Öz
Amaç: Günümüzde masa başı faaliyetlerin artması genç yetişkinlerde hareketsiz yaşam tarzına neden olmaktadır. Bu nedenle planlanan çalışmada fiziksel aktivite düzeyi ile serbest zaman memnuniyeti arasındaki ilişki incelenmiş ve fiziksel aktivite ile serbest zaman memnuniyeti üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Kesitsel tipte yapılan araştırma 130 önlisans öğrencisi üzerinde gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında verilerin elde edilmesinde sosyodemografik veri formu ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği kısa formu ile Serbest Zaman Tatmin Ölçeği uzun formu kullanıldı. Sonuçlar %95 güven aralığında ve p˂0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi.
Bulgular: Araştırma örneklemini oluşturan öğrencilerin %79,2’sini kadın öğrenciler oluşturdu. Öğrencilerin %11,54’ünün düşük, %45,38’inin orta ve %43,08’inin yüksek fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu ortaya kondu. Vücut kitle indeksi ile fiziksel aktivite arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı(p>0,05). Boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve cinsiyet fiziksel aktivite düzeyini etkileyen faktörler olarak belirlendi. Erkek öğrencilerde fiziksel aktivite düzeyinin anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı(p<0,05). Serbest Zaman Tatmin Ölçeği’ne göre öğrencilerin ortalama puanı 87,97±8,91 olarak elde edildi. Obez öğrencilerde serbest zaman memnuniyet oranı daha yüksek bulundu. Öğrencilerin Serbest Zaman Tatmin Ölçeği ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği toplam puanları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptandı(r=-0,180, p<0,05).
Sonuç: Araştırmanın sonucuna göre meslek yüksekokulu öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ve serbest zaman memnuniyetleri yeterince yüksek değildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri doğrultusunda genç yetişkinlerde fiziksel aktiviteyi ve aktif serbest zaman aktivitelerini artırmaya yönelik adımların atılması, sağlıklı bir yaşam için önem arz etmektedir.