu grubun yaş ortalaması 44 ± 13 yıl ve yaş aralığı 24-66 yıl idi. Tüm hastalar kadındı. Yanlış pozitif kontaminasyon kaynakları ek görüntülemelerin ve hastaların dikkatli incelenmesiyle açığa kavuştu. Hastaların on ikisinde abdominal ultrasonografi veya abdominal BT ve iki hastada 18F-FDG PET/BT yapıldı. Bununla birlikte bu fokal tutulumu açıklayacak gerçek bir neden bulunmadı. Sonuç: I-131 tüm vücut tarama sintigrafisinde, sağ alt abdominal alandaki fokal radyoaktivite retansiyonu fizyolojik olabilir, bununla birlikte bu bulgunun açıklanmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Medical Science Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 27, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 |