SUMMARY
Objective: Ovarian volume has a potential to be used in the indirect estimation of human ovarian reserve. The aim of this study was to determine ovarian volume measured during cesarean delivery at term pregnancy and to correlate the ovarian volume with maternal age and obstetric parameters. Method: Ovarian exploration was performed in women undergoing cesarean delivery. Each ovary was measured in three dimensions (height, width, and depth), and right and left ovarian volumes were determined using a simplified formula for a prolate ellipse. Results: Totally, 132 patients were found to be eligible for the study. Two-way ANOVA test (factors: Age groups and ovarian side) revealed significantly higher right ovarian volumes overall (p<0.05). However, we did not observe any significant interaction between side of the ovaries and the age groups (p>0.05). We also observed significant strong correlation between right and left ovarian volumes (r=0.69; p<0.05). There was no significant correlation between the right or left ovarian volumes and obstetric parameters (p>0.05). When we evaluated the left or right side separately, we found no significant difference in volumes among age groups (p>0.05). Conclusions: Cesarean delivery as an operation performed during reproductive period can be an opportunity to evaluate and to record the right and left ovarian volumes directly and correctly. Our findings support that during the time of delivery, the right ovarian volume is higher than left one. The information about the ovarian volumes may provide important information to solve future reproductive problems. In women with small sized ovaries, information about her ovarian reserve can be given before her discharge.
Keywords: Ovarian volume, cesarean delivery, ovarian reserve
ÖZET
Amaç: Yumurtalık hacmi insanlarda yumurtalık rezervinin dolaylı olarak tahmin edilmesinde kullanılma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmanın amacı term gebeliklerde sezaryen doğum esnasında ölçerek yumurtalık hacmini belirlemek ve yumurtalık hacmini anne yaşı ve obstetrik parametreler ile ilişkilendirmektedir. Yöntem: Sezaryen doğum sırasında yumurtalık gözlemi yapıldı. Her yumurtalığın üç boyutu (en, boy ve derinlik) ölçüldü ve basitleştirilmiş oval yapı formülü ile sağ ve sol yumurtalık hacimleri hesaplandı. Bulgular: Toplam olarak, 132 araştırmaya uygun hasta bulundu. İki-yönlü ANOVA testi (faktörler: Yaş grubu ve yumurtalık tarafı) genel olarak sağ yumurtalık hacminin daha büyük olduğunu gösterdi (p<0,05). Buna rağmen, yumurtalığın tarafı ile yaş grubu arasında anlamlı bir interaksiyon bulunmadı (p>0,05). Aynı zamanda, Sağ ve sol yumurtalık hacimleri arasında önemli ve güçlü bir ilişki bulundu (r=0,69; p<0,05). Sağ veya sol yumurtalık hacimleri ve obstetrik parametreler arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Sezaryen doğum üreme döneminde yapılan bir ameliyat olduğu için, sağ ve sol yumurtalık hacimlerinin doğrudan ve doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve kayıt edilmesi için iyi bir fırsat olabilir. Bulgularımız sezaryen doğum sırasında sağ yumurtalık hacminin sol yumurtalık hacmine göre daha fazla olduğunu desteklemektedir. Yumurtalık hacimlerinin bilinmesi gelecekte ortaya çıkabilecek üreme sorunlarının çözümlenmesinde önemli bilgi sağlayabilir. Yumurtalık hacimleri küçük olan kadınlara yumurtalık rezervi konusunda taburcu edilmeden önce bilgilendirme yapılabilir.
Anahtar sözcükler: Yumurtalık hacmi, sezaryen doğum, yumurtalık rezervi
Amaç: Yumurtalık hacmi insanlarda yumurtalık rezervinin dolaylı olarak tahmin edilmesinde kullanılma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmanın amacı term gebeliklerde sezaryen doğum esnasında ölçerek yumurtalık hacmini belirlemek ve yumurtalık hacmini anne yaşı ve obstetrik parametreler ile ilişkilendirmektedir. Yöntem: Sezaryen doğum sırasında yumurtalık gözlemi yapıldı. Her yumurtalığın üç boyutu (en, boy ve derinlik) ölçüldü ve basitleştirilmiş oval yapı formülü ile sağ ve sol yumurtalık hacimleri hesaplandı. Bulgular: Toplam olarak, 132 araştırmaya uygun hasta bulundu. İki-yönlü ANOVA testi (faktörler: Yaş grubu ve yumurtalık tarafı) genel olarak sağ yumurtalık hacminin daha büyük olduğunu gösterdi (p < 0,05). Buna rağmen, yumurtalığın tarafı ile yaş grubu arasında anlamlı bir interaksiyon bulunmadı (p > 0,05). Aynı zamanda, Sağ ve sol yumurtalık hacimleri arasında önemli ve güçlü bir ilişki bulundu (r=0,69; p < 0,05). Sağ veya sol yumurtalık hacimleri ve obstetrik parametreler arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p > 0,05). Sonuç: Sezaryen doğum üreme döneminde yapılan bir ameliyat olduğu için, sağ ve sol yumurtalık hacimlerinin doğrudan ve doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve kayıt edilmesi için iyi bir fırsat olabilir. Bulgularımız sezaryen doğum sırasında sağ yumurtalık hacminin sol yumurtalık hacmine göre daha fazla olduğunu desteklemektedir. Yumurtalık hacimlerinin bilinmesi gelecekte ortaya çıkabilecek üreme sorunlarının çözümlenmesinde önemli bilgi sağlayabilir. Yumurtalık hacimleri küçük olan kadınlara yumurtalık rezervi konusunda taburcu edilmeden önce bilgilendirme yapılabilir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Surgical Science Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 27, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 |