Özet
Amaç. Bu çalışmada bronşektazili hastalarımızda etiyolojik nedenler, lokalizasyon ve klinik özelliklerin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem. Mayıs 2006-Mayıs 2007 tarihlerinde Sivas Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları tarafından izlenen bronşektazili hastalar prospektif olarak incelendi. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, başvuru yakınmaları, hastalıklarının olası etiyolojik nedenleri ve bilgisayarlı tomografi bulguları kaydedildi. Bulgular. Hastaların %64'ü erkek, %36'sı kadın olup ortalama başvuru yaşı 55±16 (13-79 yaş) olarak saptandı. Bronşektazi etiyolojisinde en sık yer alan patolojiler geçirilmiş akciğer enfeksiyonu (%37,5), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) (%36,3) ve tüberküloz (%13,8) olarak belirlendi. En sık başvuru yakınmaları sırasıyla öksürük (%93,0), ateş (%62,5), nefes darlığı (%56,3) ve balgam çıkarma (%52,5) olarak saptandı. Hastaların tümünde tanı yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi (YÇBT) ile konuldu. Bronşektazinin lokalizasyonu en sık yaygın akciğer tutulumu (%15), sol alt lob (%16,3), lingula (%11,3) ve sağ alt lob (%7,5) olarak gözlendi. Sonuç. Sivas ilinde bronşektazili hastalarda etiyolojik faktör olarak en sık karşımıza akciğer enfeksiyonları ve KOAH çıkmaktadır ve tüm bronşektazi kuşkulu hastalarda tanı için altın standart olarak YÇBT önerilebilir.
Anahtar sözcükler: Bronşektazi; enfeksiyon; yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi
Abstract
Aim. The aim of this study was to evaluate the etiologic causes and, localization of the pulmonary involvement of the disease as well as clinical features in our patients with bronchiectasis. Methods. Patients with bronchiectasis followed-up at Chest Disease Department of State Hospital of Sivas between May 2006 and May 2007 were prospectively investigated. Patients' ages, genders, complaints on admission, computerized chest topographic scanning findings and potential causes of etiology, were recorded. Results. Sixty-four percent of the patients were male and 36% were female. Mean age of admission was 55 ± 16 (13-79 years). Frequent causes of bronchiectasis were found to be previous pulmonary infections (37.5%), chronic obstructive pulmonary disease (COPD) (36.3%) and, tuberculosis (13.8%), respectively. Frequent symptoms were cough (%93), fever (%62.5), dispnea (%56.3), phlegm (%52.5), respectively. All patients were diagnosed based on the findings of high resolution computerized tomography (HRCT) scanning. The localization frequency of bronchiectasis were diffuse involvement of each lung (15%), left lower lobe (16.3%), lingula (11.3%) and right lower lobe (7.5%), respectively. Conclusion. Previous pulmonary infections and COPD are the most common causes of bronchiectasis in Sivas; and, if there is any suspicion for the bronchiectasis, HRCT scanning, as a gold standard, can be suggested.
Keywords: Bronchiectasis; infection; high resolution computerized tomography
Amaç. Bu çalışmada bronşektazili hastalarımızda etiyolojik nedenler, lokalizasyon ve klinik özelliklerin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem. Mayıs 2006-Mayıs 2007 tarihlerinde Sivas Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları tarafından izlenen bronşektazili hastalar prospektif olarak incelendi. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, başvuru yakınmaları, hastalıklarının olası etiyolojik nedenleri ve bilgisayarlı tomografi bulguları kaydedildi. Bulgular. Hastaların %64’ü erkek, %36’sı kadın olup ortalama başvuru yaşı 55±16 (13–79 yaş) olarak saptandı. Bronşektazi etiyolojisinde en sık yer alan patolojiler geçirilmiş akciğer enfeksiyonu (%37,5), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) (%36,3) ve tüberküloz (%13,8) olarak belirlendi. En sık başvuru yakınmaları sırasıyla öksürük (%93,0), ateş (%62,5), nefes darlığı (%56,3) ve balgam çıkarma (%52,5) olarak saptandı. Hastaların tümünde tanı yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi (YÇBT) ile konuldu. Bronşektazinin lokalizasyonu en sık yaygın akciğer tutulumu (%15), sol alt lob (%16,3), lingula (%11,3) ve sağ alt lob (%7,5) olarak gözlendi. Sonuç. Sivas ilinde bronşektazili hastalarda etiyolojik faktör olarak en sık karşımıza akciğer enfeksiyonları ve KOAH çıkmaktadır ve tüm bronşektazi kuşkulu hastalarda tanı için altın standart olarak YÇBT önerilebilir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Medical Science Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 29, 2009 |
Published in Issue | Year 2009Volume: 31 Issue: 2 |