SUMMARY
Objective: Uncus is the hook-like most anteromedial portion of the parahippocampal gyrus and is a part of the limbic system. It is the only gyrus, together with the amygdala, that contains nuclei and is associated with seizures accompanied by olfactory hallucinations. The aim of this study is to examine the relationship between different uncus lesions detected by magnetic resonance imaging (MRI) and epilepsy/seizures.
Method: 33 patients with unilateral or bilateral uncus lesions on MRI obtained between March 2008 through May 2014 were enrolled in the study. MR images and clinical charts of patients were retrospectively investigated for MRI findings and presence of epilepsy/seizures.
Results: Bilateral uncus involvement was observed in herpes encephalitis (n=5), autoimmune limbic encephalitis (n=2), mesial temporal sclerosis (n=3), metastasis (n=1) and Rasmussen encephalitis (n=1), whereas unilateral involvement of the uncus was seen in glial tumors (n=4), metastases (n=4), mesial temporal sclerosis (n=4), cavernous angioma (n=2), dysembryoplastic neuroepithelial tumor (DNET, n=5), herpes encephalitis (n=1), and autoimmune limbic encephalitis (n=1). Epilepsy/seizures were present in two-thirds of patients. However, none of the 5 patients with a metastatic uncus lesion showed epilepsy/seizures.
Conclusions: Many uncus pathologies can be detected by MRI and most of them are associated with epilepsy.
Keywords: Epilepsy, Hippocampus; Magnetic resonance imaging; Uncus; Uncinate gyrus
ÖZET
Amaç: Parahipokampal girusun çengel şeklindeki anteromedial kısmı olan unkus, limbik sistemin bir parçasıdır. Amigdala ile birlikte nükleus içeren tek girus parçası olup olfaktör halüsinasyonların eşlik ettiği epilepsiler ile ilişkilidir. Bu çalışmada manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile saptanan farklı unkus lezyonlarının klinik olarak epilepsi ile ilişkileri araştırılmıştır.
Yöntem: Mart 2008- Mayıs 2014 tarihleri arasında kranial MRG’de tek taraflı ya da iki taraflı unkus lezyonu saptanan 33 hastanın lezyonları ve dosyaları retrospektif olarak incelendi. Klinik olarak epilepsi/nöbet varlığı ve MR bulguları ile ilişkisi değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya alınan 33 hastanın 12’sinde (%36) iki taraflı, 21’inde (%64) tek taraflı unkal lezyon vardı. Herpes ensefaliti (n=5), otoimmün limbik ensefalit (n=2), mezial temporal skleroz (n=3), metastaz (n=1) ve Rasmussen ensefaliti (n=1) bilateral tutulum yaparken, glial tümör (n=4), metastaz (n=4), mezial temporal skleroz (n=4), kavernöz anjiom (n=2), disembrioplastik nöroepitelyal tümör (n=5), herpes ensefaliti (n=1) otoimmün limbik ensefalit (n=1) ise tek taraflı unkal lezyonlara neden olmuştu. Hastaların 2/3’ünde epilepsi/nöbet mevcuttu, ancak unkus metastazı olan 5 hastada epilepsi/nöbet görülmedi.
Sonuç: MRG ile unkus tutulumu yapan pek çok değişik patoloji saptanmakta olup unkus lezyonlarının büyük bölümü epilepsi ile ilişkilidir.
Anahtar sözcükler: Epilepsi; Hipokampus; Manyetik rezonans görüntüleme; Unkus; Unsinat girus
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Basic Science Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 26, 2016 |
Published in Issue | Year 2016Volume: 38 Issue: 3 |