Abstract
Aim. Fibrin glue is used as a tissue adhesive and local haemostatic agent during intranasal surgeries and it also causes mechanical fastening of tissue repairing procedure. Fibrin glue is generally considered highly biocompatible and adhesive to tissue surfaces, but it has very low cohesive strength. The aim of this study was to assess the histopathological effects of fibrin glue in maxillary sinus mucosa in the animal model. Method. Ten Wistar albino rats were used. The fibrin glue used for the present study was a fibrinogen-based compound with double sealant components. Ten rats were anaesthetized with ketamine HCl, then the fibrin glue was applied in the left maxillary sinus, and sterile saline solution was injected in the right maxillary sinus. On postoperative day 21, the animals were euthanatized and maxillary sinus mucosa was resected for histopathological examination. Fibroblast proliferation, vascular proliferation, fibrosis, and inflammatory cell infiltration were scored from zero to three and the ratios of edema and necrosis were reported. Results. There were no significant differences in fibroblast proliferation, vascular proliferation, fibrosis, and inflammatory cell infiltration scores and the ratios of edema and necrosis between the saline and fibrin glue groups. Conclusions. Our findings support the use of fibrin glue for sinus surgery. But the surgeon should be aware of the fact that it has a potential to cause inflammatory changes.
Keywords: Fibrin glue, maxillary sinus mucosa, histopathological findings, animal model, surgical material.
Özet
Giriş. İntranazal cerrahilerde fibrin glue doku yapıştırıcısı ve lokal hemostatik ajan ve doku yenilenmesini mekanik olarak hızlandıran bir ajan olarak kullanılmaktadır. Fibrin glue’nun biyouyumluğu genellikle yüksek olarak kabul edilir ve doku yüzeyleri için yapışkan olmakla birlikte yapışkan gücü çok düşüktür. Bu çalışmada fibrin glue’nun maksiller sinüs mukozası üzerindeki histopatolojik etkisinin rat modelinde gösterilmesi amaçlanmıştır. Yöntem. Bu çalışmada 10 Wistar albino rat kullanılmıştır. Fibrin glue bu çalışmada bir fibrinojen tabanlı çift bileşenli dolgu materyali olarak kullanıldı. Ratlara ketamin HCl ile genel anestezi uygulandıktan sonra sol maksiller sinüslerine fibrine glue ve sağ maksiller sinüslerine steril salin solusyonu enjekte edildi. Postoperatif 21. günde ratlara ötenazi uygulandıktan sonra maksiller sinüs mukozası histopatolojik inceleme için cerrahi olarak çıkartıldı. Fibroblast profilerasyonu, fibrozis, vasküler proliferasyon ve inflamatuar hücre infiltrasyonu 0-3 arasında skorlanırken ödem ve nekrozis yüzde olarak tespit edildi. Bulgular. Fibrin glue ve saline uygulanan iki grup arasında fibroblast proliferasyonu, vasküler proliferasyon, fibrozis ve enflamatuvar hücre infiltrasyonu skorları ve ödem ve nekrozis oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuçlar. Elde ettiğimiz bulgular maksiller sinüs cerrahinde fibrine glue’nun güvenli bir şekilde kullanılabileceğini desteklemekle birlikte bu maddenin mukozal yüzeylerde inflamatuar değişikliklere neden olan bir potansiyelinin olabildiğini hekimlerin daima akılda tutması gerektiği kanısındayız.
Anahtar sözcükler: Fibrin glue, maksiller sinüs mukozası, histopatolojik bulgular, hayvan deneyleri, cerrahi materyal
Giriş. İntranazal cerrahilerde fibrin glue doku yapıştırıcısı ve lokal hemostatik ajan ve doku yenilenmesini mekanik olarak hızlandıran bir ajan olarak kullanılmaktadır. Fibrin glue’nun biyouyumluğu genellikle yüksek olarak kabul edilir ve doku yüzeyleri için yapışkan olmakla birlikte yapışkan gücü çok düşüktür. Bu çalışmada fibrin glue’nun maksiller sinüs mukozası üzerindeki histopatolojik etkisinin rat modelinde gösterilmesi amaçlanmıştır. Yöntem. Bu çalışmada 10 Wistar albino rat kullanılmıştır. Fibrin glue bu çalışmada bir fibrinojen tabanlı çift bileşenli dolgu materyali olarak kullanıldı. Ratlara ketamin HCl ile genel anestezi uygulandıktan sonra sol maksiller sinüslerine fibrine glue ve sağ maksiller sinüslerine steril salin solusyonu enjekte edildi. Postoperatif 21. günde ratlara ötenazi uygulandıktan sonra maksiller sinüs mukozası histopatolojik inceleme için cerrahi olarak çıkartıldı. Fibroblast profilerasyonu, fibrozis, vasküler proliferasyon ve inflamatuar hücre infiltrasyonu 0-3 arasında skorlanırken ödem ve nekrozis yüzde olarak tespit edildi. Bulgular. Fibrin glue ve saline uygulanan iki grup arasında fibroblast proliferasyonu, vasküler proliferasyon, fibrozis ve enflamatuvar hücre infiltrasyonu skorları ve ödem ve nekrozis oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuçlar. Elde ettiğimiz bulgular maksiller sinüs cerrahinde fibrine glue’nun güvenli bir şekilde kullanılabileceğini desteklemekle birlikte bu maddenin mukozal yüzeylerde inflamatuar değişikliklere neden olan bir potansiyelinin olabildiğini hekimlerin daima akılda tutması gerektiği kanısındayız
Fibrin glue maksiller sinüs mukozası histopatolojik bulgular hayvan deneyleri cerrahi materyal
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Cerrahi Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Mayıs 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011Cilt: 33 Sayı: 3 |