Abstract
Rhinolith is the presence of nasal mass which is composed of calcium carbonate, magnesium carbonate, calcium phosphate and magnesium phosphate. Rhinoliths develop around organic or inorganic nidus having irregular or spongy surface that has stayed in the nasal cavity for a long time. Nidus arises in most of the cases from an exogenous origin such as fruit seeds, grains of vegetables and legumes, pieces of paper, button, bead, pieces of toy and finally pieces of stone and sand. They rarely arise from an endogenous nidus. Endogenous nidus generally consists of mislocated tooth, pieces of bone, blood cloth, dried purulent secretion or desquamated epithelium. The dimensions of rhinoliths can be small or can fill the nasal cavity. Rinolith cases are rare and patients frequently complain of longstanding nasal obstruction, nasal and oral malodor, purulent rhinorrhea and chronic headache. But sometimes patients with rhinolith are coincidentally diagnosed during routine physical examination. Early diagnosis is essential to reduce the morbidity. In this case report we present a 45 year old female rhinolith case. Her computerized tomography and nasal endoscopy findings, differential diagnosis and management are also presented. Our aim in this case report was to remind rhinolith in the differential diagnosis of nasal cavity masses and emphasize the importance of routine otorhinolaryngological examination even if the patient has no complaints.
Keywords: Rhinolith
Özet
Rinolitler nazal kavite içinde yerleşen kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, kalsiyum fosfat ve magnezyum fosfattan oluşan kitlelerdir. Rinolitler, burun boşluğunda uzun süre kalan, düzensiz yüzeyli veya delikli, organik veya inorganik bir nidus etrafında gelişler. Bu nidus, çoğu olguda meyve çekirdekleri, sebze-baklagillerin taneleri, kağıt parçaları, düğme, boncuk, oyuncak parçaları ve taş-kum parçaları gibi eksojen kaynaklıdır. Çok seyrek olarak da endojen kaynaklı niduslar izlenebilmektedir. Endojen niduslar genellikle; yanlış yerleşimli diş, kemik parçaları, kan pıhtısı, kurumuş püy veya deskuame epitelden meydana gelir. Rinolitlerin boyutları küçük olabileceği gibi tüm nazal kaviteyi doldurabilir. Rinolit vakaları nadir görülen lezyonlardır ve sıklıkla burun tıkanıklığı, pürülan burun akıntısı, burun kanaması şikayetleri ile başvurabileceği gibi bazen de rutin fizik muayene sırasında tesadüfen tespit edilir. Morbiditeyi azaltmak için erken tanı ve tedavi önemlidir. Bu vaka takdiminde rutin fizik muayenede tesadüfen tespit edilen 45 yaşında bayan rinolit vakası; bilgisayarlı tomografi ve nazal endoskopi bulguları, ayırıcı tanısı ve tedavisi ile sunulmuştur. Çalışmanın amacı nazal kavitede izlenen kitlelerin ayırıcı tanısında rinoliti hatırlatmak ve hastanın şikayetinden bağımsız rutin kulak burun boğaz fizik muayenenin önemini vurgulamaktır.
Anahtar sözcükler: Rinolit
Rinolitler nazal kavite içinde yerleşen kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, kalsiyum fosfat ve magnezyum fosfattan oluşan kitlelerdir. Rinolitler, burun boşluğunda uzun süre kalan, düzensiz yüzeyli veya delikli, organik veya inorganik bir nidus etrafında gelişler. Bu nidus, çoğu olguda meyve çekirdekleri, sebze-baklagillerin taneleri, kağıt parçaları, düğme, boncuk, oyuncak parçaları ve taş-kum parçaları gibi eksojen kaynaklıdır. Çok seyrek olarak da endojen kaynaklı niduslar izlenebilmektedir. Endojen niduslar genellikle; yanlış yerleşimli diş, kemik parçaları, kan pıhtısı, kurumuş püy veya deskuame epitelden meydana gelir. Rinolitlerin boyutları küçük olabileceği gibi tüm nazal kaviteyi doldurabilir. Rinolit vakaları nadir görülen lezyonlardır ve sıklıkla burun tıkanıklığı, pürülan burun akıntısı, burun kanaması şikayetleri ile başvurabileceği gibi bazen de rutin fizik muayene sırasında tesadüfen tespit edilir. Morbiditeyi azaltmak için erken tanı ve tedavi önemlidir. Bu vaka takdiminde rutin fizik muayenede tesadüfen tespit edilen 45 yaşında bayan rinolit vakası; bilgisayarlı tomografi ve nazal endoskopi bulguları, ayırıcı tanısı ve tedavisi ile sunulmuştur. Çalışmanın amacı nazal kavitede izlenen kitlelerin ayırıcı tanısında rinoliti hatırlatmak ve hastanın şikayetinden bağımsız rutin kulak burun boğaz fizik muayenenin önemini vurgulamaktır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Case Reports |
Authors | |
Publication Date | March 14, 2011 |
Published in Issue | Year 2011Volume: 33 Issue: 1 |