BibTex RIS Kaynak Göster

Geriatrik yaş grubunda görülen diffüz idiyopatik iskelet hiperostozisi: Olgu sunumu

Yıl 2010, Cilt: 32 Sayı: 4, 362 - 367, 25.10.2010

Öz

Özet

Etyolojisi kesin olarak bilinmeyen diffüz idiyopatik iskelet hiperostozisinde spinal osteofitler dejeneratif, travmatik veya post-enfeksiyöz değişikliklere bağlı olmaksızın paravertebral ligamanların enkondral ossifikasyonu sonucunda gelişirler. Pelvis, patella, kalkaneus ve olekranonda da tutulum olmakla birlikte en sık tutulum vertebralarda [Torakal (%97), lomber (%90), servikal (%78) ve her üç segmentin birlikte tutulumu (%70)] olmaktadır. Servikal vertebra tutulumu olan olgularda disfaji, disfoni, solunum ve beslenme problemleri görülür. Bu çalışmada, C3-5 seviyesinde osteofit oluşumuyla farengeal lümeni daraltarak nefes darlığı, ses kısıklığı ve disfaji semptomlarının görüldüğü bir olgu konu ile ilgili literatürler eşliğinde gözden geçirilerek sunulmuştur.

Anahtar sözcükler: Diffüz idiyopatik iskelet hiperostozisi, disfaji, dispne, tedavi

 

Abstract

The etiology of diffuse idiopathic skeletal hyperostosis is unknown. Independent from degenerative, traumatic, or post-infectious changes, spinal osteophytes develop because of enchondral ossification of the paravertebral muscles. Although it can be present in pelvis, patella, calcaneus, and olecranon; vertebral involvement is the most common location [Thoracal (97%), lumbar (90%), cervical (78%), all three segments (70%)]. Patients can experience dysphagia, dysphonia, respiratory and nutritional problems in the presence of cervical spine involvement. In this case report, a 78 year old patient who has got osteophyte formation at the C3-5 level that cause narrowing of the pharyngeal lumen and lead to respiratory distress, hoarseness, and dysphagia symptoms is presented in the light of the literature.

Key Words: Diffuse idiopathic skeletal hyperostosis, dysphagia, dyspnea, treatment

Geriatrik Yaş Grubunda Görülen Diffüz İdiyopatik İskelet Hiperostoz: Olgu Sunumu

Yıl 2010, Cilt: 32 Sayı: 4, 362 - 367, 25.10.2010

Öz

Etyolojisi kesin olarak bilinmeyen diffüz idiyopatik iskelet hiperostozisinde spinal osteofitler dejeneratif, travmatik veya post-enfeksiyöz değişikliklere bağlı olmaksızın paravertebral kasların enkondral ossifikasyonu sonucunda gelişirler. Pelvis, patella, kalkaneus ve olekranonda da tutulum olmakla birlikte en sık tutulum vertebralarda [Torakal (%97), lomber (%90), servikal (%78) ve her üç segmentin birlikte tutulumu (%70)] olmaktadır. Servikal vertebra tutulumu olan olgularda disfaji, disfoni, solunum ve beslenme problemleri görülür. Bu çalışmada, C3–5 seviyesinde osteofit oluşumuyla farengeal lümeni daraltarak nefes darlığı, ses kısıklığı ve disfaji semptomlarının görüldüğü bir olgu konu ile ilgili literatürler eşliğinde gözden geçirilerek sunulmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Olgu Sunumları
Yazarlar

Emine Altuntaş

Mustafa Mısır

Mehmet Atalar

İsmail Uysal

Suphi Müderris

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010Cilt: 32 Sayı: 4

Kaynak Göster

AMA Altuntaş E, Mısır M, Atalar M, Uysal İ, Müderris S. Geriatrik yaş grubunda görülen diffüz idiyopatik iskelet hiperostozisi: Olgu sunumu. CMJ. Aralık 2010;32(4):362-367.