Abstract
Aim. Chronic maternal iron deficiency anemia has been found to be related with preterm delivery, low birth weight and intrauterine growth retardation. The potential detrimental effects of maternal anemia on the transplacental fetal oxygen extraction during labor have not been investigated yet. Method. Upon the spontaneous initiation of delivery among 32 term pregnant women, half of them with hemoglobin values lower than 9.5gr/dL as anemic group, have been included to the study. Arterial cord blood samples have been collected immediately after delivery. Neonatal Apgar scores, birth weight and cord blood analysis of pH, PaO2, PaCO2, O2 saturation and HCO3 have been recorded. Results. The mean hemoglobin levels of the anemic and non-anemic patients were 7.69±1.14 gr/dL and 10.5 ±0.67gr/dL respectively. Neonatal cord blood PaO2 and O2 saturation of the non-anemic patients were significantly higher than anemic patients (84.3 vs. 41.3 mmHg for PaO2 and 69.5% vs. 42.6% for O2 saturation respectively). No significant difference in cord blood PaCO2, pH and HCO3 levels were found between anemic and non anemic ones. Conclusion. Although third trimester maternal iron deficiency anemia decreases neonatal cord blood PaO2 and O2 saturation levels; apart from severe ones, it does not result in neonatal hypoxemia generally. The possible effects of maternal iron deficiency anemia that can deteriorate transplacental oxygen transport to the fetus and neonatal acid-base status of the newborn should be clarified by further studies based on the short and long term clinical results of neonatal hypoxemia in the newborn’s physiological state.
Keywords: Maternal anemia, neonatal hypoxemia, cord blood
Özet
Amaç. Maternal kronik demir eksikliği anemisinin preterm eylem, düşük doğum ağırlığı ve intrauterin gelişme geriliği ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Maternal aneminin doğum sırasında transplasental fetal oksijenizasyonu üzerine olumsuz etkileri henüz çalışılmış değildir. Yöntem. Spontan doğum eylemi başlayan, hemoglobin değeri 9,5gr/dL altında olan 16’sı anemik toplam 32 term gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Doğumdan hemen sonra arteriyel kord kanı örnekleri toplanmıştır. Neonatal Apgar skorları, doğum ağırlıkları ve umbilikal kord pH, PaO2, PaCO2, O2 saturasyonu ve HCO3 değerleri kaydedilmiştir. Bulgular. Anemik ve anemik olmayan hastaların ortalama hemoglobin değerleri sırasıyla 7,69±1,14gr/dL ve 10,5±0,67gr/dL’dir. Anemik olmayan hastaların neonatal kord kanı PaO2 ve O2 satürasyonu değerleri anemik hastalardan anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (PaO2 için 84,3 vs. 41,3mmHg ve O2 satürasyonu için %69,5 vs. %42,6 , sırasıyla). Anemik ve anemik olmayan hastaların kord kanı PaCO2, pH ve HCO3 değerleri arasında fark bulunamamıştır. Sonuç. Her ne kadar, 9,5gr/dL’nin altındaki üçüncü trimester maternal hemoglobin seviyesi neonatal kord kanı PaO2 ve O2 satürasyonunda azalmaya sebep olsa da, ciddi anemi dışında genel olarak neonatal hipoksemiye yol açmaz. Maternal demir eksikliği anemisinin fetüsün transplasental oksijen transportu ve neonatal asit-baz dengesi üzerine muhtemel etkileri, neonatal hipokseminin yenidoğanın fizyolojik durumuna uzun ve kısa dönemli klinik etkilerinin araştırıldığı çalışmalarla açıklığa kavuşturulmalıdır.
Anahtar sözcükler: Gebelik anemisi, yenidoğan hipoksemisi, kordon kanıAmaç. Maternal kronik demir eksikliği anemisinin preterm eylem, düşük doğum ağırlığı ve intrauterin gelişme geriliği ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Maternal aneminin doğum sırasında transplasental fetal oksijenizasyonu üzerine olumsuz etkileri henüz çalışılmış değildir. Yöntem. Spontan doğum eylemi başlayan, hemoglobin değeri 9,5gr/dL altında olan 16’sı anemik toplam 32 term gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Doğumdan hemen sonra arteriyel kord kanı örnekleri toplanmıştır. Neonatal Apgar skorları, doğum ağırlıkları ve umbilikal kord pH, PaO2, PaCO2, O2saturasyonu ve HCO3 değerleri kaydedilmiştir. Bulgular. Anemik ve anemik olmayan hastaların ortalama hemoglobin değerleri sırasıyla 7,69±1,14gr/dL ve 10,5±0,67gr/dL’dir. Anemik olmayan hastaların neonatal kord kanı PaO2 ve O2 satürasyonu değerleri anemik hastalardan anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (PaO2 için 84,3 vs. 41,3mmHg ve O2 satürasyonu için %69,5 vs. %42,6 , sırasıyla). Anemik ve anemik olmayan hastaların kord kanı PaCO2, pH ve HCO3değerleri arasında fark bulunamamıştır. Sonuç. Her ne kadar, 9,5gr/dL’nin altındaki üçüncü trimester maternal hemoglobin seviyesi neonatal kord kanı PaO2 ve O2 satürasyonunda azalmaya sebep olsa da, ciddi anemi dışında genel olarak neonatal hipoksemiye yol açmaz. Maternal demir eksikliği anemisinin fetüsün transplasental oksijen transportu ve neonatal asit-baz dengesi üzerine muhtemel etkileri, neonatal hipokseminin yenidoğanın fizyolojik durumuna uzun ve kısa dönemli klinik etkilerinin araştırıldığı çalışmalarla açıklığa kavuşturulmalıdır
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Surgical Science Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 7, 2012 |
Published in Issue | Year 2012Volume: 34 Issue: 4 |