BibTex RIS Kaynak Göster

Does Type II diabetes mellitus affect bone turn-over markers in premenopausal women? A single center experience

Yıl 2015, , 259 - 264, 27.12.2015
https://doi.org/10.7197/cmj.v37i4.5000161253

Öz

SUMMARY

Objective: Diabetes mellitus (DM) is known to cause osteoporosis in premenopausal women with type II DM. The aim of this study was to show changes in bone turnover markers in diabetic premenopausal women.

Methods: Ninety-two women treated for type 2 DM and a control group of 33 women without diabetes were evaluated in terms of bone mineral density, osteocalcin, c-terminal telopeptide of type I collagen and homocysteine levels. Demographic data including body mass index, age and smoking status were recorded in both the patient and control groups. DM regulation was classified according to the European Association for the Study of Diabetes database (EASD).

Results: Age, BMI, smoking and duration of disease did not affect BMD or bone turnover markers. When the treatment modalities were evaluated, laboratory analysis revealed abnormal osteocalcin levels in patients using oral antidiabetics (p= 0.006). Homocysteine levels were abnormal in the diabetic group compared to the control group (p=0.018).

Conclusion: Our results demonstrate that DM adversely affected femoral BMD and bone turnover markers such as homocysteine. Some DM pharmacotherapies have side-effects on markers such as osteocalcin. Although some reports in the literature have suggested that the regulation of DM may affect the risk of osteoporosis, our results do not support that idea.

Keywords: Osteoporosis, Type 2 Diabetes Mellitus, bone turnover markers, bone densitometry

ÖZET

Amaç: Tip 2 diyabeti olan premenapozal bayanlarda diyabetin osteoporoza zemin hazırlayan bir antite olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada amaç kemik turnover belirteçlerindeki değişimin gösterilmesidir.

Yöntem: Çalışmamızda Tip 2 diyabet tanısı ile izlenen 92 kadın hasta ve 33 diyabeti olmayan kontrol grubu demografik veriler toplandıktan sonra kemik mineral dansitesi (KMD) belirlenip, osteokalsin (OC), c terminal tip I kollagen (CTX) ve homosistein (HCY) düzeyleri ölçüldü. Diyabetik hastalar DM regülasyon durumuna gore sınıflandırıldı (European Association for the Study of Diabetes (EASD) verilerine göre).

Sonuç: Yaş, vücut kitle indeksi (BMI) ve sigara içimi, hastalık süresi gibi paremetrelerin kemik turnover belirteçleri ve KMD üzerine etkisi saptanmadı. Diyabetik grupta homosistein düzeyi kontrol grubuna göre anormal olarak saptandı (p= 0,018). Tedavi modaliteleri incelendiğinde oral antidiyabetik alanların osteokalsin düzeyleri düşük saptandı (p= 0,006).

Tartışma: Sonuç olarak çalışmamızda DM hastalarında femur KMD değerlerinin ve homosistein gibi kemik turnover markırlarının olumsuz etkilendiği görülmüştür. Literatürde diyabet regülasyonunun osteoporoz riskini etkilediğine dair yayınlar olsa da çalışmamızda bu konuda anlamlı sonuç saptanmamıştır.

Anahtar sözcükler: Osteoporoz, Tip 2 Diyabetes Mellitus, kemik turnover belirteçleri, kemik dansitometrisi

Tip II diyabetes mellitusun premenapozal kadınlarda kemik turnover merkez deneyimi belirteçleri üzerine etkisi, tek

Yıl 2015, , 259 - 264, 27.12.2015
https://doi.org/10.7197/cmj.v37i4.5000161253

Öz

Amaç: Tip 2 diyabeti olan premenapozal bayanlarda diyabetin osteoporoza zemin hazırlayan bir antite olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada amaç kemik turnover belirteçlerindeki değişimin gösterilmesidir. Yöntem: Çalışmamızda Tip 2 diyabet tanısı ile izlenen 92 kadın hasta ve 33 diyabeti olmayan kontrol grubu demografik veriler toplandıktan sonra kemik mineral dansitesi (KMD) belirlenip, osteokalsin (OC), c terminal tip I kollagen (CTX) ve homosistein (HCY) düzeyleri ölçüldü. Diyabetik hastalar DM regülasyon durumuna gore sınıflandırıldı (European Association for the Study of Diabetes (EASD) verilerine göre). Sonuç: Yaş, vücut kitle indeksi (BMI) ve sigara içimi, hastalık süresi gibi paremetrelerin kemik turnover belirteçleri ve KMD üzerine etkisi saptanmadı. Diyabetik grupta homosistein düzeyi kontrol grubuna göre anormal olarak saptandı (p= 0,018). Tedavi modaliteleri incelendiğinde oral antidiyabetik alanların osteokalsin düzeyleri düşük saptandı (p= 0,006). Tartışma: Sonuç olarak çalışmamızda DM hastalarında femur KMD değerlerinin ve homosistein gibi kemik turnover markırlarının olumsuz etkilendiği görülmüştür. Literatürde diyabet regülasyonunun osteoporoz riskini etkilediğine dair yayınlar olsa da çalışmamızda bu konuda anlamlı sonuç saptanmamıştır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Dahili Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları
Yazarlar

Neyran Kertmen

Mehmet Yıldız

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015

Kaynak Göster

AMA Kertmen N, Yıldız M. Does Type II diabetes mellitus affect bone turn-over markers in premenopausal women? A single center experience. CMJ. Aralık 2015;37(4):259-264. doi:10.7197/cmj.v37i4.5000161253