Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Süt ve süt ürünlerinde BRUCELLA SPP’nin araştırılması ve BRUCELLA MELITENSIS ile BRUCELLA ABORTUS’un kefirde yaşamı

Yıl 2020, Cilt: 42 Sayı: 2, 145 - 151, 21.07.2020
https://doi.org/10.7197/cmj.vi.637835

Öz

Bruselloz ülkemizde sık görülen bir hastalıktır ve halk sağlığı, hayvan endüstrisi ve ekonomik kayıplar yönünden güncelliğini koruyan önemli zoonotik bir enfeksiyondur.
Bu çalışmanın amacı, çiğ süt ile paketsiz ve etiketsiz süt ürünlerinin Brucella Ig G pozitifliğini belirlemekti. Bu çalışmada, 250 çiğ süt, 100 beyaz peynir, 50 tereyağı ve 50 yoğurt örneği içeren toplam 450 örnek, Brucella IgG pozitifliği yönünden ELISA yöntemi ile incelendi. Sivas il merkezi ve çevre köylerinden elde edilen 150 çiğ süt örneğinin 85'i (% 56,6), Tokat il merkezindeki sütçülerden ve Tokat'ın Reşadiye ve Pazar ilçelerinden elde edilen 100 çiğ süt örneğinin 32'si (% 32) Brucella spp. yönünden pozitif bulunmuştur. Sivas il merkezinde toplanan 50 beyaz peynir örneğinden 2'si (% 4) ve Tokat il merkezinde toplanan 50 beyaz peynir örneğinden 9'u (% 18) Brucella spp. yönünden pozitif bulunmuştur. Yoğurt ve tereyağı numunelerinin hiçbirinde Brucella Ig G antikorları yönünden pozitiflik saptanamamıştır.
Ek olarak bu çalışmada 3 farklı kaynaktan (A, B markası ve ev yapımı) elde edilen kefirde farklı bakteri yoğunluğunda hazırlanan Brucella melitensis ve Brucella abortus bakterilerinin yaşam süreleri incelenmiştir. A ve B marka kefirlerde bakteriler 0-72 saat arasında yaşarken, ev yapımı kefir içerisinde 0-24 saat arasında yaşamıştır. Süre sonunda üreme gözlenmemiştir.
Bu çalışma Sivas ve Tokat illerinde süt ve süt ürünlerinde Brucella Ig G pozitifliği gösterilmiştir ve süt ve süt ürünleri Bruselloz için bir risk oluşturabilir. Ayrıca, probiyotik fermente süt içeceği kefirde Brucella’nın 3 güne kadar canlı kalabildiği ve kefirin Brucella’nın üremesini baskıladığı gösterilmiştir.

Destekleyen Kurum

Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi

Proje Numarası

T-451

Teşekkür

Bu çalışmayı destekleyen Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'ne teşekkür ediyoruz.

Kaynakça

  • 1- Mirnejad R, Jazi FM, Mostafaei S, Sedighi M. Epidemiology of brucellosis in Iran: a comprehensive systematic review and meta-analysis study Microb. Pathog. 2017; 109, 239-47
  • 2- Dean AS, Crump L, Greter H, Schelling E, Zinsstag J. Global burden of human brucellosis: a systematic review of disease frequency. PLoS Negl. Trop. Dis. 2012; 6 (10).
  • 3- Mathew C, Stokstad M, Johansen TB, Godfroid J et al. First isolation, identification, phenotypic and genotypic characterization of Brucella abortus biovar 3 from dairy cattle in Tanzania, BMC Veterinary Research. 2015; 11:156
  • 4- Rowe MT. Brucella – problems with dairy products. Encyclopedia of food microbiology. 2014; 340-3
  • 5- Musallam II, Abo-Shehada MN, Hegazy YM, Holt HR, Guitian FJ. Guitian Systematic review of brucellosis in the Middle East: disease frequency in ruminants and humans and risk factors for human infection Epidemiol. Infect. 2016;144 (4), 671-85.
  • 6- Tekin R, Karakoç ZÇ, Demirpençe Ö et al. Retrospective analysis of 286 brucellosis cases in the southeast of Turkey. 2012; J Clin Exp Invest. 2012; 3:335-9.
  • 7- Guler S, Kokoglu OF, Ucmak H et al. Human brucellosis in Turkey: different clinical presentations. J Infect Dev Ctries. 2014; 8:581-8.
  • 8- Altun SK, Yiğin A, Gürbilek SE et al. An enzyme-linked immunosorbent assay for brucella specific antibody and real-time PCR for detecting Brucella Spp. in milk and cheese in Şanliurfa, Turkey. Pak Vet J. 2017; 37(1): 39-42.
  • 9- Ünsal A, Alpat A, Tözün M, Arslantaş D, Tırpan K. Sivrihisar’da (Eskişehir) bruselloz yaygınlığı. Türk Mikrobiyol Cem Derg. 2007; 37(1): 19-25.
  • 10- Alton GG, Forsyth JRL. Chapter 28 Brucella, Medical Microbiology. 4th edition. Baron S, editor. Galveston (TX): University of Texas Medical Branch at Galveston; 1996.
  • 11- Franco MP, Mulder M, Gilman RH, Smits HL. Human brucellosis. Lancet Infect Dis. 2007;7(12):775-86.
  • 12- Moreno E, Moriyo I. The Genus Brucella. Dworkin, M., Falkow, S., Rosenberg, E., Schleifer, K., H., Stackebrandt (Ed.) Third Edition, A Handbook on the Biology of Bacteria; Proteobacteria: Alpha and beta Subclasses, Chapter 3.1.16, 2006; 5: 315-456.
  • 13- Godfroid J. Brucellosis in livestock and wildlife: zoonotic diseases without pandemic potential in need of innovative one health approaches. Arch Public Health. 2017; 75: 34
  • 14- Yüce A, Çavuş SA. Türkiye’de Brusellozis: Genel Bakış. Klimik Dergisi. 2006; 19 (3) : 87-97.
  • 15- Hamdy MER, Amin AS. Detection of Brucella species in the milk of infected cattle, sheep, goats and camels by PCR. Vet J. 2002; 163(3): 299-305.
  • 16- Rock KT, Mugizi DR, Ståhl K, Magnusson U, Boqvist S. The milk delivery chain and presence of Brucella spp. antibodies in bulk milk in Uganda. Trop Anim Health Prod. 2016; 48:985–94
  • 17- Wareth G, Melzer F, Elschner MC, Neubauer H, Roesler U. Detection of Brucella melitensis in bovine milk and milk products from apparently healthy animals in Egypt by real-time PCR. J Infect Dev Ctries. 2014; 8(10):1339-43
  • 18- Adıgüzel A, Güllüce M, Algur ÖF. Erzurum'a Bağlı Bazı Köylerden Toplanan Süt Örneklerinde Brucella abortus Antikorlarının ELISA ile Araştırılması. İnfeksiyon Dergisi. 2004;18(2) :187-91.
  • 19- Türütoğlu H, Mutluer M, Uysal Y. Burdur Yöresinde Toplanan Sütlerin Brucella İnfeksiyonu Yönünden Araştırılması. Turk J. Vet Anim Sci. 2003;27: 1003-9.
  • 20- Karadal F, Onmaz NE, Bağcı C. Niğde ilinde satışa sunulan koyun-keçi sütü ve peynirlerinde Brucella melitensis ve biyotiplerinin araştırılması. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2016; 13(2):101-8.
  • 21- Kalender H, Özcan C, Arslan N. Taze tulum peynirlerinden Brucella izolasyonu, Türk Mikrobiyal Cem. Derg. 2001; 31: 184-6.
  • 22- Ataş M, Poyraz Ö, Alim A, Ataş AD, Çelik A. Sivas İl Merkezinde Satışa Sunulan Taze ve Salamura Beyaz Peynirlerin Brucella Bakterileri Yönünden İncelenmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi. 2007; 64 (2): 9-14.
  • 23- Alim A, Tomul DZ. Sivas İl Merkezindeki Semt Pazarlarında Satılan Taze Peynirlerin Brucella Yönünden Araştırılması. Mikrobiyol Bült. 2005; 39(2): 219-223.
  • 24- Erdoğdu S, Abay S, Aydın F. Çiğ Süt ve Peynirlerden Brucella spp. İzolasyonu ve Elde Edilen İzolatların Fenotipik ve Moleküler Yöntemler ile Biyotiplendirilmesi Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2018; 15(2): 94-102
  • 25-Taşçı F, Kaymaz Ş. Ankara’da Tüketime Sunulan Mutfaklık Tereyağı, Krema ve Krem Şantili Pastaların Brucella spp. Yönünden İncelenmesi. Fırat Üniversitesi, Sağ. Bil. Vet. Derg. 2009; 23(1):05-08.
  • 26- Ito A, Sato Y, Kudo S. The Screening of Hydrogen Peroxide-Producing Lactic Acid Bacteria and Their Application to Inactivating Psychrotrophic Food-Borne Pathogens. Curr Microbiol. 2003; 47(3):231-6.
  • 27- Chifiriuc MC, Cioaca AB, Lazar V. In vitro assay of the antimicrobial activity of kephir against bacterial and fungal strains. Anaerobe. 2011;17:433–435.
  • 28- Rodrigues KL, Caputo LR, Carvalho JC, Evangelista J, Schneedorf JM. Antimicrobial and healing activity of kefir and kefiran extract. Int J Antimicrob Agents. 2005;25:404–408.

Investigation of BRUCELLA SPP in milk and dairy products and lifespan of BRUCELLA MELITENSIS and BRUCELLA ABORTUS in kefir

Yıl 2020, Cilt: 42 Sayı: 2, 145 - 151, 21.07.2020
https://doi.org/10.7197/cmj.vi.637835

Öz

Brucellosis is common disease in our country and it is an important zoonotic infection that is up to date in terms of public health, animal industry and economic losses.
The aim of this study was to determine Brucella IgG positivity of raw milk and dairy products purchased non-packed and non-labelled. In this study, a total of 450 samples including 250 raw milk, 100 white cheese, 50 butter and 50 yoghurt samples were investigated by ELISA method for Brucella IgG positivity. 85 (56.6 %) of 150 raw milk samples obtained from Sivas province center and surrounding villages, 32 (32 %) of 100 raw milk samples obtained from the milk deliverers of Tokat province center and Reşadiye and Pazar districts of Tokat were detected positive for Brucella spp. 2 (4 %) of 50 white cheese samples collected in Sivas province center and 9 (18 %) of 50 white cheese samples collected in Tokat province center were positive for Brucella spp. None of the yoghurt and butter samples were positive for Brucella IgG antibodies
Additionally, in this study, the survival time of Brucella melitensis and Brucella abortus bacteria prepared in different bacterial density in kefir obtained from 3 different sources (A, B brand and homemade) were investigated. Bacteria in A and B brand kefir lived between 0-72 hours, while homemade kefir lived between 0-24 hours. No reproduction was observed at the end of the period. This study investigated Brucella Ig G positivity in milk and dairy products in Sivas and Tokat provinces and milk and dairy products may pose a risk for Brucellosis. Additionally, it was observed that Brucella could survive up to 3 days in probiotic fermented milk drink Kefir and the kefir suppresses Brucella growth.

Proje Numarası

T-451

Kaynakça

  • 1- Mirnejad R, Jazi FM, Mostafaei S, Sedighi M. Epidemiology of brucellosis in Iran: a comprehensive systematic review and meta-analysis study Microb. Pathog. 2017; 109, 239-47
  • 2- Dean AS, Crump L, Greter H, Schelling E, Zinsstag J. Global burden of human brucellosis: a systematic review of disease frequency. PLoS Negl. Trop. Dis. 2012; 6 (10).
  • 3- Mathew C, Stokstad M, Johansen TB, Godfroid J et al. First isolation, identification, phenotypic and genotypic characterization of Brucella abortus biovar 3 from dairy cattle in Tanzania, BMC Veterinary Research. 2015; 11:156
  • 4- Rowe MT. Brucella – problems with dairy products. Encyclopedia of food microbiology. 2014; 340-3
  • 5- Musallam II, Abo-Shehada MN, Hegazy YM, Holt HR, Guitian FJ. Guitian Systematic review of brucellosis in the Middle East: disease frequency in ruminants and humans and risk factors for human infection Epidemiol. Infect. 2016;144 (4), 671-85.
  • 6- Tekin R, Karakoç ZÇ, Demirpençe Ö et al. Retrospective analysis of 286 brucellosis cases in the southeast of Turkey. 2012; J Clin Exp Invest. 2012; 3:335-9.
  • 7- Guler S, Kokoglu OF, Ucmak H et al. Human brucellosis in Turkey: different clinical presentations. J Infect Dev Ctries. 2014; 8:581-8.
  • 8- Altun SK, Yiğin A, Gürbilek SE et al. An enzyme-linked immunosorbent assay for brucella specific antibody and real-time PCR for detecting Brucella Spp. in milk and cheese in Şanliurfa, Turkey. Pak Vet J. 2017; 37(1): 39-42.
  • 9- Ünsal A, Alpat A, Tözün M, Arslantaş D, Tırpan K. Sivrihisar’da (Eskişehir) bruselloz yaygınlığı. Türk Mikrobiyol Cem Derg. 2007; 37(1): 19-25.
  • 10- Alton GG, Forsyth JRL. Chapter 28 Brucella, Medical Microbiology. 4th edition. Baron S, editor. Galveston (TX): University of Texas Medical Branch at Galveston; 1996.
  • 11- Franco MP, Mulder M, Gilman RH, Smits HL. Human brucellosis. Lancet Infect Dis. 2007;7(12):775-86.
  • 12- Moreno E, Moriyo I. The Genus Brucella. Dworkin, M., Falkow, S., Rosenberg, E., Schleifer, K., H., Stackebrandt (Ed.) Third Edition, A Handbook on the Biology of Bacteria; Proteobacteria: Alpha and beta Subclasses, Chapter 3.1.16, 2006; 5: 315-456.
  • 13- Godfroid J. Brucellosis in livestock and wildlife: zoonotic diseases without pandemic potential in need of innovative one health approaches. Arch Public Health. 2017; 75: 34
  • 14- Yüce A, Çavuş SA. Türkiye’de Brusellozis: Genel Bakış. Klimik Dergisi. 2006; 19 (3) : 87-97.
  • 15- Hamdy MER, Amin AS. Detection of Brucella species in the milk of infected cattle, sheep, goats and camels by PCR. Vet J. 2002; 163(3): 299-305.
  • 16- Rock KT, Mugizi DR, Ståhl K, Magnusson U, Boqvist S. The milk delivery chain and presence of Brucella spp. antibodies in bulk milk in Uganda. Trop Anim Health Prod. 2016; 48:985–94
  • 17- Wareth G, Melzer F, Elschner MC, Neubauer H, Roesler U. Detection of Brucella melitensis in bovine milk and milk products from apparently healthy animals in Egypt by real-time PCR. J Infect Dev Ctries. 2014; 8(10):1339-43
  • 18- Adıgüzel A, Güllüce M, Algur ÖF. Erzurum'a Bağlı Bazı Köylerden Toplanan Süt Örneklerinde Brucella abortus Antikorlarının ELISA ile Araştırılması. İnfeksiyon Dergisi. 2004;18(2) :187-91.
  • 19- Türütoğlu H, Mutluer M, Uysal Y. Burdur Yöresinde Toplanan Sütlerin Brucella İnfeksiyonu Yönünden Araştırılması. Turk J. Vet Anim Sci. 2003;27: 1003-9.
  • 20- Karadal F, Onmaz NE, Bağcı C. Niğde ilinde satışa sunulan koyun-keçi sütü ve peynirlerinde Brucella melitensis ve biyotiplerinin araştırılması. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2016; 13(2):101-8.
  • 21- Kalender H, Özcan C, Arslan N. Taze tulum peynirlerinden Brucella izolasyonu, Türk Mikrobiyal Cem. Derg. 2001; 31: 184-6.
  • 22- Ataş M, Poyraz Ö, Alim A, Ataş AD, Çelik A. Sivas İl Merkezinde Satışa Sunulan Taze ve Salamura Beyaz Peynirlerin Brucella Bakterileri Yönünden İncelenmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi. 2007; 64 (2): 9-14.
  • 23- Alim A, Tomul DZ. Sivas İl Merkezindeki Semt Pazarlarında Satılan Taze Peynirlerin Brucella Yönünden Araştırılması. Mikrobiyol Bült. 2005; 39(2): 219-223.
  • 24- Erdoğdu S, Abay S, Aydın F. Çiğ Süt ve Peynirlerden Brucella spp. İzolasyonu ve Elde Edilen İzolatların Fenotipik ve Moleküler Yöntemler ile Biyotiplendirilmesi Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2018; 15(2): 94-102
  • 25-Taşçı F, Kaymaz Ş. Ankara’da Tüketime Sunulan Mutfaklık Tereyağı, Krema ve Krem Şantili Pastaların Brucella spp. Yönünden İncelenmesi. Fırat Üniversitesi, Sağ. Bil. Vet. Derg. 2009; 23(1):05-08.
  • 26- Ito A, Sato Y, Kudo S. The Screening of Hydrogen Peroxide-Producing Lactic Acid Bacteria and Their Application to Inactivating Psychrotrophic Food-Borne Pathogens. Curr Microbiol. 2003; 47(3):231-6.
  • 27- Chifiriuc MC, Cioaca AB, Lazar V. In vitro assay of the antimicrobial activity of kephir against bacterial and fungal strains. Anaerobe. 2011;17:433–435.
  • 28- Rodrigues KL, Caputo LR, Carvalho JC, Evangelista J, Schneedorf JM. Antimicrobial and healing activity of kefir and kefiran extract. Int J Antimicrob Agents. 2005;25:404–408.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Temel Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları
Yazarlar

Ayşe Hümeyra Taşkın Kafa 0000-0002-7282-4928

Zeynep Sümer 0000-0002-1520-3359

Proje Numarası T-451
Yayımlanma Tarihi 21 Temmuz 2020
Kabul Tarihi 27 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020Cilt: 42 Sayı: 2

Kaynak Göster

AMA Taşkın Kafa AH, Sümer Z. Investigation of BRUCELLA SPP in milk and dairy products and lifespan of BRUCELLA MELITENSIS and BRUCELLA ABORTUS in kefir. CMJ. Temmuz 2020;42(2):145-151. doi:10.7197/cmj.vi.637835