Abstract
Aim. Global warming is affecting the entire Earth, and the temperatures will continue to rise. We aimed to provide data about admissions to a coronary care unit and its relation to temperature and climatic data that will probably change in nature in the following decades. Methods. The study group comprised 289 consecutive patients with acute coronary syndrome admitted to the coronary care unit of Uludağ University Hospital in Bursa between 1 July 2006 and 31 June 2007. We retrospectively analyzed the data of patients and gathered the climate data from the Department of Meteorology of the Republic of Turkey Ministry of Environment and Forestry, for the city of Bursa (40°11′N, 29°04′E). Results. The mean age of the 289 cases was 60.5 ± 12.3. Among the study group, 224 cases were male (77.5%). Hyperlipidemia was present in 80 patients (27.7%). Among the patients 120 (41.5%) cases had hypertension, and 64 (22.1%) cases had type 2 diabetes mellitus. The number of admissions tended to decrease with increasing mean daily temperature. Seasonal variations including temperature, humidity and pressure did not significantly affect the outcome of inpatients. Conclusions. In this study, we did not find any association between the outcome and seasonal distribution in the admission of acute coronary patients. The number of admissions increases in the cold season. Only presence of anemia and obesity appeared to affect the outcome of patients.
Keywords: Acute coronary syndrome, seasons, meteorological factors
Özet
Amaç. Küresel ısınma tüm yerküreyi etkilemektedir ve sıcaklıklar artmaya devam edecektir. Bu çalışmada koroner yoğun bakım ünitesine yatışlar ve muhtemelen önümüzdeki yıllar içinde doğasında değişiklik olacak olan sıcaklık ve iklimsel veriler ile ilişkisi incelendi. Yöntem. Çalışma grubu Uludağ Üniversitesi Hastanesi Koroner Bakım Ünitesine akut koroner sendrom ile 1 Temmuz 2006 ile 31 Haziran 2007 tarihleri arasında başvuran 289 hastadan oluşturuldu. Geriye dönük olarak hastaların verileri analiz edildi ve Çevre ve Orman Bakanlığı Meteoroloji dairesinden Bursa için (40°11dk Kuzey, 29°04dk Doğu) meteorolojik verileri alındı. Bulgular. Çalışma grubundaki 289 hastanın yaş ortalaması 60,5 ± 12,3 idi ve 224'ü (%77,5) erkekti. Seksen (27,7%) hastada hiperlipidemi mevcuttu . Yüz yirmi (41,5%) hastada hipertansiyon, 64 (22,1%) hastada tip 2 diabetes mellitus vardı. Artan sıcaklıklar ile hastaneye başvuru sayısında azalmaya eğilim vardı. Mevsimsel ve sıcaklık, nem ve basınç gibi iklimsel değişiklikler hastane içi sonuçları etkilemedi. Sonuçlar. Bu çalışmada hastaneye başvuran akut koroner sendrom hastalarında hastane içi sonuçlar ve ve mevsimsel dağılım arasında ilişki bulunamadı. Soğuk mevsimde hastaneye yatışlar daha fazlaydı. Yalnızca anemi ve obezite varlığı hasta sonuçlarını etkilemiştir.
Anahtar sözcükler: Akut koroner sendrom, mevsimler, iklimsel etkenler
Amaç. Küresel ısınma tüm yerküreyi etkilemektedir ve sıcaklıklar artmaya devam edecektir. Bu çalışmada koroner yoğun bakım ünitesine yatışlar ve muhtemelen önümüzdeki yıllar içinde doğasında değişiklik olacak olan sıcaklık ve iklimsel veriler ile ilişkisi incelendi. Yöntem. Çalışma grubu Uludağ Üniversitesi Hastanesi Koroner Bakım Ünitesine akut koroner sendrom ile 1 Temmuz 2006 ile 31 Haziran 2007 tarihleri arasında başvuran 289 hastadan oluşturuldu. Geriye dönük olarak hastaların verileri analiz edildi ve Çevre ve Orman Bakanlığı Meteoroloji dairesinden Bursa için (40°11dk Kuzey, 29°04dk Doğu) meteorolojik verileri alındı. Bulgular. Çalışma grubundaki 289 hastanın yaş ortalaması 60,5 ± 12,3 idi ve 224’ü (%77,5) erkekti. Seksen (27,7%) hastada hiperlipidemi mevcuttu . Yüz yirmi (41,5%) hastada hipertansiyon, 64 (22,1%) hastada tip 2 diabetes mellitus vardı. Artan sıcaklıklar ile hastaneye başvuru sayısında azalmaya eğilim vardı. Mevsimsel ve sıcaklık, nem ve basınç gibi iklimsel değişiklikler hastane içi sonuçları etkilemedi. Sonuçlar. Bu çalışmada hastaneye başvuran akut koroner sendrom hastalarında hastane içi sonuçlar ve ve mevsimsel dağılım arasında ilişki bulunamadı. Soğuk mevsimde hastaneye yatışlar daha fazlaydı. Yalnızca anemi ve obezite varlığı hasta sonuçlarını etkilemiştir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Dahili Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Mart 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009Cilt: 31 Sayı: 1 |