BibTex RIS Cite

Menopozal belirtilerin ve evlilik uyumunun yaşam kalitesi üzerine etkisi

Year 2009, Volume: 31 Issue: 1, 15 - 21, 13.04.2009

Abstract

Özet

Amaç. Bu çalışmanın amacı kadınların menopozal belirtilerinin ve evlilik uyumlarının yaşam kalitesi üzerine etkisini belirlemektir. Yöntem. Araştırmanın evreni Celal Bayar Üniversitesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Polikliniğine menopozal belirtiler ile başvuran toplam 1346 hastadan oluşmaktadır. Araştırma 1 Kasım 2005-31 Ocak 2006 tarihleri arasında kesitsel olarak planlandı. Çalışmanın örneklemini, çalış­maya katılmayı kabul eden ve evli olan 226 kadın oluşturdu. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından oluşturulan 40 soruluk anket formu, Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği (MRS), Evlilik Uyum Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL-BREF-TR) kullanıldı. Bulgular. Kadınların evlilik uyum puanları arttıkça yaşam kalitesi alan puanlarının da arttığı (p<0.001) belirlendi. Kadınların yaşam kalitesi alan puanlarından fiziksel, sosyal ve psikolojik alanları ile MRS puanları arasında ters bir ilişki saptandı (p<0.001). Menopozal belirtiler ile evlilik uyumu arasındaki ilişkiye bakıldığında ise ters yönde bir ilişki olduğu görüldü (r=-0,306, p<0.001). Sonuç. Menopozal dönemdeki kadınların yaşam kalitesi evlilik uyumları ile olumlu, menopozal belirtiler ile olumsuz yönde etkilenmektedir.

Anahtar sözcükler: Menopoz, evlilik uyumu, yaşam kalitesi

 

Abstract

Aim. Based on this supposition the purpose of this study was to determine the effect of menopausal women's symptoms and marital adjustment on their quality of life. Methods. The research population was comprised of 1346 women who presented to Celal Bayar University Obstetrics. The research planned as cross- sectional between November 1, 2005 and January 31, 2006, and 226 women who wanted to attend to study and married created the sample of study. For data collection a 40-question survey developed by the researcher, the Menopause Symptoms Evaluation Survey (MRS), Marital Adjustment Scale, and Quality of Life Scale (WHOQOL-BREF-TR) were used. Results. As the women's marital adjustment score increased their quality of life score also increased (p<0.001). A reverse correlation was found between the women's quality of life scores in the physical, social, and psychological areas and the MRS scores (p<0.001). There was also a negative correlation found between menopausal symptoms and marital adjustment (r=-0.306, p<0.001). Conclusion. The conclusion was reached that quality of life of women in the menopausal period was positively affected by marital adjustment and negatively affected by menopausal symptoms.

Keywords: Menopause, marital adjustment, quality of life

Menopozal belirtilerin ve evlilik uyumunun yaşam

Year 2009, Volume: 31 Issue: 1, 15 - 21, 13.04.2009

Abstract

Amaç. Bu çalışmanın amacı kadınların menopozal belirtilerinin ve evlilik uyumlarının yaşam kalitesi üzerine etkisini belirlemektir. Yöntem. Araştırmanın evreni Celal Bayar Üniversitesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Polikliniğine menopozal belirtiler ile başvuran toplam 1346 hastadan oluşmaktadır. Araştırma 1 Kasım 2005-31 Ocak 2006 tarihleri arasında kesitsel olarak planlandı. Çalışmanın örneklemini, çalışmaya katılmayı kabul eden ve evli olan 226 kadın oluşturdu. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından oluşturulan 40 soruluk anket formu, Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği (MRS), Evlilik Uyum Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL-BREF-TR) kullanıldı. Bulgular. Kadınların evlilik uyum puanları arttıkça yaşam kalitesi alan puanlarının da arttığı (p

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Medical Science Research Articles
Authors

Sevgi Nehir

Ayden Çoban

Hülya Demirci

Ferda Özbaşaran

Ümit İnceboz

Publication Date April 13, 2009
Published in Issue Year 2009Volume: 31 Issue: 1

Cite

AMA Nehir S, Çoban A, Demirci H, Özbaşaran F, İnceboz Ü. Menopozal belirtilerin ve evlilik uyumunun yaşam kalitesi üzerine etkisi. CMJ. May 2009;31(1):15-21.