SUMMARY
Objective: Scolocidal elements are used in the aim of not scattering the protoscoleces’ outside the cyst during the treatment of cyst hydatid in our present-day. It is hoped from the scolocidal materials; besides its effect on protoscoleces, not being toxic, being easy practicable, not causing sclerozan cholanjit and if possible, penetrating in the daughter vesicules. In this research, the effect of propolis which is a bee product on protoscoleces were investigated. Methods: In our work, daughter vesicules and protoscoleces obtain from the liver of a patient during surgery and propolis from the Black Sea Region were used. Viability tests were done by using 0.1 % eosine solution. After propolis disolved in dimethylsulfoxide, within the range of 50 mg/mL and 0.010 mg/mL using by 0.9% serum physiological solution 100 µl into each of the tube and in 1.,3.,5.,10.,20.,and 30. minutes the rates of viability of protoscolex (4000 protoscolex/mL) are fixed. The research were subjected to daughter vesicules that is 4-7 mm in diameters. The concentration of propolis at 0.80 and 3.12 mg/mL were investigated viability rates of protoscolex at different incubation time and whether the possibilty of penetration to the daughter vesicules. Results: It was seen that protoscolexs were effected by the Propolis at 0.100 mg/mL concentration in the first minute, at 0.050 mg/mL concentration in the 3. minutes, at 0.025 mg/mL concentration at 10. minutes and at 0.010 mg/mL concentration in 20. minutes. For protoscolex in the vesicules at 0.80 mg/mL concentration in 20. minute, in 3.12 mg/mL concentration in 10. minutes were found to be lethal. Conclusions: As the protoscolex could be killed by Propolis which penetrate to daughter cysts in a very short time as 10 minutes, we thing that it will be beneficial completing advanced studies.
Keywords: Propolis, Protoscolex, Daughter cyst, Cyst Hydatid,
ÖZET
Amaç: Günümüzde skolosidal ajanlar hidatik kist sıvısının tedavi sırasında kistin dışına dağılmasını önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Etkili bir skolosidin protoskoleksler üzerindeki etkisinin yanı sıra, toksik olmayan, kolay uygulanabilen sklerozan kolanjit oluşturmayan ve kız veziküllerin de içine nüfuz edebilen özelliklere sahip olması beklenmektedir. Bu çalışmada doğal bir arı ürünü olan propolisin skolosidal etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada, karaciğer hidatik kisti bulunan bir hastadan operasyon sırasında elde edilen, kız veziküller ve protoskoleksler ve Karadeniz bölgesinde elde edilen propolis kullanılmıştır. Canlılık tesbiti %0,1’lik Eosin solüsyonu kullanılarak yapılmıştır. Propolis DMSO içinde çözülerek, %0,9’luk serum fizyolojik içinde 50 mg/mL ile 0,010 mg/mL arasında sulandırılmıştır, (4000 protoskoleks/mL) ve tüplere 100’er µl dağıtılmıştır. Farklı konsantrasyonlardaki propolisin 1.,3.,5.,10.,20.,ve 30. dakikalarda protoskoleksler üzerine etkisi hemositometre lamında sayım yapılarak belirlenmiştir. Ayrıca, 4 ile 7 mm boyutlarında olan çok sayıdaki kız veziküllere 0,80 ve 3,12 mg/mL’de hazırlanan propolis uygulanmış,5.,10.,20.,30., dakikalarda kistler açılarak içlerindeki protoskolekslerin canlılık durumları araştırılmıştır. Bulgular: Propolisin 0,100 mg/mL’de ilk dakikada, 0,050 mg/mL’de 3. dakikada, 0,025 mg/mL’de 10. dakikada; 0,010 mg/mL’de 20.dakikada protoskoleksler üzerine öldürücü etkisi gözlenmiştir. Kız veziküller içindeki protokoleksler 0,80 mg/mL’lik konsantrasyonda 20. dakikada protoskolekslerin %50’si, 3,12 mg/mL’lik konsantrasyonda 10. dakikada ise tamamı etkilenmiştir. Sonuç: Özellikle, 10 dakika gibi kısa bir sürede kız veziküllere de etki edebilen doğal madde propolisin skolosidal ajan olarak kullanılabileceği ve bu konuda daha ileri çalışmalara gereksinim olduğu kanısına varılmıştır.
Anahtar sözcükler: Propolis, protoskoleks, kiz vezikül, kist hidatik
Amaç: Günümüzde skolosidal ajanlar hidatik kist sıvısının tedavi sırasında kistin dışına dağılmasını önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Etkili bir skolosidin protoskoleksler üzerindeki etkisinin yanı sıra, toksik olmayan, kolay uygulanabilen sklerozan kolanjit oluşturmayan ve kız veziküllerin de içine nüfuz edebilen özelliklere sahip olması beklenmektedir. Bu çalışmada doğal bir arı ürünü olan propolisin skolosidal etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada, karaciğer hidatik kisti bulunan bir hastadan operasyon sırasında elde edilen, kız veziküller ve protoskoleksler ve Karadeniz bölgesinde elde edilen propolis kullanılmıştır. Canlılık tesbiti %0,1’lik Eosin solüsyonu kullanılarak yapılmıştır. Propolis DMSO içinde çözülerek, %0,9’luk serum fizyolojik içinde 50 mg/mL ile 0,010 mg/mL arasında sulandırılmıştır (4000 protoskoleks/mL) ve tüplere 100’er µl dağıtılmıştır. Farklı konsantrasyonlardaki propolisin 1.,3.,5.,10.,20.,ve 30. dakikalarda protoskoleksler üzerine etkisi hemositometre lamında sayım yapılarak belirlenmiştir. Ayrıca, 4 ila7 mm boyutlarında olan çok sayıdaki kız veziküllere 0,80 ve 3,12 mg/mL’de hazırlanan propolis uygulanmış,5.,10.,20.,30., dakikalarda kistler açılarak içlerindeki protoskolekslerin canlılık durumları araştırılmıştır. Bulgular: Propolisin 0,100 mg/mL’de ilk dakikada, 0,050 mg/mL’de 3. dakikada, 0,025 mg/mL’de 10. dakikada, 0,010 mg/mL’de 20. dakikada protoskoleksler üzerine öldürücü etkisi gözlenmiştir. Kız veziküller içindeki protokoleksler 0,80 mg/mL’lik konsantrasyonda 20. dakikada protoskolekslerin %50’si, 3,12 mg/mL’lik konsantrasyonda 10. dakikada ise tamamı etkilenmiştir. Sonuç: Özellikle, 10 dakika gibi kısa bir sürede kız veziküllere de etki edebilen doğal madde propolisin skolosidal ajan olarak kullanılabileceği ve bu konuda daha ileri çalışmalara gereksinim olduğu kanısına varılmıştır
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Temel Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 |