BibTex RIS Cite

Ticari olarak satılan kekik ve nane uçucu yağlarının antimikrobiyal aktiviteleri

Year 2010, Volume: 32 Issue: 4, 281 - 286, 08.06.2010

Abstract

Özet

Amaç. Çalışmamızda ticari olarak satın alınan kekik ve nane uçucu yağlarının, klinik önem taşıyan bakteriler ve maya kökenleri üzerine olan antimikrobiyal etkilerinin karşılaştırmalı olarak araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem. Kekik ve nane uçucu yağlarının 21 bakteri ve 7 maya kökeni üzerindeki antimikrobiyal etkinliği, disk difüzyon yöntemi kullanılarak test edilmiş ve araştırmanın verileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular.  Kekik yağı Pseudomonas aeruginosa hariç test edilen mikroorganizmalara karşı güçlü antimikrobiyal etkinlik göstermiştir. Nane yağı test edilen pek çok mikroorganizmaya karşı kekik yağından daha az antimikrobiyal etkinlik göstermiştir. Her iki yağında çalışmada kullanılan maya kökenlerine karşı oldukça etkili olduğu görülmüştür. Sonuç. Kekik uçucu yağı, nane yağına göre daha güçlü antimikrobiyal etkinliğe sahiptir. Kekik ve nanenin inhibisyon bölge çapları karşılaştırıldığında oluşan farklılık önemli bulunmuştur. Bitkisel uçucu yağlar antimikrobiyal etkileri sebebiyle, gıda, kozmetik endüstrisi ve tıbbi kullanımlarda alternatif olmaya adaydır.

Anahtar sözcükler: Kekik yağı, Nane yağı, Antimikrobiyal etki

 

Abstract

Aim. We aimed to investigate and compare the antimicrobial effects of commercially bought thyme and mint volatile oils over the clinically important bacteria and the roots of yeast. Method. The antimicrobial activity of the thyme oil and mint oil over 21 bacteria and 7 yeast sources were tested by using the disc diffusion method.Then the data were evaluated statistically. Results. The thyme oil shows a strong antimicrobial activity against the tested microorganisms except for Pseudomonas aeroginosa. The mint oil shows less microbial activity against the microorganisms that are tested than the thyme oil. Both of these oils are quite effective against the yeast sources used in this study. Conclusion. The thyme oil has stronger antimicrobial activity than the mint oil. There is a significant difference between the thyme and the mint oil by means of their inhibition scales.. Herbal volatile oils are candidates to be alternatives in food and cosmetics industry and also in medical applications due to their antimicrobial effects.

Key words: Thyme oil, Mint oil, Antimicrobial effect

References

  • Toroğlu S, Çenet M. Tedavi amaçlı kullanılan bazı bitkilerin kullanım alanları ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi için kullanılan metodlar. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 2006; 9: 12-20.
  • Benli M, Yiğit N. Ülkemizde yaygın kullanımı olan kekik (Thymus vulgaris) bitkisinin antimikrobiyal aktivitesi. Orlab On-line Mikrobiyoloji Dergisi 2005; 03:1-8.
  • Güler T, Dalkılıç B. Aromatik Bitkilerin Organik (Ekolojik) Hayvancılıkta Kullanım imkânı. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları. 2005; 13-7.
  • Bulut Y. Manavgat (Antalya) Yöresinin Faydalı Bitkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek lisans tezi 2006; 67-9.
  • Coşkun F. Gıdalarda bulunan doğal koruyucular. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2006; 27-33.
  • Alma MH, Mavi A, Yıldırım A, Digrak M, Hirata T.. Screening chemical composition and in vitro antioxidant and antimicrobial activities of the essential oils from Origanum syriacum L.growing in Turkey. Biol Pharm Bull. 2003; 26: 1725-9.
  • Sivropoulou A, Papanikolaou E, Nikolaou C, Kokkini S, Lanaras T, Arsenakis M. Antimicrobial and cytotoxic activities of Origanum essential oils. J Agric Food Chem.1996; 44: 1202-5.
  • Helander IM, Alakomi HL, Latva-Kala K, Mattila-Sandhom T, Pol I, Smid EJ, Gorris LGM, von Wright A. Characterization of the action of selected essential oil components on gram negative bacteria. J Agric Food Chem. 1998; 46:3590-5.
  • Lambert R, Skandamis PN, Coote P, Nychas GJ. A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. J Appl Microbiol. 2001; 91: 453-62.
  • Özgüven M, Kırıcı S. Farklı ekolojilerde Nane (Mentha) türlerinin verim ile uçucu yağ oran ve bileşenlerinin araştırılması. Turk J Agric For. 1999; 23:465- 72.
  • Chan KK. Quantitation of monoterpenoid compounds with potential medicinal use inbiological fluids. J Chromatogr A. 2001; 936: 47-57.
  • Bilgehan H. Antimikrobikler ve Mikroorganizmalar. Klinik Mikrobiyolojik Tanı. Barış Yayınları Fakülteler Kitabevi III. Baskı. 2002; 145-86.
  • Aydın DM.Bazı Tıbbi Bitki ve Baharatların Gıda Patojenleri Üzerine Antibakteriyel Etkisinin Araştırılması. Kafkas Üniversitesi Vet. Fak. Derg. 2008; 14:83-7.
  • Nalbantbaşı Z, Gölcü A. Kahramanmaraş Yöresine ait Şifalı Bitkilerin Antimikrobiyal Aktiviteleri. KSÜ Doğa Bil. Derg. 2009; 12:1-8.
  • Panizzi L, Flamini G, Cioni PL ve ark. Composition and antimicrobial properties of essential oils of four Mediterranean Lamiaceae. J Ethnopharmacol. 1993; 39:167–70.
  • Dorman HJ, Deans SG. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol.2000; 88: 308-16.
  • Marino m, Bersani C, Comi G. Antimicrobial activity of the essential oils of Thymus vulgaris L. Measured using a bioimpedometric method. J Food Prot. 1999; 62:1017-23.
  • O’Gara E, Hill DJ, Maslin DJ. Activities of garlic oil, garlic powder, and their diallyl constituents against Helicobacter pylori. Appl Environ Microbiol. 2000;66: 2269-73.
  • Burt SA, Reinders RD. Antibacterial activity of selected plant essential oils against Escherichia coli O157:H7. Lett Appl Microbiol. 2003; 36:162-7.
  • Akgül A, Kıvanç M. Sensitivity four foodborne moulds to essential oils from Turkish spices, herbs, and citrus peel. J Sci Food Agric.1989; 47: 129-32.
  • Duru ME, Oztürk M, Uğur A, Ceylan O. The constituents of essential oil and in vitro antimicrobial activity of Micromeria cilicica from Turkey. J Ethnopharmacol. 2004; 94:43-8.
  • Tepe B, Sokmen M, Sokmen A, Daferera D, Polissiou M. Antimicrobial and antioxidative activity of the essential oil and various extracts of Cyclotrichium origanifolium (Labill.) Manden.&Scheng. J Food Eng 2005; 69: 335-42.

Orijinal araştırma-Original research Ticari olarak satılan kekik ve nane uçucu yağlarının antimikrobiyal aktiviteleri

Year 2010, Volume: 32 Issue: 4, 281 - 286, 08.06.2010

Abstract

Amaç. Çalışmamızda ticari olarak satın alınan kekik ve nane uçucu yağlarının, klinik önem taşıyan bakteriler ve maya kökenleri üzerine olan antimikrobiyal etkilerinin karşılaştırmalı olarak araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem. Kekik ve nane uçucu yağlarının 21 bakteri ve 7 maya kökeni üzerindeki antimikrobiyal etkinliği, disk difüzyon yöntemi kullanılarak test edilmiş ve araştırmanın verileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular. Kekik yağı Pseudomonas aeruginosa hariç test edilen mikroorganizmalara karşı güçlü antimikrobiyal etkinlik göstermiştir. Nane yağı test edilen pek çok mikroorganizmaya karşı kekik yağından daha az antimikrobiyal etkinlik göstermiştir. Her iki yağında çalışmada kullanılan maya kökenlerine karşı oldukça etkili olduğu görülmüştür. Sonuç. Kekik uçucu yağı, nane yağına göre daha güçlü antimikrobiyal etkinliğe sahiptir. Kekik ve nanenin inhibisyon bölge çapları karşılaştırıldığında oluşan farklılık önemli bulunmuştur. Bitkisel uçucu yağlar antimikrobiyal etkileri sebebiyle, gıda, kozmetik endüstrisi ve tıbbi kullanımlarda alternatif olmaya adaydır

References

  • Toroğlu S, Çenet M. Tedavi amaçlı kullanılan bazı bitkilerin kullanım alanları ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi için kullanılan metodlar. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 2006; 9: 12-20.
  • Benli M, Yiğit N. Ülkemizde yaygın kullanımı olan kekik (Thymus vulgaris) bitkisinin antimikrobiyal aktivitesi. Orlab On-line Mikrobiyoloji Dergisi 2005; 03:1-8.
  • Güler T, Dalkılıç B. Aromatik Bitkilerin Organik (Ekolojik) Hayvancılıkta Kullanım imkânı. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları. 2005; 13-7.
  • Bulut Y. Manavgat (Antalya) Yöresinin Faydalı Bitkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek lisans tezi 2006; 67-9.
  • Coşkun F. Gıdalarda bulunan doğal koruyucular. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2006; 27-33.
  • Alma MH, Mavi A, Yıldırım A, Digrak M, Hirata T.. Screening chemical composition and in vitro antioxidant and antimicrobial activities of the essential oils from Origanum syriacum L.growing in Turkey. Biol Pharm Bull. 2003; 26: 1725-9.
  • Sivropoulou A, Papanikolaou E, Nikolaou C, Kokkini S, Lanaras T, Arsenakis M. Antimicrobial and cytotoxic activities of Origanum essential oils. J Agric Food Chem.1996; 44: 1202-5.
  • Helander IM, Alakomi HL, Latva-Kala K, Mattila-Sandhom T, Pol I, Smid EJ, Gorris LGM, von Wright A. Characterization of the action of selected essential oil components on gram negative bacteria. J Agric Food Chem. 1998; 46:3590-5.
  • Lambert R, Skandamis PN, Coote P, Nychas GJ. A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. J Appl Microbiol. 2001; 91: 453-62.
  • Özgüven M, Kırıcı S. Farklı ekolojilerde Nane (Mentha) türlerinin verim ile uçucu yağ oran ve bileşenlerinin araştırılması. Turk J Agric For. 1999; 23:465- 72.
  • Chan KK. Quantitation of monoterpenoid compounds with potential medicinal use inbiological fluids. J Chromatogr A. 2001; 936: 47-57.
  • Bilgehan H. Antimikrobikler ve Mikroorganizmalar. Klinik Mikrobiyolojik Tanı. Barış Yayınları Fakülteler Kitabevi III. Baskı. 2002; 145-86.
  • Aydın DM.Bazı Tıbbi Bitki ve Baharatların Gıda Patojenleri Üzerine Antibakteriyel Etkisinin Araştırılması. Kafkas Üniversitesi Vet. Fak. Derg. 2008; 14:83-7.
  • Nalbantbaşı Z, Gölcü A. Kahramanmaraş Yöresine ait Şifalı Bitkilerin Antimikrobiyal Aktiviteleri. KSÜ Doğa Bil. Derg. 2009; 12:1-8.
  • Panizzi L, Flamini G, Cioni PL ve ark. Composition and antimicrobial properties of essential oils of four Mediterranean Lamiaceae. J Ethnopharmacol. 1993; 39:167–70.
  • Dorman HJ, Deans SG. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol.2000; 88: 308-16.
  • Marino m, Bersani C, Comi G. Antimicrobial activity of the essential oils of Thymus vulgaris L. Measured using a bioimpedometric method. J Food Prot. 1999; 62:1017-23.
  • O’Gara E, Hill DJ, Maslin DJ. Activities of garlic oil, garlic powder, and their diallyl constituents against Helicobacter pylori. Appl Environ Microbiol. 2000;66: 2269-73.
  • Burt SA, Reinders RD. Antibacterial activity of selected plant essential oils against Escherichia coli O157:H7. Lett Appl Microbiol. 2003; 36:162-7.
  • Akgül A, Kıvanç M. Sensitivity four foodborne moulds to essential oils from Turkish spices, herbs, and citrus peel. J Sci Food Agric.1989; 47: 129-32.
  • Duru ME, Oztürk M, Uğur A, Ceylan O. The constituents of essential oil and in vitro antimicrobial activity of Micromeria cilicica from Turkey. J Ethnopharmacol. 2004; 94:43-8.
  • Tepe B, Sokmen M, Sokmen A, Daferera D, Polissiou M. Antimicrobial and antioxidative activity of the essential oil and various extracts of Cyclotrichium origanifolium (Labill.) Manden.&Scheng. J Food Eng 2005; 69: 335-42.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Basic Science Research Articles
Authors

Rahşan Ertürk

Cem Çelik

Rakibe Kaygusuz

Hüseyin Aydın

Publication Date June 8, 2010
Published in Issue Year 2010Volume: 32 Issue: 4

Cite

AMA Ertürk R, Çelik C, Kaygusuz R, Aydın H. Ticari olarak satılan kekik ve nane uçucu yağlarının antimikrobiyal aktiviteleri. CMJ. December 2010;32(4):281-286.