Abstract
Aim. Gallbladder polyps are generally determined incidentally during ultrasonography or following cholecystectomy. In our country, data on incidence of gallbladder polyps are insufficient. Our purpose in this trial was to determine prevalence and risk factors of gallbladder polyps in Erzurum region. Method. This trial was conducted by retrospective evaluation of reports of abdominal ultrasonographies performed in Department of Radiology of Erzurum Education and Research Regional Hospital between January 2009-September 2009. In patients diagnosed with gallbladder polyps; gender, age, serum lipid levels, number and diameter of gallbladder polyps, presence of gallbladder stones and hepatosteatosis were determined and recorded. Hundred and forty seven healthy individuals, comparable to patient group in terms of age and gender, admitted to hospital for check-up evaluation with no chronic disease were enrolled as control group. Results. Gallbladder polyps were found in 132 (1.8%) of a total of 7562 patients, Among patients with gallbladder polyps, 85 (64.4%) were women and 47 (35.6%) were men and mean age was 46.8±15.4. Mean size of the polyps was 5.4 mm (1.5-26 mm). A correlation was found between gallbladder polyps and low HDL, high LDL, high total cholesterol levels and hepatosteatosis (p<0.05). No statistically significant correlation was found between serum triglyceride level and gallbladder polyps (p>0.05). Conclusion. In this trial performed in a large patient population, prevalence of gallbladder polyps in Erzurum region was found to be 1.8% and it was found to be more prevalent in individuals >40 years of age in general. In addition, a correlation was found between gallbladder polyps and female gender, age, high LDL and total cholesterol, low HDL cholesterol and hepatosteatosis.
Keywords: Gallbladder polyp, ultrasonography
Özet
Amaç. Safra kesesi polipleri genellikle ultrasonografi ya da kolesistektomi sonrasında rastlantısal olarak tespit edilirler. Ülkemizde safra kesesi poliplerinin görülme sıklığı ile ilgili veriler yetersizdir. Bu çalışmadaki amacımız Erzurum bölgesinde safra kesesi polip sıklığını belirlemek ve risk faktörlerini araştırmaktı. Yöntem. Bu çalışma, Ocak 2009 - Eylül 2009 tarihleri arasında Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji kliniğinde yapılan batın ultrasografilerin retrospektif olarak değerlendirilmesiyle yapıldı. Safra kesesi polipi tespit edilen hastaların cinsiyet, yaş, serum lipit düzeyleri, safra kesesi poliplerinin sayı ve çapları, safra taşı ve hepatosteatoz varlığı tespit edilerek kaydedildi. Kontrol grubu olarak yaş ve cinsiyet ile uyumlu bilinen kronik hastalığı olmayan ve check-up amaçlı hastaneye başvuran ardışık 147 sağlıklı kişi alındı. Bulgular. Toplam 7562 hastanın 132'sinde (%1,8) safra kesesi polipi saptandı. Safra kesesi polipi saptanan hastaların 85 (%64,4)'i kadın, 47 (%35,6)'si erkek olup yaş ortalaması 46,8±15,4 idi. Ortalama polip büyüklüğü 5,4 mm (1,5-26 mm) olarak tespit edildi. Düşük HDL, yüksek LDL, yüksek total kolesterol düzeyleri ve hepatosteatoz ile safra kesesi polipleri arasında ilişki saptandı (p<0,05). Serum trigliserit düzeyi ile safra kesesi polipi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05) Sonuç. Geniş hasta popülasyonunda yapılan bu çalışmada Erzurum çevresindeki erişkinlerde safra kesesi polip sıklığı %1,8 idi ve safra kesesi polipi görülme yaşının ise genellikle 40 yaş üzeri olduğu saptandı. Ayrıca safra kesesi polipi ile kadın cinsiyet, yaş, yüksek LDL ve total kolesterol, düşük HDL kolesterol ve hepatosteatoz arasında ilişki olduğu tespit edildi.
Anahtar sözcükler: Safra kesesi polibi, ultrasonografi
Erzurum Bölgesinde Safra Kesesi Polip Sıklığı ve Risk Faktörleri
Gallbladder polyp prevalence in the Region of Erzurum and Risk Factors
Abstract
Aim: Gallbladder polyps are usually detected incidentally by ultrasonographic examination or after cholecystectomy. Data on the prevalence of gallbladder polyps (GP) is less in our country. In this study, we aimed to determine the prevalence of gallbladder polyps and to identify risk factors of gallbladder polyps in the Erzurum region.
Materials and Methods: This study was performed with retrospectively assessment whic of abdominal ultrasonography made in the radiology clinic of Erzurum Regional Training and Research Hospital between January 2009-September 2009. GP was detected patients' files were reviewed. Data were collected regarding the patients’ gender, age, serum lipid levels, number and diameter of gallbladder polyps, gallstones and hepatosteatosis. As a control group was taken from people who age and sex matched subjects consecutively admitted to hospital for check-ups from147 healthy people.
Results: GP was detected 132 (1.75%) of 7562 patients. Of the GP subjects, 85 (64.4%) were women and 47 (35.6%) were men with a mean age of 46.79±15.39 years. Abdominal ultrasound was performed to 7562 people. 132 of these people (1.75%) was detected gallbladder polyp. Mean polyp size 5.38 mm (1.5-26 mm) was found to be. Between Low serum HDL, high serum LDL, high serum total cholesterol levels, hepatosteatosis and gallbladder polyps were statistically significant difference (p<0.05). There was no statistically significant difference between GP and serum triglyceride levels (p>0.05).
Conclusion: In this study, prevalence of gallbladder polyps was found 1.75 % in large patient populations in the Erzurum region and gallbladder polyps were frequently detected after 40 years of age. There was relationship between the female gender, age, high blood total and LDL cholesterol, low blood HDL cholesterol and gallbladder polyps.
Key words: Gallbladder polyps, ultrasonography
Özet
Amaç: Safra kesesi polipleri genellikle ultrasonografi ya da kolesistektomi sonrasında rastlantısal olarak tespit edilirler. Ülkemizde safra kesesi sıklığı ile ilgili veriler yetersizdir. Bu çalışmadaki amacımız Erzurum bölgesinde safra kesesi polip sıklığını belirlemek ve risk faktörlerini araştırmaktı.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ocak 2009- Eylül 2009 tarihleri arasında Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji kliniğinde yapılan batın ultrasografilerin retrospektif olarak değerlendirilmesiyle yapıldı. Safra kesesi polipi tespit edilen hastaların cinsiyet, yaş, serum lipit düzeyleri, safra kesesi poliplerinin sayı ve çapları, safra taşı ve hepatosteatoz varlığı tespit edilerek kaydedildi. Kontrol grubu olarak yaş ve cinsiyet ile uyumlu bilinen kronik hastalığı olmayan ve check-up amaçlı hastaneye başvuran ardışık 147 sağlıklı kişi alındı.
Bulgular: Toplam 7562 hastanın 132’sinde (%1.75) safra kesesi polipi saptandı. Safra kesesi polipi saptanan hastaların 85 (%64.4)’i kadın, 47 (%35.6)’si erkek olup yaş ortalaması 46.79±15.39 idi. Ortalama polip büyüklüğü 5.38 mm (1.5-26 mm) olarak tespit edildi. Düşük HDL, yüksek LDL, yüksek total kolesterol düzeyleri ve hepatosteatoz ile safra kesesi polipleri arasında ilişki saptandı (p<0.05). Serum trigliserit düzeyi ile safra kesesi polipi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0.05)
Sonuç: Bu çalışmada geniş hasta popülasyonunda Erzurum çevresinde erişkinlerde safra kesesi polip sıklığını %1.75 ve safra kesesi polipi görülme yaşının genellikle 40 yaşından sonra olduğu saptandı. Ayrıca safra kesesi polipi ile kadın cinsiyet, yaş, yüksek LDL ve total kolesterol, düşük HDL kolesterol ve hepatosteatoz arasında ilişkili olduğu tespit edildi.
Anahtar kelimeler: Safra kesesi polibi, ultrasonografi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Dahili Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Mart 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011Cilt: 33 Sayı: 1 |