Objective: Thymbra
species are widely used in Turkish folk medicine as salad or herbal tea for
antioxidant, antiseptic, antitussive, carminative, anti-inflammatory and
antimicrobial activities. The present study was aimed to determine antioxidant,
antimicrobial and cytotoxic properties of ethanol crude extract prepared from
Thymbra spicata L.var. spicata.
Method: The
antioxidant properties of ethanol extract of Thymbra spicata L. var. spicata
was investigated using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and
2,2-azinobis[3-ethylbenzthiazoline]-6-sulfonic acid (ABTS) radical scavenging
activity, total flavonoid and total phenolic content analysis. Antimicrobial
activity of the plant extract were determined using the microdilution method,
while proliferative activity were evaluated by MTT assay on MCF-7 breast cancer
and PC3 prostate cancer cell line.
Results: Total
phenol and total flavonoid content were 216.75 ± 0.017 (equivalent of Gallic
acid mg/g dry extract) and 78.17 ± 0.063 (equivalent of Quercetin mg/g), IC50
value for DPPH and ABTS scavenging activity was 16.91 µg/mL and 5.2 ± 0.009
µg/mL, respectively. Antimicrobial activity observed for the extract ranging
between 1.25 and 2.5 mg/mL as MIC value against tested microorganism. MTT assay
was employed for evaluation of cytotoxic activity, ethanol extract demonstrated
growth inhibitory effect against MCF-7 breast cancer cells with IC50 value 340
µg/mL.
Conclusions: According
to the obtained results, antioxidant, antimicrobial and cytotoxic activity of
Thymbra spicata L.var. spicata is scientifically support the widespread use of
this plant among the people.
Thymbra spicata L.var. spicata antioxidant antimicrobial cytotoxicity
Amaç: Tymbra türleri halk arasında
antioxidant, antiseptic, antitussive, karminatif, antienflamatuvar ve
antimikrobiyal özelliklerinden dolayı salata ve bitkisel çay olarak yaygın
kullanılmaktadır. Çalışmamızın amacı, Thymbra spicata L. var. spicata.’dan
hazırlanan ham etanol özütünün antioksidan, antimikrobiyal ve sitotoksik
etkisini araştırmaktır.
Yöntem: T.spicata L.var. spicata etanol ekstresinin antioksidan
aktivitesi DPPH ve ABTS serbest radikal süpürücü etki, total fenol ve total
flavonoid miktar tayini yöntemleri kullanılarak değerlendirildi. Antimikrobiyal
aktivitesi ise mikrodilüsyon metodu ile, sitotoksisite aktivitesi prostat
kanseri PC3 hücre hattı kullanılarak MTT metoduyla değerlendirildi.
Bulgular: Total fenol ve total flavonoit miktarı kuru ekstre bazında
216.75 ± 0.017 (gallik asite eşdeğer mg/g) ve 78.17 ± 0.063 (kersetine eşdeğer
mg/g) olarak bulundu. DPPH ve ABTS radikal süpürücü etki IC50 değeri sırasıyla
16.91 µg/mL and 5.2 ± 0.009 µg/mL olarak bulundu. Etanol ekstresinin test
edilen mikroorganizmalar karşı minimum inhibe edici konsantrasonu 1.25-2.5
mg/mL aralığında tespit edildi. Sitotoksik aktivitenin değerlendirilmesi için MTT
testi kullanıldı, etanol ekstraktı MCF-7 meme kanseri hücrelerine karşı IC50
değeri 340 μg / mL olan büyümeyi önleyici bir etki gösterdi.
Sonuç: Elde edilen bulgulara göre, Thymbra spicata L.var. spicata bitkisinin
antioxidant, antimikrobiyal ve sitotoksik aktivitesi bu bitkinin halk
arasındakı yaygın kullanımını bilimsel yönden desteklemektedir.
Thymbra spicata L.var. spicata antioksidan antimikrobiyal sitotoksisite
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Basic Science Research Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Eylül 2017 |
Kabul Tarihi | 23 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017Cilt: 39 Sayı: 3 |