Değerli bilim insanları! Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın sahibi olduğu ve uzun yıllar boyunca "Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi" adıyla takip ettiğiniz, makalelerinizi paylaştığınız, zaman zaman danışmanlık görevini icra ettiğiniz bilimsel dergimizde yeni bir heyecanla göreve başlamış bulunuyoruz. İlk temellerinin atıldığı günden beri dergimizin yaşaması için belirli dönemlerde çalışan ve emek harcamış olan editörlerimizden Sayın Prof. Dr. İbrahim Alev, Prof. Dr. Gülendame Saygı, Prof. Dr. Ali Ceylan Erdem, Prof. Dr. Ali Gökalp, Prof. Dr. Mustafa Dülger, Prof. Dr. Fatoş Tanzer, Prof. Dr.Mehmet Bakır, Prof. Dr. Semra Özçelik ve Prof. Dr. Sema Bulut'a ve editörlerimizle birlikte çalışan, dergiye emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyoruz. Bugün aramızda olmayanları da saygıyla anıyoruz.
Yeni bir adımla göreve başladık. Bilimin hızla ilerlediği, geliştiği bir çağda bilimsel çalışmaların sonuçlarını paylaşabilmenin en doğru yollarından birisi de, emeğin yazıya döküldüğü bilimsel dergilerdir. Uygar bir dünyada bilginin kayda geçirilmesi ve hızlı paylaşım, insanlığın doğru yönde gelişmesi için önemli bir araçtır. Güvenilir olmak ise bilimdeki en önemli niteliklerden birisidir. Bilimsel dergilerin gücü, doğru planlanmış çalışmaların, iyi ifade edilmiş yazılara dökülmüş olması ve ciddi bir hakemlik uygulamasıyla birlikte sunulmasına ve buna bağlı olarak da kaynak olabilmelerine bağlıdır. Bilimsel dergiler, taahhüt ettikleri zaman aralığında, nitelikli makalelerle yayımlandıklarında değerleri artar. Hem ulusal hem de uluslar arası nitelik kazanmaları da bu yolla olur. Uluslar arası saygın dergiler tüm dünyada bilim insanları tarafından takip edilir ve bilimin odağı haline gelirler.
Yeni bir solukla ve artık yeni bir isimle emek harcamaya hazır olduğumuz dergimiz, pek çok tıp fakültesi dergisinin yaşadığı zorlukları yaşamıştır. Özellikle günümüzde akademik yükseltmeler için konulan şartlar tıp fakültesi dergilerini üvey evlat konumuna itmiştir. Genellikle "Hiçbir dergide yayımlanmazsa hiç değilse tıp fakültesi dergisinde yayımlayalım" felsefesiyle yayın gönderilen tıp fakültesi dergileri, doğal olarak girdikleri kısır döngüden, istisnalar hariç kurtulamamışlardır. Özenli yayınlar için tercih edilmemeleri birçok tıp fakültesi dergisini kapanma noktasına getirmiştir. Evet, bu bir kısır döngüdür. Bundan kurtulabilmek için çok daha gayretli ve özverili olmamız gerektiği açıktır. İşte bu nedenle, bir hedef için yola çıkıyoruz. Hedefimiz, dergimizi, "Cumhuriyet Tıp Dergisi" adıyla, adına yakışır bir noktaya getirmektir. Öncelikle Türk Tıp Dizini'ndeki yerimizi sağlamlaştıracağız. Ardından "SCI-expanded" ve "Pubmed" kapsamında yer alabilmek için editöryal ekip olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışacağız. Bunu, yalnız başaramayacağımızın bilincindeyiz. Bu hedefi başarmanın güç olduğu düşünülebilir, ama olanaksız da değildir. Hep birlikte atacağımız ilk adım "el ele vermek" olmalıdır.
Cumhuriyet Tıp Dergisi'ne "http//dergi.cumhuriyet.edu.tr" adresinden ya da www. cumhuriyet.edu.tr ana sayfasında bulunan "Açık dergi sistemleri" başlığı altında ulaşmanız mümkün. Bu sayfayı açtığınızda dergimizin artık "Open Journal System" yani "Açık Dergi Sistemi" içinde olduğunu göreceksiniz. Bu sistemle "online" olarak dergimize üye olabilecek, yayın gönderebilecek ve hakem olarak görev alabileceksiniz. Web sayfamızı ziyaret ettiğinizde dergi işlemlerini kolayca gerçekleştirebileceğinizi göreceksiniz. Makalelerinizin hızla kayıt altına alınması, çok kısa zamanda hakemlere ulaşması ve takip eden işlemlerin çabucak gerçekleşmesi, emeklerinizin herkes tarafından okunup değerlendirilmesine fırsat verecektir.
Yeni bir adım atmak için Cumhuriyet Tıp Dergisi'nde buluşmak dileğiyle, saygılarımızı sunarız.
Prof. Dr. Mübeccel Arslan
Cumhuriyet Tıp Dergisi Editörü
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Editorial |
Authors | |
Publication Date | May 5, 2009 |
Published in Issue | Year 2009Volume: 31 Issue: 1 |