Abstract
Scoliosis is generally defined as the curvature of the spine laterally on the frontal plane. Primary spontaneous pneumothorax is generally seen in young men who are in second and third decades, after rupture of subpleural bleb. We reported a patient who had a scoliosis and mental retardation with spontaneous pneumothorax. Thirty-one years old male patient who had a mental retardation and severe scoliosis was admitted to the emergency service with complaint of shortness of breath. The patient's physical examination revealed no breath sounds on the right side. Total pneumothorax was seen on the right hemithorax and the convex part of the scoliosis was seen pointing to the right on posteroanterior (PA) chest radiography and computed tomography (CT) imaging of the thorax. The right tube thoracostomy was performed under anesthesia. Patient, who can not do adequate breathing exercise because of mental retardation, was treated with Gomco. When air leak from the chest tube stopped and PA chest radiography was expanse on the seventh day, it was pulled out and the patient was externed. Six months later recurrence was not observed. Spontaneous pneumothorax in patients with severe scoliosis that can lead to the development of cardiopulmonary disorders can be a life-threatening situation and urgent correction of this type of pneumothorax in patients can be life-saving.
Keyword: Scoliosis, spontaneous pneumothorax, mental retardation
Özet
Skolyoz genel olarak omurganın frontal düzlemde laterale doğru eğriliği olarak tanımlanmaktadır. Primer spontan pnömotoraks daha çok genç erkeklerde 2.-3. dekatlarda subplevral bleplerin rüptürü sonucu görülmektedir. Biz mental retarde skolyozu olan bir hastada pnömotoraks birlikteliğini bildirdik. Otuzbir yaşında mental retarde ve ağır skolyozlu erkek hasta nefes darlığı şikayeti ile acil servise başvurdu. Hastanın fizik muayenesinde dinlemekle sağda solunum sesleri alınmıyordu. Posteroanterior (PA) akciğer grafisi ve bilgisayarlı toraks tomografisi (BT) görüntülemesinde sağda total pnömotoraks ve konveks kısmı sağa bakan skolyoz görülmekteydi. Hastaya anestezi altında sağ tüp torakostomi yapıldı. Mental retarde olan hasta tüp torakostomi sonrası yeterli solunum egzersizi yapamadığı için, gomco tedavisi yapıldı. Hastanın göğüs tüpünden hava kaçağının kesilmesi ve PA akciğer grafisinin ekspanse olması üzerine 7. gün göğüs tüpü çekilerek taburcu edildi. Altı ay sonra nüks görülmedi. Kardiyopulmoner bozukluklara yol açabilen ağır skolyozlu hastalarda spontan pnömotoraks gelişmesi hayatı tehdit edici bir durum olabilir ve acil olarak bu tip hastalarda pnömotoraksın düzeltilmesi yaşam kurtarıcıdır.
Anahtar sözcükler: Skolyoz, spontan pnömotoraks, mental retardasyon
Skolyoz genel olarak omurganın frontal düzlemde laterale doğru eğriliği olarak tanımlanmaktadır. Primer spontan pnömotoraks daha çok genç erkeklerde 2.-3. dekatlarda subplevral bleplerin rüptürü sonucu görülmektedir. Biz mental retarde skolyozu olan bir hastada pnömotoraks birlikteliğini bildirdik. Otuzbir yaşında mental retarde ve ağır skolyozlu erkek hasta nefes darlığı şikayeti ile acil servise başvurdu. Hastanın fizik muayenesinde dinlemekle sağda solunum sesleri alınmıyordu. Posteroanterior (PA) akciğer grafisi ve bilgisayarlı toraks tomografisi (BT) görüntülemesinde sağda total pnömotoraks ve konveks kısmı sağa bakan skolyoz görülmekteydi. Hastaya anestezi altında sağ tüp torakostomi yapıldı. Mental retarde olan hasta tüp torakostomi sonrası yeterli solunum egzersizi yapamadığı için, gomco tedavisi yapıldı. Hastanın göğüs tüpünden hava kaçağının kesilmesi ve PA akciğer grafisinin ekspanse olması üzerine 7. gün göğüs tüpü çekilerek taburcu edildi. Altı ay sonra nüks görülmedi. Kardiyopulmoner bozukluklara yol açabilen ağır skolyozlu hastalarda spontan pnömotoraks gelişmesi hayatı tehdit edici bir durum olabilir ve acil olarak bu tip hastalarda pnömotoraksın düzeltilmesi yaşam kurtarıcıdır
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Case Reports |
Authors | |
Publication Date | March 27, 2012 |
Published in Issue | Year 2012Volume: 34 Issue: 1 |