Özet
Fruktoz tüketimi; yüksek fruktozlu mısır şurubu ya da sukroz olacak şekilde günlük beslenmemizde özellikle son yıllarda artmıştır. Modern dünyada çocukluk ve gençlik döneminde mısır kaynaklı fruktozla yapılan yiyecek içecek tüketimi önemli bir yer almaktadır. Yüksek fruktozlu besinler özellikle fiziksel hareketsizlik ve tüketim fazlalığı ile birlikte, kronik hastalıkların (hipertansiyon, obesite, metabolik sendrom, böbrek hastalığı, taş) gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Bu yazıda fruktozdan zenginleştirilmiş işlenmiş gıdaların, böbrek hastalıkları ile ilişkisinden bahsedilmiştir.
Anahtar sözcükler: Fruktoz, böbrek, beslenme
Abstract
Fructose consumption has increased in recent years especially as high fructose corn syrup or sucrose in daily nutrition. Food and beverage consumption with made from fructose is an important during the period of childhood and youth in the modern world. High-fructose foods, specifically together with physical inactivity and excess consumption, may be play an development of chronic diseases such as hypertension, obesity, metabolic syndrome and kidney disease. In this article, processed foods enriched with fructose the effect of kidney diseases are discussed.
Keywords: Fructose, kidney, nutrition
Fruktoz tüketimi; yüksek fruktozlu mısır şurubu ya da sukroz olacak şekilde günlük beslenmemizde özellikle son yıllarda artmıştır. Modern dünyada çocukluk ve gençlik döneminde mısır kaynaklı fruktozla yapılan yiyecek içecek tüketimi önemli bir yer almaktadır. Yüksek fruktozlu besinler özellikle fiziksel hareketsizlik ve tüketim fazlalığı ile birlikte, kronik hastalıkların (hipertansiyon, obesite, metabolik sendrom, böbrek hastalığı, taş) gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Bu yazıda fruktozdan zenginleştirilmiş işlenmiş gıdaların, böbrek hastalıkları ile ilişkisinden bahsedilmiştir.
Anahtar sözcükler: Fruktoz, böbrek, beslenme
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011Cilt: 33 Sayı: 4 |