Abstract
Aim. In this study, we aimed to investigate the possible changes of body composition and basal metabolic rate in three phases of menstrual cycle by means of BIA technique in sportswomen. Method. We included twenty female students who are 19.8 ± 1.7 years of age, 1.7 ± 5.2 m tall and 53.7±5.5 kilograms of weight. The participants were all students at sport academy. The participants had normal and regular menstrual cycle (28 ± 2 days). Astrand's maximal bicycle ergometry test was applied to all of the participants. The body ergometry test was initiated by 50 watt and it was terminated with the top figure exhaustive point. TANİTA's TBF-300 body composition analizator was used and body mass index (BMI), basal metabolic rate (BMR), body mass fat, fat free mass (FFM), total body water (TBW) and total body fat percent (fat %) were analysed for each participant. Blood pressure, pulse and bioelectrical impedance (BIA) were measured just before and after exercises. Results. That there were no differences among the three phases of menstrual cycle regarding BMR measured just before and after exercises. We found that, BIA was high and TBW was low in luteal phase and FFM was decreased in follicular phase before exercise. BIA was increased after exercise in luteal phase. In early follicular phase FFM and TBW increased and body mass fat and fat % was decreased after exercise Although fat mass increased, BIA and fat % decreased just after the exercises in luteal phase. Conclusion. We think that the differences for body composition and BIA are because of TBW with menstrual cycle hormonal changes.
Keywords: Basal metabolic rate,bioelectrical impedance, menstrual cycle, exercise, sportswomen
Özet
Amaç. Çalışmamızda biyoelektriksel impedans tekniğini kullanarak menstrual dönemin üç fazındaki bazal metabolizma hızını ve vücut kompozisyonundaki olası değişiklikleri değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem. Çalışmaya 19,8 ± 1,7 yaş, 1,7 ± 5,2 m boy ve 53,7±5,5 kg ağırlık ortalamasında yirmi bayan öğrenci alındı. Katılımcıların tümü spor akademisi öğrencileri idi. Katılımcılar normal ve düzenli menstruasyon süresine (28±2 gün) sahipti. Denekler Astrand'ın maksimal bisiklet ergometri testine tabi tutuldular. Egzersiz testinde yüklemeye 50 Watt'dan başlandı, denekler tükeninceye kadar çalıştırıldı ve bu noktada test sona erdirildi. Tanita TBF-300 vücut kompozisyon analizatörü kullanılarak; vücut kitle indeksi, bazal metabolik hız, vücut yağ dokusu, yağsız vücut ağırlığı, total vücut su miktarı, vücut yağ oranı ölçümleri yapıldı. Egzersizden önce ve sonra kan basıncı, nabız ve biyoelektriksel impedans (BİA) ölçümleri yapıldı. Bulgular. Bazal metabolik hız (BMR) tüm fazlarda egzersiz öncesinde ve sonrasında farklılık göstermemiştir. Egzersiz öncesi; luteal fazda impedans yüksek, total vücut su oranı (TVS) düşük, foliküler fazda ise yağsız vücut ağırlığı (YVA) düşük olarak saptanmıştır. Egzersiz sonrası ise luteal fazda impedans artmıştır. Erken foliküler fazda YVA ve TVS egzersiz sonrası artarken, yağ dokusu ve yüzde yağ oranı azalmıştır. Luteal fazda ise egzersiz sonrasında BİA ve yağ yüzde değerleri azalırken, yağ dokusu oranları artış göstermiştir. Sonuç. Menstrual siklus fazlarında saptanan vücut kompozisyonuna ait farklılıkların, menstrual siklusun hormonal değişimleri ile birlikte hipohidratasyona bağlı olduğunu düşünmekteyiz.
Anahtar sözcükler: Bazal metabolik hız, biyoelektriksel impedans, menstrual siklus, egzersiz, kadın sporcu
Amaç. Çalışmamızda biyoelektriksel impedans tekniğini kullanarak menstrual dönemin üç fazındaki bazal metabolizma hızını ve vücut kompozisyonundaki olası değişiklikleri değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem. Çalışmaya 19,8 ± 1,7 yaş, 1,7 ± 5,2 m boy ve 53,7±5,5 kg ağırlık ortalamasında yirmi bayan öğrenci alındı. Katılımcıların tümü spor akademisi öğrencileri idi. Katılımcılar normal ve düzenli menstruasyon süresine (28±2 gün) sahipti. Denekler Astrand’ın maksimal bisiklet ergometri testine tabi tutuldular. Egzersiz testinde yüklemeye 50 Watt’dan başlandı, denekler tükeninceye kadar çalıştırıldı ve bu noktada test sona erdirildi. Tanita TBF-300 vücut kompozisyon analizatörü kullanılarak; vücut kitle indeksi, bazal metabolik hız, vücut yağ dokusu, yağsız vücut ağırlığı, total vücut su miktarı, vücut yağ oranı ölçümleri yapıldı. Egzersizden önce ve sonra kan basıncı, nabız ve biyoelektriksel impedans (BİA) ölçümleri yapıldı. Bulgular. Bazal metabolik hız (BMR) tüm fazlarda egzersiz öncesinde ve sonrasında farklılık göstermemiştir. Egzersiz öncesi; luteal fazda impedans yüksek, total vücut su oranı (TVS) düşük, foliküler fazda ise yağsız vücut ağırlığı (YVA) düşük olarak saptanmıştır. Egzersiz sonrası ise luteal fazda impedans artmıştır. Erken foliküler fazda YVA ve TVS egzersiz sonrası artarken, yağ dokusu ve yüzde yağ oranı azalmıştır. Luteal fazda ise egzersiz sonrasında BİA ve yağ yüzde değerleri azalırken, yağ dokusu oranları artış göstermiştir. Sonuç. Menstrual siklus fazlarında saptanan vücut kompozisyonuna ait farklılıkların, menstrual siklusun hormonal değişimleri ile birlikte hipohidratasyona bağlı olduğunu düşünmekteyiz
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Medical Science Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 14, 2011 |
Published in Issue | Year 2011Volume: 33 Issue: 1 |