Özet
Amaç. Hastalarda görülen kalp kapak darlık ve yetmezliklerinde kalsifikasyonun rolü önemlidir. Bu yüzden valvuler kalsifikasyonun sebeplerinin ayrıntılı tespiti bu patolojilerin ilerlemesini azaltabilir. Bu çalışmada kalp kapak kalsifikasyonu olan hastalarda parathormon (PTH) ve kalsiyum seviyeleri ile ilişkili olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem. Ekokardiografisinde valvuler kalsifikasyon tespit edilen 30 hasta (Grup A), valvuler kalsifikasyon görülmeyen 30 hasta (Grup B), serum parathormon, kalsiyum, iyonize kalsiyum, fosfor, kreatinin, açlık kan şekeri (AKŞ) ve arteriyel tansiyon ölçümleri açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular. Gruplar arasında PTH değerleri karşılaştırıldığında valvüler kalsifikasyonu olan hastalarda parathormon düzeyleri (117,9) valvüler kalsifikasyonu olmayan hastalara (53,6) göre daha yüksek bulunmuştur (P<0,05). Total kalsiyum ve iyonize kalsiyum seviyelerine bakıldığında valvüler kalsifikasyonu olan grupta diğer gruba göre biraz daha düşük değerlerde olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilememiştir. (P>0,05) Serum fosfor değerleri de her iki grupta benzer seviyelerde tespit edildi (P>0,05). Her iki grupta da Ca x P düzeyleri 55'in altında bulunmuştur. Grup A'da ortalama 32,1, Grup B'de ortalama 30,8 idi. Kreatin klirensi hipertansiyon ve diyabet açısından anlamlı bir fark tespit edilemedi. Sonuçlar. Çalışmamızda valvuler kalsifikasyonlu olgularda serum parathormon seviyelerinin anlamlı olarak yüksek bulunması, valvuler kalsifikasyonla karşılaştığımızda bu hormonun analizinin de yapılmasının faydalı olabileceğini göstermiştir. Parathormon yüksekliği olanlarda sebep aydınlatılıp tedavi edilmesinin valvüler kalsifikasyonların ilerlemesini önleyebileceği kanaatine varılmıştır.
Anahtar kelimeler: Kalp kapak kalsifikasyonu, parathormon, iyonize calsiyum
Abstract
Aim. Calcification has an important role in valvular stenosis and failures that seen in patients. Because of this detailed establishing of valvular calcification reasons can be decreased progression of these pathologies. In this study we aimed to investigate that are there any relationship between parathormone (PTH) and calcium levels in patients which have cardiac valve calcification. Methods. Serum parathormone, calcium (Ca), ionize calcium, phosphor (P), creatinin, hunger blood glucose levels and arterial blood pressure measurements were compared between 30 patients with valvuler calcification in echocardiography (Group A) and 30 patients with no valvular calcification (Group B). Results. When each group compared, PTH levels were high in patients that have valvular calcification (117.9) according to non-calcific patients (53.6) (p< 0.05). Although total calcium and ionize calcium levels was small lower in patients that have valvular calcification, there was no significantly difference as statistical determination (P>0.05). Serum phosphor levels was similarly observed (P>0.05). Ca x P levels were observed under 55 in each group. Mean creatinin clirens was observed 32.1 in Group A, 30.8 in Group B. There was no significant difference in creatinin clirens levels, hypertension and diabetes between each groups. Conclusions. In our study: PTH levels were observed significantly higher in patients who have cardiac valve calcification. That point out observation of this hormone can be useful when we determinated valvular calcification. To our opinion, clarification of reason and application of treatment in cases with high PTH levels can be preventing progression of valvular calcification.
Keywords: Cardiac valvular calcification, parathormone, ionize calcium
Amaç. Hastalarda görülen kalp kapak darlık ve yetmezliklerinde kalsifikasyonun rolü önemlidir. Bu yüzden valvuler kalsifikasyonun sebeplerinin ayrıntılı tespiti bu patolojilerin ilerlemesini azaltabilir. Bu çalışmada kalp kapak kalsifikasyonu olan hastalarda parathormon (PTH) ve kalsiyum seviyeleri ile ilişkili olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem. Ekokardiografisinde valvuler kalsifikasyon tespit edilen 30 hasta (Grup A), valvuler kalsifikasyon görülmeyen 30 hasta (Grup B), serum parathormon, kalsiyum, iyonize kalsiyum, fosfor, kreatinin, açlık kan şekeri (AKŞ) ve arteriyel tansiyon ölçümleri açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular. Gruplar arasında PTH değerleri karşılaştırıldığında valvüler kalsifikasyonu olan hastalarda parathormon düzeyleri (117,9) valvüler kalsifikasyonu olmayan hastalara (53,6) göre daha yüksek bulunmuştur (P0,05) Serum fosfor değerleri de her iki grupta benzer seviyelerde tespit edildi (P>0,05). Her iki grupta da Ca x P düzeyleri 55’in altında bulunmuştur. Grup A’da ortalama 32,1, Grup B’de ortalama 30,8 idi. Kreatin klirensi hipertansiyon ve diyabet açısından anlamlı bir fark tespit edilemedi. Sonuçlar. Çalışmamızda valvuler kalsifikasyonlu olgularda serum parathormon seviyelerinin anlamlı olarak yüksek bulunması, valvuler kalsifikasyonla karşılaştığımızda bu hormonun analizinin de yapılmasının faydalı olabileceğini göstermiştir. Parathormon yüksekliği olanlarda sebep aydınlatılıp tedavi edilmesinin valvüler kalsifikasyonların ilerlemesini önleyebileceği kanaatine varılmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Surgical Science Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 16, 2009 |
Published in Issue | Year 2009Volume: 31 Issue: 2 |