Abstract
Aim. The aim of this study was investigate the correlation of bone marrow micrometastases with conventional prognostic parameters (age, menopausal status, tumor size, and lymph node involvement), immunohistochemical markers and extensive intraductal component (EIC). Methods. Forty-nine consecutive histologically proven, operable breast cancer patients treated at Ankara Oncology Hospital (Ankara) were considered. All patients were preoperatively evaluated for the presence of distant metastases with chest X-ray, abdominal ultrasound, and whole body bone scan. Cases with distant metastases were not included in the study. Patients were treated by modified radical mastectomy or conservative breast surgery, and intraoperative bone marrow biopsy was obtained from sternum. Detection of cytokeratin-19 (CK-19) mRNA was performed by polymerase chain reaction (PCR) at bone marrow samples in each individual. Mastectomy specimens were sent for histopathological analysis of tumor size and grade, lymph node status, and EIC. Expression of estrogen receptor (ER), progesterone receptor (PR), c-erbB2, and p53 were analyzed by immunohistochemistry. Results. Mean age of the study subjects was 49.1 (min 20 and max 79). All patients had invasive ductal carcinoma proven histologically. Eighteen patients were premenopausal, 9 were perimenopausal, and the remaining 22 were postmenopausal. The tumor was located in the central area in 10, upper-outer quadrant in 13, lower-outer quadrant in 7, upper-inner quadrant in 8, and lower-inner quadrant in 11 cases. Tumor size was less than 2 cm in 8, 2 to 5 cm in 14, and larger than 5 cm in 27 patients. In 8 subjects axilla was free of lymphatic metastases, 1 to 4 nodal involvement was detected in 10, 4 to 9 nodal metastases was observed in 19, and more than 9 nodal metastases was detected in 12 women. ER was positive in 32, and PR was positive in 30 subjects. Expression of P53 was positive in 14, and c-erbB2 in 19 women. Six cases had grade I tumor, 18 had grade II, and the remaining 25 had grade III tumor. EIC was detected in 11 cases. Positive CK-19 expression was detected in 13 patients. Expression of bone marrow micrometastases significantly correlated with tumor size, more than 9 nodal metastases in axilla and presence of EIC. Conclusion. It is concluded that bone marrow micrometastases correlates with the tumor size, more than 9 lymph node metastases, and the presence of EIC in breast carcinoma patients.
Keywords: Breast cancer, bone marrow, micrometastases, mRNA, cytokeratin-19, PCR
Özet
Amaç. Bu çalışmada meme kanserli hastalarda kemik iliğindeki mikrometastazlar ile konvansiyonel prognostik parametreler (yaş, menopozal durum, tümör büyüklüğü ve lenf nodu tutulumu) ve immünhistokimyasal belirleyiciler ve ekstensif intraduktal komponent (EİK) arasındaki ilişki araştırıldı. Yöntem. Ankara Onkoloji Hastanesinde tedavi edilen meme kanseri histolojik tanısı konmuş, operabl, 49 kadın hasta başvuru sırası ile değerlendirildi. Tüm hastalarda akciğer grafisi, karın ultrasonografisi ve tüm vücut kemik taraması ile uzak organ metastazı varlığı araştırıldı. Uzak organ metastazı bulunan hastalar çalışmaya alınmadı. Hastalara modifiye radikal mastektomi veya meme koruyucu cerrahi uygulandı ve sternumdan intraoperatif kemik iliği biyopsisi alındı. Tüm hastalardan alınan örneklerden polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi ile sitokeratin-19 (CK-19) mRNA araştırılması yapıldı. Mastektomi materyalleri tümör çapı ve derecesi ve lenf nodu durumu ile EİK varlığının araştırılması için histopatolojik değerlendirmeye gönderildi. Östrojen reseptörü (ER), progesteron reseptörü (PR), Cerb-B2 ve P53 ekspresyonu immünhistokimya yöntemi ile analiz edildi. Bulgular. Hastaların yaş ortalaması 49,1(en az 20, en çok 79) idi. Tüm hastalarda histolojik olarak tanı konmuş invaziv duktal karsinom mevcuttu. Onsekiz hasta premenopozal, 9 hasta perimenopozal ve geri kalan 22 hasta postmeonopozal idi. On hastada tümör santral kesimde yerleşik iken, 13 hastada üst-dış kadran, 7 hastada alt-dış kadran, 8 hastada üst-iç kadran ve 11 hastada alt-iç kadranda yerleşikti. Sekiz hastada tümör çapı 2 cm'den küçük iken, 14 hastada 2-5 cm aralığında ve 27 hastada da 5 cm'den büyüktü. Sekiz hastada koltuk altında lenf bezi metastazı (LBM) saptanmazken, 10 hastada 1-4 arası LBM, 19 hastada 4-9 arası ve 12 hastada 9'un üzerinde LBM saptandı. ER 32 hastada ve PR 30 hastada pozitifti. P53 ekspresyonu 14 hastada ve Cerb-B2 19 hastada pozitifti. Altı hastada grade 1, 18 hastada grade 2 ve geri kalan 25 hastada da grade 3 tümör saptandı. EİK 11 hastada görüldü. Pozitif CK-19 ekspresyonu 13 hastada görüldü. Kemik iliği mikrometastazları ile tümör çapı, 9 ve üzerinde lenf nodu tutulumu ve EİK arasında anlamlı ilişki vardı. Sonuç. Meme kanseri olgularında tümör çapının artması, 9 ve üzerinde lenf nodu tutulumu ve EİK varlığı kemik iliği mikrometastazı olasılığını artırır.
Anahtar kelimeler: meme kanseri, kemik iliği, mikrometastaz, mRNA, sitokeratin-19, PCR
Amaç. Bu çalışmada meme kanserli hastalarda kemik iliğindeki mikrometastazlar ile konvansiyonel prognostik parametreler (yaş, menopozal durum, tümör büyüklüğü ve lenf nodu tutulumu) ve immünhistokimyasal belirleyiciler ve ekstensif intraduktal komponent (EİK) arasındaki ilişki araştırıldı. Yöntem. Ankara Onkoloji Hastanesinde tedavi edilen meme kanseri histolojik tanısı konmuş, operabl, 49 kadın hasta başvuru sırası ile değerlendirildi. Tüm hastalarda akciğer grafisi, karın ultrasonografisi ve tüm vücut kemik taraması ile uzak organ metastazı varlığı araştırıldı. Uzak organ metastazı bulunan hastalar çalışmaya alınmadı. Hastalara modifiye radikal mastektomi veya meme koruyucu cerrahi uygulandı ve sternumdan intraoperatif kemik iliği biyopsisi alındı. Tüm hastalardan alınan örneklerden polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi ile sitokeratin-19 (CK-19) mRNA araştırılması yapıldı. Mastektomi materyalleri tümör çapı ve derecesi ve lenf nodu durumu ile EİK varlığının araştırılması için histopatolojik değerlendirmeye gönderildi. Östrojen reseptörü (ER), progesteron reseptörü (PR), Cerb-B2 ve P53 ekspresyonu immünhistokimya yöntemi ile analiz edildi. Bulgular. Hastaların yaş ortalaması 49,1(en az 20, en çok 79) idi. Tüm hastalarda histolojik olarak tanı konmuş invaziv duktal karsinom mevcuttu. Onsekiz hasta premenopozal, 9 hasta perimenopozal ve geri kalan 22 hasta postmeonopozal idi. On hastada tümör santral kesimde yerleşik iken, 13 hastada üst-dış kadran, 7 hastada alt-dış kadran, 8 hastada üst-iç kadran ve 11 hastada alt-iç kadranda yerleşikti. Sekiz hastada tümör çapı 2 cm’den küçük iken, 14 hastada 2-5 cm aralığında ve 27 hastada da 5 cm’den büyüktü. Sekiz hastada koltuk altında lenf bezi metastazı (LBM) saptanmazken, 10 hastada 1-4 arası LBM, 19 hastada 4-9 arası ve 12 hastada 9’un üzerinde LBM saptandı. ER 32 hastada ve PR 30 hastada pozitifti. P53 ekspresyonu 14 hastada ve Cerb-B2 19 hastada pozitifti. Altı hastada grade 1, 18 hastada grade 2 ve geri kalan 25 hastada da grade 3 tümör saptandı. EİK 11 hastada görüldü. Pozitif CK-19 ekspresyonu 13 hastada görüldü. Kemik iliği mikrometastazları ile tümör çapı, 9 ve üzerinde lenf nodu tutulumu ve EİK arasında anlamlı ilişki vardı. Sonuç. Meme kanseri olgularında tümör çapının artması, 9 ve üzerinde lenf nodu tutulumu ve EİK varlığı kemik iliği mikrometastazı olasılığını artırır
meme kanseri kemik iliği mikrometastaz mRNA sitokeratin-19 PCR
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Cerrahi Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Mart 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009Cilt: 31 Sayı: 1 |