Özet
Amaç. Liken simpleks kronikus günlük dermatoloji pratiğinde genellikle kronik ekzema gibi değerlendirilerek tedavi edilmektedir. Bununla birlikte etyolojide temelde psikolojik faktörler yer alır. Bu çalışmamızda yaşam boyu doyum, süreklilik kaygı ve kısa dönem ankisiyetenin rolü araştırılarak hastalıkla ilgili bir davranışsal eğitimle semptomların kontrol altına alınıp alınamayacağı araştırıldı. Yöntem. Çalışmaya Dermatoloji Polikliniği’ne başvuran 21 liken simpleks kronikuslu olgu alındı. Hastalara Yaşam Doyumu Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Sürekli Kaygı Ölçeği ve Görsel Analog Skala uygulandı. Hastalara hastalıkla ilgili bir bilgi broşürü ve topikal emolyent önerilerek iki hafta sonra kontrole çağırıldı. Kontrolde görsel analog skala ve Beck ankisiyete ölçeği tekrar uygulandı. Bulgular. Yaşam Doyumu Ölçeği, Süreklilik Kaygı Ölçeği, Beck Ankisiyete Ölçeği ve görsel analog skala değerleri arasında ilk muayenede istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanamadı (p>0.05). İlk muayene ve kontrol muayenesinde Beck Ankisiyete Ölçeği değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi. Kontrolde elde edilen Beck ankisiyete değerleri daha düşük bulundu (Z: -3,204, p<0,05). İlk muayenede ve kontrol muayenesinde elde edilen görsel analog skala değerleri karşılaştırıldığında aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (Z= -3,683; p<0,05). Tedavi sonrası Beck ankisiyete puanları ve görsel analog skala puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptandı (r=0,446; p<0,05). Sonuç. Liken simpleks kronikus olgularında kısa dönemde ortaya çıkmış olan kaygı ve buna bağlı gelişen kaşıntı hissi, hastalıkla ilgili doğru ve yeterli bilgilendirmeyle azaltılabilir ve hastalığın klinik kontrolü sağlanabilir.
Anahtar sözcükler: Liken simpleks kronikus, yaşam doyumu ölçeği, süreklilik kaygı ölçeği, Beck ankisiyete ölçeği, pruritus, hasta eğitimi
Abstract
Aim. Lichen simplex chronicus in dermatology practice is often chronic and treated as chronic dermatitis. However, its etiology include psychologic factors. In this study, we investigated the role of satisfaction with life, trait anxiety and short term anxiety, and whether the impact of adequate information about the disease can control symptoms. Method. 21 patients with lichen simplex chronicus were included the study. Satisfaction with life scale, STAI-TX2, Beck anxiety inventory and visual analog scale were applied to the patients. Patients were given an information brochure about their disease and recommended an emollient. Patients were invited for control examination after two weeks. Results. There were no statistically significant correlation between satisfaction with life, STAI-TX2, Beck anxiety inventory and visual analog scale (p>0.05). There was a statistically significant different between levels of Beck anxiety in the first and control examinations (Z: -3.204, p<0.05). There was a statistically significant different between levels of visual analog scale in the first and control examination (Z= -3.683, p<0.05). There were significant correlations between beck anxiety scores and visual analog scale scores in the first and control examinations (r=0.446, p<0.05). Conclusion. In cases of lichen simplex chronicus, emerging immediately itching sensation resulted from anxiety may be reduced and controlled by accurate and sufficient information about their disease and clinical symptoms may be controlled.
Keywords: Lichen simplex chronicus, satisfaction with life scale, STAI-TX2, Beck anxiety inventory, pruritus, patient education
Lichen simplex chronicus satisfaction with life scale STAI-TX2 Beck anxiety inventory pruritus patient education
Amaç. Liken simpleks kronikus günlük dermatoloji pratiğinde genellikle kronik ekzema gibi değerlendirilerek tedavi edilmektedir. Bununla birlikte etyolojide temelde psikolojik faktörler yer alır. Bu çalışmamızda yaşam boyu doyum, süreklilik kaygı ve kısa dönem ankisiyetenin rolü araştırılarak hastalıkla ilgili bir davranışsal eğitimle semptomların kontrol altına alınıp alınamayacağı araştırıldı. Yöntem. Çalışmaya Dermatoloji Polikliniği’ne başvuran 21 liken simpleks kronikuslu olgu alındı. Hastalara Yaşam Doyumu Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Sürekli Kaygı Ölçeği ve Görsel Analog Skala uygulandı. Hastalara hastalıkla ilgili bir bilgi broşürü ve topikal emolyent önerilerek iki hafta sonra kontrole çağırıldı. Kontrolde görsel analog skala ve Beck ankisiyete ölçeği tekrar uygulandı. Bulgular. Yaşam Doyumu Ölçeği, Süreklilik Kaygı Ölçeği, Beck Ankisiyete Ölçeği ve görsel analog skala değerleri arasında ilk muayenede istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanamadı (p > 0.05). İlk muayene ve kontrol muayenesinde Beck Ankisiyete Ölçeği değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi. Kontrolde elde edilen Beck ankisiyete değerleri daha düşük bulundu (Z: -3,204, p < 0,05). İlk muayenede ve kontrol muayenesinde elde edilen görsel analog skala değerleri karşılaştırıldığında aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (Z= -3,683; p < 0,05). Tedavi sonrası Beck ankisiyete puanları ve görsel analog skala puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptandı (r=0,446; p < 0,05). Sonuç. Liken simpleks kronikus olgularında kısa dönemde ortaya çıkmış olan kaygı ve buna bağlı gelişen kaşıntı hissi, hastalıkla ilgili doğru ve yeterli bilgilendirmeyle azaltılabilir ve hastalığın klinik kontrolü sağlanabilir.
Liken simpleks kronikus yaşam doyumu ölçeği süreklilik kaygı ölçeği Beck ankisiyete ölçeği pruritus hasta eğitimi
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Medical Science Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 11, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 |