Özet
Giriş. Sinonazal bölge insanlarda anatomik varyasyonların sık görüldüğü bölgelerden birisidir. Son yıllarda, paranazal sinüs cerrahisindeki gelişmeler, bu bölge anatomisinin ve mevcut patolojilerin ayrıntılı bir şekilde incelenmesine duyulan gereksinimi de artırmıştır. Bilgisayarlı tomografi paranazal sinüslerin anatomisi ve patolojisini en yüksek düzeyde gösteren inceleme yöntemidir. Yöntem. Bu çalışmada sinonazal şikayetlerle Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğine Ocak 1999-Ocak 2009 tarihleri arasında başvuran 1008 olgunun koronal kesit bilgisayarlı tomografileri retrospektif olarak incelenerek anatomik varyasyonların görülme sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bulgular. Çalışmaya katılan 1008 olgunun bilgisayarlı tomografileri incelendiğinde 645 (%64) olguda mukozal değişiklik tespit edilirken (Grup 1), 363 (%36) olguda herhangi bir mukozal değişiklik tespit edilmedi (Grup 2). Çalışmadaki olguların tümü anatomik varyasyonlar açısından değerlendirildiğinde grup 1 ve grup 2'deki olgular arasında; pterigoid proçes pnömotizasyonu, anterior klinoid pnömotizasyonu ve septum pnömotizasyonu açısından istatistiksel olarak bir fark bulunmazken (p>0,05), bunların dışında kalan anatomik varyasyonlar açısından ise iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık tespit edildi (p<0,05). Varyasyon pozitif olan 809 olgunun 548'inde (%67,7) sinüzit tespit edilirken; 261(%32,3) olguda ise sinüzit tespit edilemedi. Sonuç. Paranazal sinüslerde görülen anatomik varyasyonların prevelansı hakkında literatürde kesin sonuçlar bulunmamaktadır. Geniş bir seri üzerinde yapılmış olan bu retrospektif çalışmada elde edilen sonuçlardaki farklılıkların genetik, cinsiyet ve ırksal farklılıkların yanı sıra değerlendirmemizin sadece koronal kesitli bilgisayarlı tomografiler kullanılarak yapılmasından kaynaklandığı kanısındayız.
Anahtar sözcükler: Sinüzit, anatomik varyasyon, bilgisayarlı tomografi
Abstract
Aim. Anatomic variations of the sinonasal region are commonly seen in people. Recently, the developments in paranasal sinus surgery increased the need for detailed knowledge of the anatomy and pathology of this region. Computed tomography (CT) is a research method that shows the anatomy and pathology of the paranasal sinus at the highest level. Method. In this study, the aim was to determine the frequency of anatomical variations of sinonasal region by reviewing the coronal section CT scans of 1008 patients admitted to Cumhuriyet University, The Ear Nose and Throat Clinic between January 1999 and January 2009 retrospectively Results. The analysis of the 1008 patients' CT scans revealed that mucosal changes were present in 645 patients (64%; Group 1), the remaining 363 patients (36%, Group 2) had no mucosal changes. When all of the cases in this study were examined in terms of anatomical variations, there were no significant differences between Group 1 and group 2 regarding pterygoid process pneumatization, anterior clinoid pneumatization and septum pneumatization (p>0.05). There were significant differences between the groups regarding all anatomic variations outside of the above-mentioned cases (p<0.05). Sinusitis were present in 548 (67.7%) of 809 variation-positive cases, whereas 261 (%32.3) of 809 variation-positive cases did not have sinusitis. Conclusion. There are not definite results in the literature about the prevalence of anatomical variations of paranasal sinuses. We believe that the differences of the results of this retrospective study conducted on a large sample arise from the genetic, gender and racial differences as well as evaluation of only coronal section CT scans.
Keywords: Sinusitis, anatomic variation, computed tomography
Giriş
Sinonazal bölge insanda anatomik varyasyonların sık görüldüğü bölgelerden birisidir. Son yıllarda, paranazal sinüs cerrahisindeki gelişmeler, bu bölge anatomisinin ve mevcut patolojilerin ayrıntılı bir şekilde incelenmesine duyulan gereksinimi de artırmıştır. Bilgisayarlı tomografi paranazal sinüslerin anatomisi ve patolojisini en yüksek düzeyde gösteren inceleme yöntemidir.
Metod
Bu çalışmada sinonazal şikayetlerle Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğine Ocak 1999-Ocak 2009 tarihleri arasında başvuran 1008 olgunun koronal kesit bilgisayarlı tomografileri retrospektif olarak incelenerek anatomik varyasyonların görülme sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Bulgular
Çalışmaya katılan 1008 olgunun bilgisayarlı tomografileri incelendiğinde 645 (% 64) olguda mukozal değişiklik tespit edilirken (Grup 1), 363 (% 36) olguda herhangi bir mukozal değişiklik tespit edilmedi (Grup 2). Çalışmadaki olguların tümü anatomik varyasyonlar açısından değerlendirildiğinde grup 1 ve grup 2’deki olgular arasında; pterigoid proçes pnömotizasyonu, anterior klinoid pnömotizasyonu ve septum pnömotizasyonu açısından istatistiksel olarak bir fark bulunmazken (p>0.05), bunların dışında kalan anatomik varyasyonlar açısından ise iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık tespit edildi (p<0.05). Varyasyon pozitif olan 809 olgunun 548’inde (%67,7) sinüzit tespit edilirken; 261(%32,3) olguda ise sinüzit tespit edilemedi.
Sonuç
Paranazal sinüslerde görülen anatomik varyasyonların prevelansı hakkında literatürde kesin sonuçlar bulunmamaktadır. Geniş bir seri üzerinde yapılmış olan bu retrospektif çalışmada elde edilen sonuçlardaki farklılıkların genetik, cinsiyet ve ırksal farklılıkların yanı sıra değerlendirmemizin sadece koronal kesitli bilgisayarlı tomografiler kullanılarak yapılmasından kaynaklandığı kanısındayız.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Cerrahi Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Mart 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011Cilt: 33 Sayı: 1 |