Özet
Kifoskolyoz yaşla birlikte artan progresif bir hastalıktır. Kifoz ve/veya skolyoz, anestezi uygulamaları sırasında endotrakeal entübasyon güçlüğüne ve rejyonel girişim tekniklerinin zorlaşmasına neden olmaktadır. Bu hastalarda ilerlemiş yaşın yanında nörolojik defisit ve yürüme güçlüğü gibi deformiteye bağlı direk etkilerle birlikte kardiyopulmoner fonksiyonlarda da önemli bozulmalar görülebilmektedir. Bu olguda, 72 yaşında ileri derecede kifoskolyozu olan erkek hastada sağ inguinal herni operasyonu nedeniyle uygulanan spinal anestezi deneyimimizi sunmayı amaçladık. Hastaya L4-L5 aralığından tek doz 15 mg hiperbarik bupivakain ile spinal anestezi yapıldı. Hastada cerrahi için yeterli duysal ve motor bloğun sağlandığı ve duysal bloğun maksimum T6 dermatom seviyesine yükseldiği görüldü. Peroperatif dönemde hastada herhangi bir komplikasyon gözlenmedi ve başarılı bir spinal anestezi uygulaması gerçekleştirildi. Sonuç olarak, kifoskolyozlu yaşlı bir hastada spinal anestezi uygulamasının hemodinamik ve solunumsal komplikasyonların azaltılması ya da önlenmesi için genel anesteziye iyi bir alternatif olabileceği kanısına varıldı.
Anahtar Sözcükler: Spinal anestezi, kifoz, skolyoz
Abstract
Kyphoscoliosis is a progressive disease that increases by age. While applying anesthesia, kyphosis and/or scoliosis can lead to difficulty in both during endotracheal intubation and also during performing regional interventional technics. In addition to aging and the direct effects of deformity such as neurological deficities and immobility; deterioration in cardiopulmonary functions can also develop in these patients. In this case, we aimed to report our spinal anesthesia experience in a 72 year-old man with advanced kyphoscoliosis who underwent right inguinal hernia operation. Spinal anesthesia was performed through L4-L5 space by single dose of 15 mg hyperbaric bupivacain. Sufficient sensorial and motor block was provided and sensorial block was increased to maximum at T6 dermatome level. There was no complication during the peroperative period and succesful spinal anesthesia was performed. Finally we conclude that spinal anesthesia is a good alternative to general anesthesia in reducing or preventing hemodynamic and respiratory complications for an elderly patient with kyphoscoliosis.
Key words: Spinal anesthesia, kyphosis, scoliosis
Progressif bir hastalık olan kifoskolyoz için anestezi uygulamalarında, ilerleyen yaşla birlikte artan kifoz ve skolyoz birlikte ya da ayrı ayrı olarak endotrakeal entübasyon güçlüğüne ve rejyonel girişim tekniklerinin zorlaşmasına neden olmaktadır. Bu hastalarda ilerleyen yaşla birlikte nörolojik defisit ve yürüme güçlüğü gibi deformiteye bağlı direk etkilerin yanında kardiyopulmoner fonksiyonlarda da önemli bozulmalar görülebilmektedir. Bu olguda, 72 yaşında ileri derecede kifoskolyozu olan erkek hastada sağ inguinal herni operasyonu nedeniyle uygulanan spinal anestezi deneyimimizi sunmayı amaçladık. Hastaya L4-L5 aralığından tek doz 15 mg hiperbarik bupivakain ile spinal anestezi yapıldı. Hastada cerrahi için yeterli duysal ve motor bloğun sağlandığı ve duysal bloğun maksimum T6 dermatom seviyesine yükseldiği görüldü. Peroperatif dönemde hastada herhangi bir komplikasyon gözlenmedi ve başarılı bir spinal anestezi uygulaması gerçekleştirildi. Sonuç olarak, kifoskolyozlu yaşlı bir hastada spinal anestezi uygulamasının hemodinamik ve solunumsal komplikasyonların azaltılması ya da önlenmesi için genel anesteziye iyi bir alternatif olabileceği kanısına varıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Olgu Sunumları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Haziran 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010Cilt: 32 Sayı: 4 |