Özet
Amaç. Yama testi sonuçlarına göre belirlenen allerjenler coğrafik bölge, yaşam koşulları, çevresel faktörler, mesleksel koşullar ve endüstriyel durum farklılığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu çalışmada yama testinde pozitif reaksiyon veren allerjenlerin tespiti ve bunların yaş, cins, ailesel ve kişisel atopi zemini, hastalık süresi, ek hastalık varlığı, parfüm, kolonya, takı ve makyaj kullanımı gibi değişkenlerden etkilenip etkilenmediğini belirlemek amaçlandı. Yöntem. Bu çalışmada Eylül 2007 - Kasım 2009 yılları arasında kliniğimize başvuran ve allerjik kontakt dermatit ön tanısıyla yama testi uygulanan 400 olgunun sonuçları değerlendirildi. Olgulara, 23 allerjenden oluşan Avrupa standart serisi ile yama testi uygulandı. Bulgular. Yama testi uygulamamızda sıklık sırasına göre nikelsülfat, kobalt klorid, potasyum dikromat, tiuram miks, formaldehit, peru balsamı ve fragrance miks allerjenlerine reaksiyon saptadık. Ailesel atopi hikayesinin pozitif olduğu olgularda nikel sülfat ve metilisotiazolinon pozitifliğinin daha fazla görüldüğü saptandı. En sık reaksiyon gözlenen allerjen olan nikelsülfat genç kadınlarda anlamlı derecede daha fazla bulunurken, potasyum dikromat orta yaş erkeklerde daha fazla bulunuyordu. Olguların 16 (%4)’sında nikelsülfat, potasyum dikromat ve kobalt kloridin üçüne birden allerjik reaksiyon vardı. Nikel sülfat duyarlılığı gösteren olguların daha çok takı kullanan hastalar ve kentsel bölgede yaşayanlar olduğu tespit edildi. Sonuçlar. Son derece değerli bir tanı testi olmasına rağmen, anlamlı sonuçlar elde edebilmek için testin uygulandığı hastaların mesleklerinin, atopi öykülerinin, ekzema süresi ve seyrinin, şüpheli allerjen madde ile temas hikâyesinin ayrıntılı olarak sorgulanması da çok önemlidir.
Anahtar sözcükler: Alerjik kontakt dermatit, yama testi
Abstract
Aim. Patch test results changes with geographical distribution, living conditions, occupational factors, industrial condition. The aim of this study was to determine the distribution of allergen which react to patch test analyzed according to variable like age, sex, disease duration, personal and familial atopy, additional disorder, using perfume, cologne and make up. Method. In this study, we evaluated the results of 400 patients that requested our clinic between September 2007 and November 2009 and applied patch test with the diagnosis of allergic contact dermatitis. Patch tests by using European Standard Series which is consisted of 23 standard allergens were performed. Result. We detected reaction in order of frequency for nickel sulphate, cobalt chloride, potassium bichromate, tiuram mix, formaldehyde, balsam of peru and fragrance mix in patch test application. Positive reaction to nickel sulphate and methylisotiazolinone was higher in patient with familial atopy. Nickel sulphate was found more frequently in younger women, potassium bichromate was found more frequently in middle age men. In 16 (4%) patient was observed triple reaction that nickel sulphate, potassium bichromate and cobalt chloride. Patients who showed positive reaction to nickel sulphate were more frequently using jewelry and living urban than other. Conclusion. In spite of patch test is most variable diagnostic test detailed investigation that patient’s occupation, atopy story, duration of disease, disease course and contact story of suspicious allergen is very important.
Keywords: Allergic contact dermatitis, patch test
Amaç. Yama testi sonuçlarına göre belirlenen alerjenler coğrafik bölge, yaşam koşulları, çevresel faktörler, mesleksel koşullar ve endüstriyel durum farklılığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu çalışmada yama testinde pozitif reaksiyon veren alerjenlerin tespiti ve bunların yaş, cins, ailesel ve kişisel atopi zemini, hastalık süresi, ek hastalık varlığı, parfüm, kolonya, takı ve makyaj kullanımı gibi değişkenlerden etkilenip etkilenmediğini belirlemek amaçlandı. Yöntem. Bu çalışmada Eylül 2007 - Kasım 2009 yılları arasında kliniğimize başvuran ve alerjik kontakt dermatit ön tanısıyla yama testi uygulanan 400 olgunun sonuçları değerlendirildi. Olgulara, 23 alerjenden oluşan Avrupa standart serisi ile yama testi uygulandı. Bulgular. Yama testi uygulamamızda sıklık sırasına göre nikelsülfat, kobalt klorid, potasyum dikromat, tiuram miks, formaldehit, peru balsamı ve fragrance miks alerjenlerine reaksiyon saptadık. Ailesel atopi hikâyesinin pozitif olduğu olgularda nikel sülfat ve metilisotiazolinon pozitifliğinin daha fazla görüldüğü saptandı. En sık reaksiyon gözlenen alerjen olan nikelsülfat genç kadınlarda anlamlı derecede daha fazla bulunurken, potasyum dikromat orta yaş erkeklerde daha fazla bulunuyordu. Olguların 16 (%4)’sında nikelsülfat, potasyum dikromat ve kobalt kloridin üçüne birden alerjik reaksiyon vardı. Nikel sülfat duyarlılığı gösteren olguların daha çok takı kullanan hastalar ve kentsel bölgede yaşayanlar olduğu tespit edildi. Sonuçlar. Son derece değerli bir tanı testi olmasına rağmen, anlamlı sonuçlar elde edebilmek için testin uygulandığı hastaların mesleklerinin, atopi öykülerinin, ekzema süresi ve seyrinin, şüpheli alerjen madde ile temas hikâyesinin ayrıntılı olarak sorgulanması da çok önemlidir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Dahili Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011Cilt: 33 Sayı: 3 |