Objective: Monosodium glutamate appear as a food additive that listed in the group of flavor enhancers is
continuously used in various types of foods. Monosodium glutamate is the sodium
salt of glutamic acid, one of the most abundant naturally-occurring
non-essential amino acids. U.S. Food and Drug Administration reported that
monosodium glutamate is safe for use in food. However, the excessive use of
monosodium glutamate causes dizziness, nausea and vomiting. Due to reports, it
causes obesity. In this study it was aimed to find out the cytotoxicity of
monosodium glutamate and the role on the selected genes, which have role on
obesity.
Method: In our
study, mice were used which are known to be the most sensitive in terms of
toxicity. The cytotoxic effects of monosodium glutamate on mouse mesenchymal
stem cells at monosodium glutamate doses below the blood dose (100-130 µmol/dl)
that reported as the neuronal damage threshold in mice were studied. Furthermore leptin-lep
and ghrelin / obestatin in
prepropeptide-GHRL gene expressions in order to find out the role of
monosodium glutamate in obesity were analyzed.
Results: Monosodium
glutamate below the toxic dose does not have a cytotoxic effect on mouse
mesenchymal stem cells. Also no
expression change in applied monosodium glutamate doses was observed in genes
which are known to be associated with obesity.
Conclusions: Our results support that monosodium glutamate has no toxic effect on
stem cells in uses in certain doses.
Monosodium glutamate mouse mesenchymal stem cells leptin gene ghrelin/obestatin prepropeptide gene
Amaç: Monosodyum glutamat lezzet
arttırıcılar grubunda gıda katkı maddesi olarak çeşitli yiyeceklerde
kullanılmaktadır. Monosodyum glutamat glutamik asidin sodyum tuzudur ve doğal
yollarla en fazla oluşan esansiyel olmayan aminoasitlerden biridir. Amerikan Gıda Ve İlaç Teşkilatı (U.S. Food and Drug
Administration) monosodyum glutamatın gıdada kullanımının güvenli olduğunu bildirmiştir.
Ancak aşırı kullanımında baş dönmesi, bulantı kusma yapmaktadır. Makalelerde
obeziteye neden olduğu bildirilmektedir.
Bu çalışmada, monosodyum glutamatın sitotoksik ve obezitede rolü olan
seçilmiş bazı genlere olan etkilerinin bulunması amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmamıza toksisite
yönünden en hassas organizma olduğu bilinen fareler alınmıştır. Monosodyum
glutamatın fare mezenkimal hücreler üzerine olan sitotoksik etkisi farelerde
nöronal hasar oluşturduğu bildirilen kan dozunun (100-130 µmol/dl) altındaki
dozlar kullanılarak çalışılmıştır. Ayrıca monosodyum glutamatın obezite üzerine
olan etkisini bulmak için “leptin-lep”
ve “Ghrelin/Obestatin Prepropeptide-GHRL”
genlerine ait ekspresyon değişikliklerine bakılmıştır.
Bulgular:
Monosodyum glutamatın toksik dozun altında fare mezenkimal kök
hücre üzerinde bir sitotoksik etkisi olmadığı bulunmuştur. Uygulanan monosodyum
glulatamat dozlarında hücrede obezite ile ilgili olduğu bilinen genlerin
ekspresyonlarını değiştirmediği saptanmıştır.
Sonuç: Sonuçlarımız
monosodyum glutamatın gıdada belli dozlarda kullanımının kök hücreler üzerine
toksik bir etkisi olmadığını destekler niteliktedir.
Monosodyum glutamat fare mezenkimal kök hücresi leptin geni ghrelin/obestatin prepropeptide geni
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Basic Science Research Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Eylül 2017 |
Kabul Tarihi | 25 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017Cilt: 39 Sayı: 3 |