Özet
Amaç. Bu çalışmanın amacı; uyuşturucu madde suçları nedeniyle 1998-2005 yılları arasında Türkiye’de ağır ceza mahkemelerinde açılmış olan davalarda sanıkların yaş, cinsiyet, suç sıklığı ve yıllar içerisindeki değişimini değerlendirmek, elde edilen verileri diğer çalışmalarla karşılaştırmaktır. Yöntem. Bu çalışmada Adalet Bakanlığı’ndan temin edilen 1998-2005 yılları arasında ağır ceza mahkemelerinde uyuşturucu madde suçları nedeniyle açılmış olan dava ve sanık verileri ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2007 yılı nüfus verileri kullanılmıştır. Bu kapsamda elde edilen veriler Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) teknolojisinin de kullanımı ile değerlendirilmiş ve sonuçlar yine CBS’nin harita tasarım ve sunum araçları kullanılarak görselleştirilmiştir. Bulgular. Bu çalışmada elde edilen verilere göre; uyuşturucu madde suçu işleyenlerin büyük çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu bu suç nedeniyle yargılanan sanık sayısının sürekli artış gösterdiği, uyuşturucu madde satma suçunun ticaretin yoğun olduğu sınır bölgelerde, liman şehirlerinde ve büyük şehirlerde daha yoğun olarak gözlendiği, kullanma suçunun ise genellikle turizm bölgelerinde ve büyük şehirlerde daha sık olarak gözlendiği tespit edilmiştir. Sonuç. Uyuşturucu kullanımı ile mücadelenin Türkiye'nin kıyı bölgelerini hedef alması gerekirken, sınır bölgelerinde ise kaçakçılılıkla mücadelenin öne çıkarılması gerekmektedir.
Anahtar sözcükler: Uyuşturucu, madde bağımlılığı, suç, istatistik, Türkiye
Abstract
Aim. The aims of this study were to evaluate cases and offenders between 1998-2005 in terms of ages, gender, frequency, over the years to changes in the evaluation, the data obtained in other countries and our country has been in previous studies to compare. Method. In this study, obtained from the Ministry of Justice between the years 1998-2005 in criminal court because of drug crimes and the defendant opened the proceedings with the data of 2007 the population of Turkey Statistics Institute data were used. In this context, collected data was evaluated by the use of Geographical Information Systems (GIS) Technology and evaluation results were presented by using mapping and display tools of GIS. Results. In this study, the data obtained according to the drug offender who the majority of the men, the number of defendants continuously increased the drug selling crime trade intensive, border areas, port cities and in major cities more intense as observed, use of crime is where tourism is often intense and more intense as observed in major cities have been identified. Conclusion. Fight against drug use needs to be the target of Turkey's coastal regions, while the smugglers in the border area needs to be highlighted struggle.
Keywords: Drug, drug addicton, crime, statistics, Turkey
Amaç. Bu çalışmanın amacı; uyuşturucu madde suçları nedeniyle 1998-2005 yılları arasında Türkiye’de ağır ceza mahkemelerinde açılmış olan davalarda sanıkların yaş, cinsiyet, suç sıklığı ve yıllar içerisindeki değişimini değerlendirmek, elde edilen verileri diğer çalışmalarla karşılaştırmaktır. Yöntem. Bu çalışmada Adalet Bakanlığı’ndan temin edilen 1998-2005 yılları arasında ağır ceza mahkemelerinde uyuşturucu madde suçları nedeniyle açılmış olan dava ve sanık verileri ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2007 yılı nüfus verileri kullanılmıştır. Bu kapsamda elde edilen veriler Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) teknolojisinin de kullanımı ile değerlendirilmiş ve sonuçlar yine CBS’nin harita tasarım ve sunum araçları kullanılarak görselleştirilmiştir. Bulgular. Bu çalışmada elde edilen verilere göre; uyuşturucu madde suçu işleyenlerin büyük çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu bu suç nedeniyle yargılanan sanık sayısının sürekli artış gösterdiği, uyuşturucu madde satma suçunun ticaretin yoğun olduğu sınır bölgelerde, liman şehirlerinde ve büyük şehirlerde daha yoğun olarak gözlendiği, kullanma suçunun ise genellikle turizm bölgelerinde ve büyük şehirlerde daha sık olarak gözlendiği tespit edilmiştir. Sonuç. Uyuşturucu kullanımı ile mücadelenin Türkiye'nin kıyı bölgelerini hedef alması gerekirken, sınır bölgelerinde ise kaçakçılılıkla mücadelenin öne çıkarılması gerekmektedir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Medical Science Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 11, 2010 |
Published in Issue | Year 2010Volume: 32 Issue: 1 |