Abstract
Amaç: Renal taş cerrahilerinde yapılan tüpsüz perkütan nefrolitotomi (tPCNL) ve tüplü perkütan nefrolitotominin (sPCNL) etkinliği, hasta konforu, post operatif yatış süresi ve komplikasyonlar açısından kıyaslanması.
Yöntem: Kliniğimizde PCNL yapılan 133 hastadan 87 hastaya standart olarak nefrostomi kateteri yerleştirilerek yapılan sPCNL ve 46 hastaya Double J kateter yerleştirilerek uygulanan tPCNL yapıldı.
Bulgular: Yaş, cinsiyet, taş boyutu, Guy taş skoru, taş değişkenliği, taraf gibi verilerde iki hasta grubu arasında istatistiksel fark yoktu (p>0,05). Perioperatif verilerde; operasyon süresi, taşsızlık oranları, peroperatif hemoglobin düşüşü, kan transfüzyonu açısından iki grup arasında istatistiksel fark bulunmadı (p>0,05). Gruplar arasında taşsızlık oranı, post-op hemoglobin düşüklüğü, operasyon süresi gibi ve taş boyutu, Guy taş skoru, taş değişkenliği gibi taş özelliklerde anlamlı farklılık tespit edilemedi (p>0,05). Analjezi dozu, yatış süresi, aktiviteye dönüş (p=0.001), post-op dönemde ateş (p=0,016), nefrostomi traktından idrar kaçağı (p=0,002) tPCNL grubunda istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Üst pol taşlarına anlamlı olarak daha çok tPCNL yapıldığı (p=0,008) tespit edildi
Sonuç: tPCNL operasyonu, erken postoperatif dönemde daha az ağrı, daha kısa hastanede kalış süresi, erken aktiviteye dönüş, daha az ateş ve nefrostomi traktından daha az idrar kaçağı gibi avantajları ile deneyimli cerrahlar tarafından etkin ve güvenle uygulanabilecek endoürolojik bir yöntemdir.
Thanks
İlginiz için şimdiden teşekkürler ...