Yazım Kuralları

Makale Gönderimi
Öncelikle, Dergipark platformuna üye olunuz. Ardından, sistemdeki yönergeleri izleyerek makalenizi yükleyiniz. Beden Eğitimi ve Spor Araştırmaları Dergisi, sadece çevrimiçi (online) yöntemle makale kabul etmektedir. E-posta yoluyla gönderilen makaleler kabul edilmez.

Genel Yapı
Tüm makaleler Microsoft Word (doc veya docx) formatında yüklenmelidir. Yüklenen dosyadaki içerikte yazı karakteri "Times New Roman" ve yazılar 12 punto büyüklüğünde olmalı. Ayrıca, 2 satır aralığı kullanılmalıdır. İçerik otomatik satır ve sayfa numaralandırma özelliği kullanılarak hazırlanmalıdır.

Tüm makaleler için aşağıdaki dokümanlar ayrı ayrı sisteme yüklenmelidir;
1. Üst yazı (Editöre açıklayıcı Mektup)
2. Makale
3. Yayım Hakkı Sözleşmesi

Makale Türleri
Derleme
Derleme makaleler, spor bilimlerinin güncel bir alanındaki son gelişmeleri inceler. Derleme makale yazımları genellikle Editör veya Yardımcı Editörler tarafından davet yolu ile gerçekleştirilir. Davet yolu ile yüklenmeyen derlemeler, yazarların ilgili alandaki üretkenlik ve uzmanlık durumları incelenerek, uygun görülmeleri halinde kabul edilir. Sistematik derleme ve meta-analiz, EQUATOR Raporlama Yönergelerini gözetmelidir (https://www.equator-network.org/reporting-guidelines/prisma/). Ana içerik, Özet ve Giriş ile başlamalı, Sonuç ve Kaynakça bölümleri ile bitmelidir. Yazarlar bu bölümler arasında gerekli gördükleri alt başlıkları kullanmayı tercih edebilirler.

Araştırma Makalesi
Araştırma makaleleri, spor bilimlerinin çeşitli yönleriyle ilgili orijinal ampirik ve teorik araştırmaları ifade eder.


1. Üst Yazı
Dosyayı lütfen “Editöre Açıklayıcı Mektup” olarak isimlendiriniz. Kapak sayfası aşağıdaki bilgileri içermelidir:
Makalenin Başlığı: Açık ve tanımlayıcı olmakla birlikte çok uzun olmamalıdır.
Kısa Başlık: Boşluklar dahil, 50 karakteri geçmemelidir.
Yazarların İsim ve Soyisimleri: Akademik dereceler veya unvanlar yazılmamalıdır.
ORCID ID: Tüm yazarların ORCID ID kimlikleri (http://orcid.org/)
Yazarların Kurum Bilgileri ve e-posta Adresleri: Tüm yazarların bölümleri, üniversiteleri, şehir ve ülke bilgileri eksiksiz bir şekilde verilmelidir.
Sorumlu Yazarın İletişim Bilgileri: İsim-soyisim, kurum, yazışma adresi, e-posta adresi ve telefon numarası
Beyanlar: Maddi ve teknik destek, yazarlık boyutunda gerçekleşmeyen akademik katkılar gibi ilgili beyanlar bu kısımda belirtilmelidir. Etik kurul izni ile ilişkili bilgileri, insan ve hayvan çalışmaları için gerekli izinleri ve onamları lütfen belirtiniz. Açıklamalar ve beyanlar tüm yazarlar için bağlayıcıdır.
Çıkar Çatışması Beyanı: Çıkar çatışmasına ilişkin bilgilendirme bu kısımda yapılmalıdır.


2. Makale 
Dosyayı lütfen “Yazar İsmi İçermeyen Makale” olarak isimlendiriniz ve kör hakemlik için yazarlarla ilişkili hiçbir bilginin bu dosyada yer almadığına emin olunuz. Ana içerik, büyük harflerle yazılmış bir şekilde makalenin başlığı ile başlamalıdır. Ardından şu bölümleri içermelidir: Özet, Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç ve Kaynakça.

Özet, 250 kelimeyi geçmemeli ve 3-6 arasında anahtar kelime içermelidir. Amaç, Yöntem gibi alt başlıklarla yapılandırılmamalıdır. Fakat araştırmanın amacı, yöntemi, bulguları ve sonucu gibi temel bilgileri içermelidir. Ayrıca, standart ve yaygın olmayan kısaltmaların kullanımından kaçınılmalıdır. Bununla birlikte, eğer kullanımı gerekliyse, kısaltmanın ilk kullanıldığı yerde açıklanarak kullanılmaya devam edilmelidir.

Tüm kaynaklar APA 7 formatına uygun olmalıdır (Publication Manual of the American Psychological Association - 7th edition). Daha fazla bilgi için aşağıdaki sayfayı inceleyebilirsiniz https://apastyle.apa.org/

Metin-içi Kaynak Gösterimi
Kaynak, metin içinde şu şekilde belirtilebilir; (Alagün & Gürsel, 2019). Birden fazla kaynağın aynı yerde kullanılması durumunda, alfabetik sıra gözetilmelidir. Eğer isimler aynı ise, kaynağın yılı gözetilerek bir sıralama yapılmalıdır. Üç veya daha fazla yazar olması durumunda, ilk yazarın ismi belirtildikten sonra “vd.” kullanılarak metin-içi kaynakça gösterimi gerçekleştirilmelidir (Tsuda vd., 2022). Metin içinde “direkt alıntılar tırnak işareti içerisinde” belirtilmelidir (Aydın, 2022, p. 19), veya Kavasoğlu & Yaşar (2016) “direkt alıntılar tırnak işareti içerisinde” belirtilmelidir (p. 53). 40 kelimeden uzun direkt alıntılar (ve nitel çalışmalarda katılımcıların sözleri) içe girintili şekilde yazılmalıdır.

Örnek Kaynakça
Bir dergideki makaleye referans gösterme
Rowe, V. D., & Garriques, L. (2021). The grassroot glory of Jamaica’s athletics: Analyzing the perceived impact of the COVID-19 pandemic on high school student-athletes’ 2021 athletic championship. Journal of Physical Education and Sports Studies, 13(2) , 59-70 . https://doi.org/10.30655/besad.2021.36

Bir kitaba referans gösterme
Launder, A., & Piltz, W. (2013). Play practice: Engaging and developing skilled players from beginner to elite. Human Kinetics.

Bir kitap bölümüne referans gösterme
Hastie, P., & Siedentop, D. (2006). The classroom ecology paradigm. In D. Kirk, D. Macdonald, & M. O’Sullivan (Eds.), Handbook of physical education (pp. 214–225). Thousand Oaks, CA: Sage.

Bir web sitesine referans gösterme
International Korfball Federation [IKF] (2020). Guidance notes to the rules of korfball. Retrieved July 21, 2020, from https://korfball.sport/wp-content/uploads/2017/09/The-Rules-of-Korfball-2020.pdf.

3. Yayım Hakkı Sözleşmesi
Yayımlanan makalelerin yayım hakları BESAD’a aittir. Bu amaçla, makale değerlendirme için sisteme yüklenirken tüm yazarlarca imzalanmış bir şekilde Yayım Hakkı Sözleşmesi de yüklenmelidir. Yayım Hakkı Sözleşmesi için lütfen tıklayınız.